AB: İlla öldürmek mi lazım
Müzakere sürecinin rayına oturtulması için Brüksel’de ‘Yeni AB İletişim Stratejisi’ni açıklayacak olan AB Bakanı Volkan Bozkır’a, hazırlığı süren paketler için uyarıda bulunulacak.
Hükümetin Kobani eylemleri sonrasında gündeme getirdiği polisin ve yürütmenin yetkilerini artırmak amacıyla hazırlıklara giriştiği güvenlik paketi, AB’yi de alarma geçirdi. Müzakere sürecinin rayına oturtulması için bugün Brüksel’de ‘Yeni AB İletişim Stratejisi’ni açıklayacak olan AB Bakanı Volkan Bozkır’a, hazırlığı süren paketler için uyarıda bulunulacak, “Türkiye’de AB sürecini koordine edin ve yasanın düzenlenmesinde AB uzmanlarıyla birlikte çalışın” mesajı verilecek.
Başta komisyonun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle ve İçişlerinden sorumlu üyesi Cecilia Malmström ile görüşecek ve Avrupa Parlamentosu’nda da temaslarda bulunacak olan Bozkır, yeni fasılların açılması ve sürece ivme kazandırılması için Brüksel’i ikna etmeye çalışacak.
Edinilen bilgilere göre Brüksel’in görüşmelerde Bakan Bozkır’a vermeye hazırlandığı mesajlar şöyle:
‘Bizimle çalışın’
Türkiye ile AB’nin yasa yapma sürecinde kurulacak mekanizma ele alınacak. Taraflar, teknik olarak gözden geçirme gruplarının görüşmesinde mutabık kaldı.
AB’ye göre bu yönde ilerleme var ve beklenti tüm düzenlemelerde sistemli bir iletişim kurulması; Türkiye’nin yasa yapmadan önce Komisyon’dan ve Avrupa Konseyi’nden ‘en iyi standartlar’ konusunda görüş alması. Taraflar arasında diyalog ve danışma süreci devam ediyor ve Ankara’nın tutumu “şu an en azından görüşme isteği var” diye tanımlanıyor.
‘Koordinatör olun’
Brüksel’in beklentisi, AB Bakanlığı’nın çıkartılacak tüm yasaların AB standartlarına ‘uyumunu koordine eden merkezi bir rol’ üstlenmesi. Bu çerçevede olası düzenlemelerin de önce AB Bakanlığı’na sunulması. AB kaynakları, Bozkır’ın kişisel olarak da müzakere sürecini ‘yeniden rayına oturtmasını’ ve hükümete kendilerinin mesajını iletmesini bekliyor.
‘Kobani çözüme zarar vermesin’
AB Komisyonu, Kobani sorununu bir dış politika ve güvenlik meselesi olarak görüyor ancak Türkiye genelinde ‘gösteri haklarına saygı duyulması’ beklentisini tekrarlıyor. Son gösteriler sırasında kullanılan polis gücünün devam etmekte olan barış süreciyle ve ifade özgürlüğü ilkesi ile de ‘uyumlu olmadığı’ belirtiliyor.
Kaynaklar, “sürece zarar vermesinden endişe ediyoruz” yorumunu yapıyor. Kamu malına zarar verilmesinin kabul edilemez olduğuna ve bir banka veya okul harap edildiğinde “mazaret kabul edilemeyeceğine” işaret edilirken, bir AB kaynağı, “Bunu cezalandırmanın yöntemi kişileri vurmak mı?” yorumunu yaptı.
‘Kıbrıs’ta ilerleme önemli’
AB, Akdeniz’e savaş gemilerinin gitmesinden ve tansiyonun yükselmesinden kaygılı. Türkiye’nin Rum Kesimi’nin münhasır Ekonomik Bölgesini ve uluslararası hukuku ihlal ettiği görüşünde. Kıbrıs’ın müzakere sürecinin ‘temelini belirleyecek’ konu olduğuna işaret edilerek, “Kıbrıs konusunda adım atmadıkça, müzakerelerde ilerleme olmaz. Çünkü Kıbrıs fasılları bloke etmeye devam edecek” yorumu yapıldı.
'AB ordusu için bizim beynimiz yok mu?'
AB Bakanı Volkan Bozkır’ın “60 bin kişilik Avrupa Ordusu kurulamadığı için AB hep yumuşak güç. Türkiye üye olabilseydi bu orduyu tek başına kurabilirdi” şeklindeki açıklamaları ise AB çevrelerinde alaycı yanıtlar geldi. Bir yetkili, “Biz bunu göremedik ve birisinin çözüm üretmesini bekliyorduk çünkü bizim yeterli aklımız yok... Elbette Bozkır istediğini söyleyebilir, AB’yi Türkiye’nin gündeminde tutmak için, AB tartışmasını canlandırmak için. Bu iyi ama bunu yine geleneksel Türk yöntemiyle yapıyor ki biz bunu çok iyi biliyoruz ama onlar bunu bizim bildiğimizi bilmiyor” diyerek tepki gösterdi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev