AB vizesi için 'kritik' toplantı

Türkiye ile AB arasında müzakereleri sonuçlanan "Geri Kabul Anlaşması", Perşembe günü Brüksel'de toplanacak olan AB İçişleri Bakanları'nın gündeminde olacak. Bakanların, anlaşmayı onaylarken Türkiye ile vize müzakerelerinin başlatılması için Avrupa Komisyonu'na yetki verip vermeyeceği merakla bekleniyor.

AB vizesi için 'kritik' toplantı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.02.2011 - 09:58

Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinin durma noktasına gelirken, bu hafta Brüksel'de alınması beklenen bir kararın hem ikili ilişkiler, hem de AB vizesi açısından büyük önem taşıdığı belirtiliyor. Ankara ile Avrupa Komisyonu arasında müzakereleri sonuçlanan "Geri Kabul Anlaşması", Perşembe günü Brüksel'de toplanacak AB İçişleri Bakanları'nın gündeminde bulunuyor. Ancak Ankara, söz konusu anlaşmayı imzalayıp onaylamak için vize muafiyetine ilişkin müzakerelerin başlaması için Komisyon'un yetkilendirilmesini şart koşuyor.

AB'ye Türkiye üzerinden kaçak giren üçüncü ülkelerin vatandaşlarının Türkiye tarafından geri alınmasını öngören, "Geri Kabul Anlaşması"na ilişkin Ankara ile Avrupa Komisyonu arasındaki müzakere süreci, uzlaşı ile sonuçlandı. Anlaşma'nın şimdi Avrupa Konseyi'nce onaylaması gerekiyor. "Geri Kabul Anlaşması" da, 24-25 Şubat günlerinde toplanacak AB İçişleri Bakanları'nın gündeminde bulunuyor. Gündeme göre, anlaşma, İçişleri Bakanları, toplantının ilk günü olan Perşembe günü öğle yemeği hemen öncesi ele alınacak.

Perşembe sabahı iltica, göç, Batı Balkanlar ülkelerine yönelik vize sonrası liberalizasyon mekanizması ve Yunanistan'ın Göç Yönetimine ilişkin Ulusal Eylem Planı gibi konular da görüşülecek toplantıya ilişkin olarak "Geri Kabul Anlaşması"nın onaylanması bekleniyor. Ancak Ankara'nın, "Geri Kabul Anlaşması"na ilişkin önemli bir "şart" da ortaya koymuş durumda. Türk hükümeti, AB Bakanları'ndan "Geri Kabul Anlaşması"na onay verirken Türkiye ile vize muafiyetine ilişkin müzakerelerinin başlanması için Avrupa Komisyonu'na yetki vermesini de istiyor.

Nitekim, Ankara'dan son haftalarda, vize muafiyetine ilişkin müzakerelerin başlaması için yetki verilmemesi halinde "Geri Kabul Anlaşması"nı imzalayıp onaylamayacağı mesajı veriliyor. AB'nin son dönemde Birliği'ne aday statüsü bile bulunmayan Balkan ülkeleri ile Moldova'ya yönelik vize sistemini serbestleştirirken Türk vatandaşlarına vize zorunluluğunu kolaylaştırarak anlaşmaya ilişkin müzakerelere start vermemesi, Türkiye'de ciddi bir rahatsızlık yaratmış bulunuyor. Üye olmayan ülkelerle vize liberasyonu anlaşmasını yapmadan önce "Geri Kabul Anlaşması"nı imzalamayı şart koşan AB ise, aynı koşulu Türkiye için geçerli olduğunu sürekli tekrarlıyor.
 

'Karar merakla bekleniyor'

Brüksel'den yayın yapan ABHaber de, AB İçişleri Bakanlarının 24 Şubat'ta vereceği kararın "merakla beklendiği"ni belirtirken AB İçişleri Bakanlarının "Geri Kabul Anlaşması'nı onaylayıp Avrupa Komisyonu'na Türkiye ile vizelerin kolaylaştırılması müzakereleri için yetki vermesi beklendiğini belirtirken şöyle devam etti: "AB gözlemcileri eğer AB Geri Kabul Anlaşması'nı onaylayıp Avrupa Komisyonu'na Türkiye ile vizelerin kolaylaştırılması için müzakere yetkisi vermemesi durumunda Türkiye ile vize konusunun çözülmesinin yeniden uzun bir zamana yayılması anlamına geleceğini ifade ediyorlar."
 

'AB için samimiyet sınavı'

Haberde AB İçişleri Bakanları Konseyi'nin 24 Şubat'taki kararı vize konusunda "hayati" önem taşıdığı vurgulanırken, AB'nin toplantıda alacağı kararla bir kez daha Türkiye ile samimiyeti sınanmış olacak" görüşüne de yer verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler