ABD Büyükelçiliğinden fruktoz açıklaması
ABD Büyükelçiliği'nden yapılan "fruktoz" açıklamasında "Amerikalı üreticiler diledikleri kadar YFMS üretebilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nin mısır bazlı tatlandırıcıların üretimi için koymuş olduğu bir kota yoktur ve tedariki kontrol etmez. Üretim kotası olmadığı için, kotanın azaltıldığına dair iddialar da yanlıştır" ifadeleri kullanıldı.
ABD Büyükelçiliği, "Türk basınında son günlerde bazı hatalı haberler yer almaktadır. Bu hususta bazı gerçekleri açıklığa kavuşturmak isteriz" sözleriyle başlattığı açıklamasında Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu'nun, (YFMS) 1983 yılında gıda amaçlı tüketim için güvenli olarak sınıflandırıldığını ve bu kararın 1996 yılında yeniden teyit edildiğini, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) mısır tatlandırıcıların durumunda herhangi bir değişiklik yapmadığını belirtti. Açıklamada şöyle devam edildi:
"Amerikalı üreticiler diledikleri kadar YFMS üretebilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nin mısır bazlı tatlandırıcıların üretimi için koymuş olduğu bir kota yoktur ve tedariki kontrol etmez. Üretim kotası olmadığı için, kotanın azaltıldığına dair iddialar da yanlıştır.
YFMS tüketimi Amerika'da herhangi bir şekilde sınırlandırılmış ya da yasaklanmış değildir. ABD'de mısır bazlı tatlandırıcıların veya kalorik tatlandırıcıların (şeker katkılı) günlük tüketimine dair bir sınırlama getirilmemiştir."
Amerika'daki gıda ve içecek üreticileri uygun gördükleri miktarda YFMS veya diğer onaylı tatlandırıcıları kullanabildiklerinin altı çizildiği açıklamada "Amerika'da üretilen bir gıda maddesinin içerebileceği maksimum YFMS miktarı gibi bir sınırlama da söz konusu değildir" ifadesi kullanıldıktan sonra şöyle denildi:
"Amerikan halkı mısır tatlandırıcılarını tüketmektedir. Aslında, YFMS tüketimi (piyasadaki toplam tatlandırıcıların yüzdesi olarak) Amerika'da dünyanın geri kalanından daha yüksektir. YFMS tüketimi Amerika'daki toplam kalorik tatlandırıcı tüketiminin yaklaşık %39'una tekabül etmektedir."
2009 yılında ABD'de 8,5 milyon ton YFMS üretildiği ve bunun yüzde 94'ünün de yine ülke içinde tüketildiğine işaret edilen açıklamanın son bölümünde de Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu'nun doğal bir hububat olan mısırdan elde edildiği, hiç bir yapay veya sentetik bileşen ya da renklendirici içermediğinden, 'doğal' teriminin kullanılması konusunda ABD Gıda ve İlaç Dairesinin şartlarına da uygun olduğu da vurgulandı.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza