"AB kurumları müzakere sürecine dahil değil"
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs müzakereleri kapsamında bugün 22. kez bir araya gelerek üçüncü ana başlık olan Avrupa Birliği (AB) konularını ele aldılar. Görüşme sonrası açıklama yapan BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, Avrupa Birliği'nin sürece dahil olmadığını belirtti.
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, Kıbrıs sorununa çözüm bulmayı amaçlayan doğrudan müzakereler çerçevesinde Lefkoşa ara bölgede yaptığı 22. görüşme sona erdi. 3 saat süren görüşmenin 1,5 saati liderler arasında baş başa geçti.
Görüşmenin ardından, liderler açıklama yapmadan bölgeden ayrılırken, BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, liderlerin önce baş başa görüştüğünü ardından da AB konularına geçildiğini belirtti.
Liderlerin, AB konularıyla ilgili teknik ve yasal düzenlemeleri uzman ekiplerine havale ettiğini, uzman heyetlerin ve liderlerin temsilcilerinin cuma ve pazartesi günü bir araya gelerek, bir rapor hazırlayacağını kaydeden Downer, liderlerin de uzmanların hazırlayacağı raporu gözden geçirmek amacıyla 17 Mart Salı günü bir araya geleceğini açıkladı.
AB konuları görüşüldüğüne göre, AB'nin sürece dahil olup olmayacağıyla ilgili bir soruya, ''Hayır'' karşılığını veren Downer, AB'nin ve AB kurumlarının hiçbir şekilde sürece dahil olmadığını, ancak Güney Kıbrıs'ın AB üyesi olduğu için AB temsilcilerinin adada temaslar yaptığını kaydetti.
BM'nin görüşmelere ev sahipliği yaptığını ve müzakere edilen konularla ilgili uzmanlardan destek aldıklarını ifade eden Downer, bunun etkili bir yöntem olduğunu düşündüğünü söyledi.
Liderler, 17 Mart Salı günü 23. kez bir araya gelecek.
Daha önce iki başlık görüşüldü
Taraflar, Kıbrıs sorununa çözüm bulmayı amaçlayan ve Lefkoşa'da 11 Eylül 2008'de başlayan müzakerelerde, daha önce ''Yönetim ve Güç Paylaşımı'' ile ''Mülkiyet'' başlıklarıyla ilgili ilk tur görüşmeleri tamamladı.
11 Eylül'de ele alınmaya başlanan ''Yönetim ve Güç Paylaşımı'' ile ilgili görüşmeleri 16 Ocak 2009'da tamamlayan ve bu başlıkta 16 görüşme yapan liderler, konunun görüşülmesini temsilcileri Özdil Nami ile Yorgos Yakovu'ya devretmişti. Temsilciler de bu başlıkla ilgili, liderlerin de üzerinde mutabık kaldığı, tarafların yakınlaştığı ve yakınlaşamadığı konuları belirleyen 15 ortak tutum belgesi hazırlamıştı.
Müzakerelerde ikinci başlık olan ''Mülkiyet''le ilgili görüşmelere 28 Ocak'ta başlayan ve bu görüşmeleri 21 Mart'ta tamamlayan liderler, mülkiyetle ilgili 6 görüşme yapmıştı. Liderler bu başlıkla ilgili görüşmelerin sürdürülmesini de temsilcilerine havale etmişti.
Mülkiyetle ilgili görüşmelerde, konulara bakışlarını, tezlerini ve pozisyonlarını ortaya koyan tarafların, mülkiyet konusunda hemen hemen hiçbir konuda uzlaşamadığı belirtiliyor.
Müzakerelerde Yönetim ve Güç Paylaşımı, Mülkiyet, AB konuları, Garantiler, Toprak ve Harita, Ekonomi olmak üzere 6 ana başlık bulunuyor.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı