ABD Ankara Büyükelçisi'ni atadı

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin Ankara Büyükelçiliğine aday gösterdiği Francis Joseph Ricciardone'yi, Senato'da yasama döneminde verilen arada, özel yetkisini kullanarak, Büyükelçiliğe atadı.

ABD Ankara Büyükelçisi'ni atadı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.12.2010 - 07:10

Ricciardone, adaylığının uzun süredir Senato tarafından onaylanmaması nedeniyle Ankara'daki görevine başlayamıyordu.

Ricciardone'nin ataması, önceki yasama döneminde Cumhuriyetçi Parti Kansas senatörü Sam Braun Back tarafından engellenmişti.

ABD Anayasasına göre, Büyükelçilikler gibi bazı kilit makamlara yapılan atamaların Senato tarafından onaylanması gerekiyor. Ancak ABD Başkanı, Kongre'nin yasama dönemine ara verdiği zamanlarda geçici olarak, bu makamlara atama yapabiliyor.
Ricciardone'nin atamasının da Senato'nun yeni yasama döneminde, bir yıl içinde onaylanması gerekiyor.

Obama aynı yöntemle Bakü Büyükelçiliğine aday gösterdiği, ancak ataması Kongre'deki Ermeni lobisi tarafından engellenen Matthew Bryza ile Şam Büyükelçiliğine aday gösterdiği Robert Ford'un da atamalarını yaptı.

Türkiye'yi yakından tanıyan bir diplomat olan Ricciardone, daha önce Türkiye'de birden fazla görev aldı ve Türkçe biliyor.

Kariyerine Ankara ve Adana'da başlayan, daha sonra Türkiye'de, biri Körfez Savaşı'ndan sonra oluşturulan "Çekiç Güç" kapsamında İncirlik Üssü'nde Türk ve Amerikalı komutanlara siyasi danışmanlık, diğeri Büyükelçi Yardımcısı ve Maslahatgüzar (1995-1999) olarak iki ayrı görevde bulunan Ricciardone, 2009 yılından bu yana ABD'nin Kabil Büyükelçiliğinde Büyükelçi Yardımcısı ve Maslahatgüzar olarak görev yapıyor.
Ricciardone, bundan önce de Mısır'ın yanı sıra Filipinler ve Palau'da eş zamanlı büyükelçilik görevlerinde bulundu. 2004 yılında ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğinin oluşturulmasında görev alan Ricciardone, ABD Dışişleri Bakanlığında 11 Eylül saldırıları sonrasında kurulan Görev Gücü'nün direktörlüğünü yaptı. Ricciardone, 1999-2001 yılları arasında ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın "Irak'ta Geçiş Döneminden Sorumlu Özel Temsilcisi" görevini yürüttü. Ricciardone'nin o dönemki fiili görevi, "Irak muhalefetinin Saddam Hüseyin'e karşı faaliyetlerini" koordine etmekti.

Dartmouth College'dan 1973 yılında birincilikle mezun olan Ricciardone'nin bildiği yabancı diller arasında Türkçe'nin yanı sıra İtalyanca, Fransızca ve Arapça bulunuyor.

 

Diplomatik kaynaklar ne düşünüyor?

ABD Başkanı Barack Obama'nın, ülkesinin Ankara Büyükelçiliğine aday gösterdiği Francis Joseph Ricciardone'yi, Senato'da yasama döneminde verilen arada, özel yetkisini kullanarak Büyükelçiliğe atamasının Türkiye'ye verdiği önemin göstergesi olduğu belirtildi.

Diplomatik kaynaklar, Obama'nın, adaylığı uzun süredir Senato tarafından onaylanmadığı için Ankara'daki görevine başlayamayan Ricciardone'nin atamasını, yasama dönemine verilen arada yapmasını olumlu karşıladı.

Atamanın, Obama yönetiminin Türkiye'ye verdiği önemin göstergesi olduğuna işaret eden kaynaklar, Türkiye'nin önemle üzerinde durduğu ABD'nin Bakü ve Şam büyükelçilerinin atamasının da yapıldığına dikkati çekti.

ABD Anayasasına göre, büyükelçilikler gibi bazı kilit makamlara yapılan atamaların Senato tarafından onaylanması gerekiyor. Ancak ABD Başkanı, Kongre'nin yasama dönemine ara verdiği zamanlarda geçici olarak, bu makamlara atama yapabiliyor. Ricciardone'nin atamasının da Senato'nun yeni yasama döneminde, bir yıl içinde onaylanması gerekiyor.
Ricciardone'nin ataması, önceki yasama döneminde Cumhuriyetçi Parti Kansas senatörü Sam Brownback tarafından engellenmişti.

Obama aynı yöntemle, Bakü Büyükelçiliğine aday gösterdiği ancak ataması Kongre'deki Ermeni lobisi tarafından engellenen Matthew Bryza ile Şam Büyükelçiliğine aday gösterdiği Robert Ford'un da atamalarını yaptı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler