ABD ve Çin Pasifik'i görüşecek
Çin Devlet Başkanı Hu Cintao'nun dört günlük ABD ziyareti nedeniyle Çin basınında çıkan yorumlarda, Hu ve ABD Başkanı Barack Obama'nın görüşmelerinde Pasifik bölgesindeki dengeler ve ticari ilişkilerdeki sorunların ele alınacağı belirtildi.
Yorumlarda iki liderin başta ABD'nin yüksek teknolojili ürünlerin Çin'e ihracatını frenlemesi konusunun ele alacağı belirtilirken, ABD'nin yüksek teknolojili ürünlerin ihracını kısıtlaması nedeniyle "iki ülke ilişkilerinin dengesiz yürüdüğü" savunuluyor.
Obama yönetiminin söz konusu kısıtlamaları kaldırmayı düşündüğünü belirttiği kaydedilirken, Çin'in birçok ülkeyle yüksek teknoloji hususunda işbirliği içerisinde olduğu ifade ediliyor.
Şanghay Fudan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Vu Şinbo, konuyla ilgili olarak, ABD'nin Çin'e karşı yüksek teknoloji ihracatı konusundaki sınırlandırmalarının, iki ülkenin siyasi iklimini etkilediği değerlendirmesinde bulunuyor.
Vu, ayrıca Obama yönetiminin Çin'le işbirliğini geliştirmek istediğini vurguluyor.
Hu Cintao'nun ziyareti sırasında iki ülke askeri ilişkilerinin de ele alınacağı belirtilirken, ABD'nin 1982 yılında Tayvan'a silah satışını azaltacağına yönelik ortak bir bildiri imzaladığı hatırlatıldı.
Yorumlarda, ABD'nin halen Tayvan'a silah sattığı ve son olarak geçen yıl 6,4 milyar dolarlık silah anlaşmasının imzalanması gibi konuların da görüşülmesinin beklendiği ifade edildi.
İki ülke arasındaki ticari dengesizlikler, finansal konular gibi hususların da görüşüleceği kaydedilirken, iki ülkenin de birbirlerinin en büyük ikinci ticaret ortağı olduğu ve ticaret hacimlerinin 2010 yılında 385 milyar dolar olduğu kaydedildi.
Çin Toplum Konseyi üyesi ve Dünya Ticaret Örgütü uzmanı Hı Veyvın, iki ülke arasında yaşanan birçok finansal ve ticari anlaşmazlığa rağmen, 2011 yılında ABD ve Çin arasındaki ticaretin büyüme hızının değişmeyeceğini savunuyor.
Kore
Uzmanlar, ABD başkanı Barack Obama ve Hu Cintao'nun iklim değişikliğiyle mücadele, Kore yarımadasındaki gerginlik ve Kuzey Kore'nin nükleer çalışmaları gibi hususları da görüşeceğini belirtiyor.
İklim değişikliğiyle mücadele konusunda Çin'in ortak çaba çağrısında bulunduğu hatırlatılırken, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının, iki ülke arasındaki işbirliğini artırıcı unsurlardan olacağı yorumu yapılıyor.
Kore Yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması konusunun iki ülke arasında ve bölgesel barıştaki odak noktalarından biri olduğu kaydedilen yorumlarda, tarafların bu konuda da fikir alışverişi yapacağı bildirildi.
Halk Üniversitesi Amerika Araştırmaları Merkezinden Şı Yinhong, ABD'nin Kore yarımadasındaki nükleer sorunun yanı sıra, yüen paritesi konusunda da Çin'den çok fazla talebi olduğunu ve bunu da kötü bir davranış sergileyerek gösterdiğini savunuyor.
ABD'nin bu taleplerinin uluslararası toplum için olmadığını iddia eden Şı, bu taleplerin ABD'nin kendisi için olduğunu öne sürüyor.
ABD'nin Çin'i fikri mülkiyet haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle suçladığı belirtilen yorumlarda, Çin'in fikri mülkiyet hakları hususunda birçok adım attığı, ama bu alanda daha yapılması gerekenler olduğu ifade ediliyor.
Yorumlarda Asya-Pasifik bölgesinin geçmişten bugüne stratejik bir öneme sahip olduğu vurgulanarak, Çin'in ABD'nin karşısında bölgede daha önemli bir aktör olmaya başladığı ifade ediliyor.
Bu nedenle, ABD'nin 2010'da Asya siyasetine dikkate değer bir ilgi içerisinde olduğu, bazı konularda Çin ve komşularının ilişkilerine müdahale ettiği ileri sürülüyor.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!