AB: ‘Hükümet bizi kandırdı!’
AB ve AP yetkilileri, AKP’nin ‘dondurduk’ mesajına karşın HSYK’yi geçirmesinden rahatsız.
AB yetkilileri, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, 10 Şubat’taki Brüksel ziyaretinde HSYK yasasını “dondurma” sözü verdiğini belirtip “Önce dondurma sözü verdiler. Ardından HSYK yasasını geçirdiler. Çok şaşırdık” dedi. Brüksel’de temaslarda bulunan CHP heyeti ise başta HSYK, internet düzenlemeleri olmak üzere “yolsuzluklara zırh” niteliğindeki düzenlemeler nedeniyle “Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan kesimlerin sesini yükselttiğini ve bu kesimlerin eline koz verildiği” uyarısında bulundu. AB, hükümetin ‘bu kadar cüretkâr müdahalesi’ni ise Türkiye’de kurumların “çok zayıfladığının” göstergesi olarak yorumluyor. CHP’nin dış ilişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ile eski AİHM yargıcı da olan İzmir Milletvekili Rıza Türmen’den oluşan heyet AKP’nin “yolsuzluklara zırh” getiren ve yargı bağımsızlığını tümüyle ortadan kaldıran HSYK düzenlemelerinin Avrupa’daki yansımaların yerinde izlemek ve partilerinin görüşlerini anlatmak için Brüksel’e gitti. AB yetkilileri, AKP’nin HSYK düzenlemesini, kendilerini de kandırarak Meclis’ten geçirmesinin nedenini ve Türkiye’ye vereceği zararı “tanımlamakta güçlük çektiklerini” ifade etti. CHP heyeti, AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stephan Füle’nin, HSYK ve internet yasası konusunda hükümete art arda gönderdiği 5 mektupla ilettiği rahatsızlıkları bizzat AB yetkililerinden dinledi. CHP heyetine birinci elden aktarılan ve AB’nin kabul edilen yasalarla ilgili rezervleri şöyle:
Kabul edilen internet yasası ifade özgürlüğüne önemli kısıtlamalar getiriyor. İnternet sağlayıcıların sunulan içeriği ve kullanıcıların tarama geçmişinin 2 yıl boyunca tutulması, aynı zamanda TİB Başkanı’na verilen, yargı kararı olmaksızın 4 saatte internet erişimini durdurma yetkisi, yargı yetkisinin sınırlandırılması anlamına gelmektedir.
l Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu yeni yapıyla ağır siyasi etki altına giriyor. Bu durum, müzakerelerin temeli olan Kopenhag kriterlerini ihlal anlamına gelir. Bu tür düzenlemeler yapılırken mutlaka Avrupa Konseyi’nden görüş alınmalı.
AB’ye üyeliğin doğal süreçlerinden biri de yasaların AB kurumlarıyla danışılarak yapılmasıdır. İnternet ve HSYK düzenlemeleri de müzakere sürecinin en önemli parçasıdır. Başbakan Brüksel’e geldiğinde, kendisine bu görüşleri ilettik. Hem Başbakanınız hem de yetkili bakanlar buraya geldiklerinde bize HSYK’yi “dondurma sözü” verdiler. Ancak sonrasında hiçbir danışmada bulunmadan, yasayı geçirdiler. AB kurumları olarak hükümetin bunu neden yaptığını, Türkiye’nin demokrasisine nasıl zarar vereceğini tanımlamakta zorlanıyoruz. Bu, AB içindeki Türkiye dostu kesimleri de son derece zor durumda bırakmıştır.
HSYK ve internet düzenlemeleri kadar tartışılması ve görüş alışverişinde bulunulması gereken bir başka konu ise yolsuzluk operasyonuna yapılan müdahaleler. Yolsuzluk operasyonunda görev alan polis müdürlerinin yerinin değiştirilmesi son derece kaygı verici. Türkiye’de yaşanan tartışmaları yakından izliyoruz. Yapılan düzenlemeler konusunda toplumsal mutabakat aranmadığı görüşündeyiz. Bu düzenlemeler yargı bağımsızlığı ve özgürlükler açısından büyük hayal kırıklığı yaratmıştır.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!