ABD ekonomisi rekor bütçe açığı verdi

ABD'de aralık ayında bütçe açığı 91,85 milyar dolar oldu. Böylece, bugüne kadarki en fazla aralık ayı bütçe açığı kaydedildi.

Yayınlanma: 14.01.2010 - 09:42
Abone Ol google-news

ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, aralık ayında 91,85 milyar dolar bütçe açığı verildiği bildirildi.

Ekim ayında başlayan mevcut bütçe döneminin ilk üç ayında ise toplam açık geçen yıla göre yüzde 16,8 artarak 388,5 milyar dolara ulaştı. Geçen yıl aynı dönemde bütçe açığı 332,49 milyar dolar olmuştu.

2009 yılı geneline bakıldığında ise bütçe açığı 1,42 trilyon dolara çıktı. Bir önceki yılda bütçe açığı 454,8 milyar dolarla o zamanki rekoru kaydetmişti.

Obama yönetimi, 2010 yılına ilişkin projeksiyonlarda, bütçe açığının geçen yıla oranla yüzde 5,6 artışla 1,5 trilyon doların üzerine çıkmasını bekliyor. Bu rakam, yeni bütçe rakamları şubat ayında kongreye sunulduğunda revize edilebilecek.

Devasa bütçe açığında, resesyonun bütçe gelirlerine etkisi ve ekonomiyi teşvik harcamalarının etkisi oldu.

Hükümet, artan bütçe dengesizliğini düşük faiz oranlarıyla dengeleyebilse de ekonomistler, toparlanma başladığında maliyetlerin hızla artacağını ve Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) enflasyonun kontrolden çıkmasına engel olabilmek için faiz oranlarını yükseltileceği uyarısında bulunuyor.

Öte yandan, bütçe döneminin ilk üç ayında hükümetin gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,9 azalarak 487,7 milyar dolar oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler