ABD'den konteyner açıklaması

Türkiye'nin İsrail'den beklediği özür 3 yılın ardından geldi. "Tarihi özrü"ün neden askeri konteynerda yapıldığının yanıtı ise Obama'nın ekibinden geldi.

Yayınlanma: 23.03.2013 - 09:50
Abone Ol google-news

ABD'li yetkililer, üç liderin müsait olduğu tek zamanın Obama'nın uçağının ayrılmasından kısa bir süre önce olduğunu söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayıp, Mavi Marmara baskınından dolayı özür dilemesinde Obama'nın nasıl bir rol oynadığının detayları ortaya çıkıyor.

ABD'li yetkililer, üç lider arasındaki tarihi görüşmenin Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanı'nda askeri bir konteynerda gerçekleşme nedenini açıkladı. Obama'nın Ürdün'e hareket etmesine kısa bir süre kala, Erdoğan ve Netanyahu'nun telefon görüşmesini gerçekleştirmek için müsait zaman buldukları belirtildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İbranice "özür dilerim" anlamına gelen "itznatlut" kelimesini kullandı.

Hem Başbakan Erdoğan'dan hem de Türk halkından Mavi Marmara baskını sırasında yaşanan can kayıplarından dolayı özür diledi. Başbakan Erdoğan da, özrü Türk halkı adına kabul etti.

Görüşmenin sonuna doğru telefonu alan ABD Başkanı Barack Obama, Başbakan Erdoğan'a yaşanan gelişmelerden mutluluk duyduğunu iletti. Görüşmede, Erdoğan'ın İsrail'in tepkisini çeken siyonizmle ilgili açıklamaları da gündeme geldi.

Netanyahu, Başbakan Erdoğan'ın Hollanda basınına verdiği, "Eleştirim İsrail devletinin varlığına değil, izlediği politikaya" demecini gördüğünü, Başbakan'ın kullandığı kelimeleri çok takdir ettiğini söyledi.

'Bu sadece başlangıç'

ABD Başkanı Barack Obama, İsrail'in Türkiye'den özrünü Ürdün ziyareti sırasında değerlendirdi. Obama, İsrail-Türkiye ilişkilerindeki "tarihi" yumuşamayı "Bu sadece bir başlangıç" sözleriyle değerlendirdi.

Barack Obama, Ürdün Kralı Abdullah'la düzenlediği basın toplantısında Türkiye ve İsrail'in ilişkilerini normalleştirmesinin her iki ülkenin de çıkarına olduğunu vurguladı. Obama, özrün İsrail ziyareti sırasında yapılması konusunda Netanyahu'yla hemfikir olduklarını da sözlerine ekledi.

Görüşmenin ardından İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor, özrün ardından izlenecek süreçle ilgili çalışmaların önümüzdeki hafta başlayacağını duyurdu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler