ABD'den kaçak göçmen raporu
ABD'de Pew bağımsız araştırma kuruluşu kaçak göçmenlerle ilgili yayınladığı raporunda, ülkedeki kaçak göçmenlerin sayısının 12 milyona yaklaştığını belirtildi.
"Hispanic Center" adlı kuruluş tarafından yapılan bir başka çalışmaya göre, kaçak göçmenlerin çocuk sayısı normal ailelerden iki kat daha fazla ve bu durum "kaçak göçmenlik" sorununun çıkmazlarından biri olarak belirtildi.
New York merkezli Yeni Hayat gazetesinin haberine göre, çocukların ABD'de doğarak Amerikan vatandaşı olduğunu ifade eden Hispanic Center raporu, buna karşılık anne babaların yasal statüye sahip olmamasının anlaşılmazlığını ve sorunu zorlaştırdığına dikkat çekildi.
Yasal oturumu bulunmayan anne-babaların ülkeden sınır dışı edilmesi durumunda ABD vatandaşı olan çocukları nasıl bir geleceğin beklediği sorusu ise cevapsız kalmaya devam ediyor.
ABD'de en fazla kaçak göçmen Kaliforniya eyaletinde yaşıyor
Pew bağımsız araştırma kuruluşu raporunda ise geçen yılın mart ayı rakamlarına göre ABD'de 11 milyon 900 bin kaçak göçmen olduğu belirtiliyor. Ancak bu rakam azalma eğiliminde. Kaçak göçmenlerin 8 milyon 300 bininin çalışan nüfus içinde yer aldığı aktarılırken bu kimselerin geliri daha az ve ağır işlerde kullanıldığı kaydedildi. Amerika'da yaşayan kaçak göçmen ailelerin çocuk sayısının yaklaşık 4 milyon olduğu açıklanan raporda bunların yüzde 63'ünün (2 milyon 700 bininin) ABD'de doğduklarına işaret edildi.
Ülkede kreşe devam eden her 15 çocuktan bir tanesinin ailesinin yasal olmadığı belirtilen çalışmada, bu durumun 12. sınıfa kadar aynı şekilde devamlılık gösterdiği belirtildi.
Raporda, kaçak göçmenlerin eskiye oranla coğrafik olarak daha geniş alana yayıldığı belirtilirken, ekonomik şartların bu koşulu oluşturduğu kaydedildi. Yine Pew'in araştırmasında en çok kaçak göçmenin yaşadığı eyaletlerin başında California geliyor.
California'da 2 milyon 700 bin kaçak göçmenin olduğu öne sürülürken, bu eyaleti ikinci olarak Teksas, daha sonra sırasıyla Florida, New York ve New Jersey izliyor.
Çeşitlilik ve Amerikan Rüyası
Küresel ekonomik krizden en fazla etkilenen ülkeler arasında yer alan Amerika'ya göçmenlerin ilgisi azalıyor. Amerika'ya gelen kaçak göçmen sayısında önceki yıllara göre keskin bir düşüş var. Pew araştırması son 5 yılda Amerika'ya gelen göçmen sayısının son 20 yılın en düşük seviyesinde gerçekleştiğini ortaya koydu.
Ekonomik kriz ve göçmenlere karşı artan ülke içindeki tepki, Amerika'ya olan ilgiyi azaltmaya devam ediyor. Amerika'ya yasal olmayan yollarla gelen göçmen sayısındaki keskin düşüşün başlıca sebebinin ekonomik olduğu belirtildi. Küresel ekonomik krizden en fazla etkilenen ülkeler arasında yer alan Amerika'ya göçmenlerin ilgisi azalıyor. Yapılan araştırma son 5 yılda Amerika'ya gelen göçmen sayısının son 20 yılın en düşük seviyesinde gerçekleştiğini ortaya koydu. Göçmenlere yönelik olumsuz tutumların ve giderek negatifleşen algının da bu düşüşte rol oynadığı belirtiliyor.
Pew şirketi 2005 ila 2009 yıllarında ABD'ye giren kaçak göçmen sayısındaki rakamları açıklarken, bu seneler arasında gelen göçmen sayısının önceki dönemlere nazaran neredeyse üçte iki oranında azaldığını belirledi. Pew'in raporuna göre; 2000 ila 2005 yıllarında ortalama her yıl ABD'ye kaçak gelen göçmenlerin sayısını 850 bin olarak ifade ederken, ekonomik krizin yaşandığı 2007-2009 seneleri arasında bu sayının yıllık 300 binin altına düştüğünü kaydetti. 2007 yılında ülkede yaşayan kaçak göçmen sayısını 12 milyon olarak ifade eden rapor, 2009'da bu rakamın 11 milyon 100 bine gerilediğini yazdı.
Rapor, Amerika'ya en fazla illegal göçmenin Meksika'dan geldiğini belirledi. Amerika'ya gelen kaçak göçmenlerin yüzde 60'ını Meksikalılar oluşturuyor. Yine ABD'ye kaçak girenlerin yüzde 20'si Latin Amerika ülkelerinden oluyor. Asya yüzde 11, Afrika, Avrupa ve Kanada'dan gelenlerin toplam yüzdesi ise yalnızca 8 olarak raporda yer aldı.
Göçmenler ve Hoşgörüsüzlük
Florida ve Arizona'da yaşanan gelişmeler, kaçak olsun veya olmasın genelde göçmenlere yönelik olumlu sayılamayacak davranış ve politikalar bir hoşgörüsüzlük ortamına işaret ediyor. Bu da göçmenler ülkesi Amerika için bir huzursuzluk kaynağı olarak gösterildi.
Araştırma merkezi Pew raporu, Amerika'ya en fazla kaçak göçmenin yüzde 60'la Meksika'dan geldiğini ortaya koydu. Rapora göre ülkeye kaçak girenlerin yüzde 20'si Latin Amerika ülkelerinden. Asya yüzde 11, Afrika, Avrupa ve Kanada'dan göçenlerin toplamı ise sadece yüzde 8. Ekonomik krizin yanı sıra ülkedeki yabancılara karşı artan hoşgörüsüzlük, kaçak göçmen sayısının düşmesinde etkili oldu. Ulusal bir gündem haline gelen Arizona'daki kaçaklara karşı uygulanmak istenilen yasa ile polise şüphelendiği kimselere kimlik sorma ve kaçak olanları sınır dışı etme yetkisi de geçişleri önledi.
Küresel mali kriz, yasal göçmelerin bile elini kolunu bağladı
PEW raporu, Amerika'da yaşayan yasal göçmenlerin anavatanlarını son yıllarda daha az ziyaret ettiğini gösteriyor. Bir başka deyişle, ekonomik kriz ve yabancılara karşı yükselen tepkiler, yasal statü taşıyan göçmenler için bile iyi olmadı. Seyahatlerin kısıtlanmasında, gerek ekonomik nedenler gerekse yükselen hoşgörüsüzlük eğilimlerinin etkili olduğu kaydediliyor.
Kaçak göçmen sayısındaki düşüşün en önemli nedeninin ekonomik kriz ve beraberinde getirdiği işsizlik olduğunu vurgulayan Princeton Üniversitesi Öğretim Üyesi Sosyolog Douglas Massey, bu insanların Amerikan vatandaşlarına oranla daha fazla işsiz kaldıklarına işaret etti. Kaçak göçmenlerdeki işsizlik oranının yüzde 10,4'e çıktığına dikkat çeken Massey, bu rakamın Amerikan vatandaşlarındaki oranının yüzde 9,5 olduğunu kaydetti. Pew Raporu da Amerika'da yaşayan yasal göçmenlerin ülkelerine daha az gidip gelmelerini, sınır girişlerinde yaşanan sıkıntıya ve pahalılığa bağladı.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- DEM Partili vekillerle 'Suriye' atışması!