ABD’den ince mesajlar
Washington, SDG’ye desteğini yineledi, Suriye’de uçuşa yasak bölgeye karşı çıktı.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) şemsiyesindeki gruplarla Suriye’nin kuzeyinde giriştiği Fırat Kalkanı Operasyonu sürerken, Washington yönetimi Türkiye’nin ‘terör örgütü’ ilan ettiği YPG’nin kolu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) desteğini yineledi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner günlük basın toplantısında, Başkan Barack Obama’nın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Bret McGurk’ün Almanya ve Türkiye’de de temaslarda bulunduğunu hatırlatarak, McGurk’ün Suriye’de SDG içindeki farklı grupların liderleriyle görüştüğünü ve Mınbiç’in IŞİD’den alınmasına yönelik memnuniyeti dile getirdiğini aktardı. Toner, “Brett McGurk ayrıca IŞİD’e karşı mücadelede SDG’ye yönelik ABD desteğini teyit etti. Aynı zamanda SDG tarafından verilen taahhütlere uyulmasının önemini vurguladı. Tüm bu görüşmelerinde çatışmaların önlenmesi ve çabaların birleştirilmesini teşvik etti” dedi. SDG içindeki Kürt unsurların Fırat’ın doğusuna dönme sözünü yerine getirdiklerini yineleyen Toner, Mınbiç’in yerli halk tarafından kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı.
Sorunları çözmez
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, Suriye’de uçuşa yasak bölge konusunda ABD’nin görüşünün değişmediği mesajını verdi. ABD Başkanı Barack Obama’yla birlikte gittiği Laos’ta soruları yanıtlayan Rhodes, Fırat Kalkanı harekâtına değinerek “IŞİD unsurlarının Suriye’de Türkiye sınırından temizlenmesine yönelik ilerlemeden büyük memnuniyet duyduklarını” dile getirdi. ABD askeri kaynaklarını, IŞİD ve Nusra ile mücadelede kullanmak istediklerini anlatan Rhodes, “Uçuşa yasak bölgenin sahadaki temel sorunları çözeceğini düşünmüyoruz çünkü sahada hâlâ bir savaş devam ediyor. Uçuşa yasak bir bölge sadece belli bir alanı kapsamış olacak. Oysa sorunlar ve şiddet ülkenin genelinde” dedi. Türkiye sınırındaki temizlenmiş alanın korunması halinde daha geniş bir alanda güvenliğin sağlanacağını ve yabancı savaşçı akışının duracağını belirten Rhodes, bu düşüncelerini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile paylaştıklarını aktardı. Rhodes, Fethullah Gülen’in iadesiyle ilgili bir soru üzerine “Obama’nın, Gülen’i iade etmeyi seçmesini sağlayacak bir sistemimiz yok. Adalet Bakanlığı, Türkiye’nin sunduğu kanıtları incelemek ve Türk muhataplarıyla konuyu ele almak için çok fazla kaynak tahsis etti. Bence Türk hükümeti konuyu ciddiye aldığımızı görüyor” diye yanıtladı.
FT: ABD soğuk
Britanya’da yayımlanan Financial Times gazetesi Suriye’nin kuzeyinde bir güvenli bölge oluşturulması talebine ABD’nin sıcak bakmadığı yorumunu yaptı. ABD’nin bir süredir Türkiye’yi IŞİD’i Suriye’nin kuzey sınırından temizlemek için bir operasyon düzenlemeye çağırdığını iddia eden gazete “Ancak Washington bölgede resmi bir güvenli bölge oluşturulması önerilerine ısrarla karşı çıkıyor. Bunun ABD öncülüğündeki koalisyonu bölgede çok daha büyük bir askeri yükümlülüğe sokacağından korkuyor. Suriye’de şu ana kadar büyük oranda hüsrana uğramış olan Erdoğan için, uluslararası desteği de alacağı Türkiye idaresindeki bir güvenli bölge, savaşta çok önemli bir oyuncu olmak anlamına geliyor” tespitini yaptı.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması