ABD'den Türkiye ve İsrail için gizli formül

İsrail Basını, Washington'un, İsrail- Türkiye krizine son vermek amacıyla "bir formül" önerdiğini ve buna göre Erdoğan'ın "İsrail özür diledi", Netanyahu'nun "Üzgünüz dedik" açıklaması yapacağını öne sürdü. ABD'nin önerdiği uzlaşıda ölen Türkler için ödenecek tazminata ilişkin bir formüle de yer verildiği iddia edildi.

Yayınlanma: 12.12.2011 - 11:32
Abone Ol google-news

İsrail'in büyük gazetelerinden Maariv, Washington'un, İsrail ile Türkiye arasındaki diplomatik krize son vermek amacıyla "bir formül" önerdiğini belirterek ABD planına göre, Netanyahu ile Erdoğan arasında "gizli bir telefon" görüşmesinin yapılacağını bunun ardından da her ikisinin halklarına ayrı bir açıklamada bulunacağını öne sürdü.

Erdoğan "İsrail özür diledi", Netanyahu "Üzgünüz dedik" açıklaması yapacak

Globes Online tarafından yansıtılan habere göre, "Erdoğan, İsrail'in, Mavi Marmara'daki ölümlerden dolayı İsrail'in özür dilediğini söylerken Netanyahu ise, sadece üzgün olduğunu ifade ettiğini belirtecek" denildi.

Plana göre, "Her iki ülke, diğerine, halkına farklı barışma planlarını sunabilmesi için olanak sağlayacak. Başbakanların deklarasyonlarının ardından Türkiye ve İsrail, diplomatik ilişkilerin düzeyini yükseltecek ve büyükelçileri Ankara ve Kudüs'e dönecek."

Tazminatlar için fon

Bu arada, ABD'nin önerdiği uzlaşıda ölen Türkler için ödenecek tazminata ilişkin bir formüle de yer verildi. Washington, İsrail, tazminat bedellerinin doğrudan ölenlerin yakınlarına transfer etmek yerine Türkiye'nin İsrail ile koordinasyon içerisinde özel bir fon kurmasını önerdi. Söz konusu fondan kurbanların ailelerine transfer yapılacak.

ABD'nin yaptığı önerilerin yeni olmamasına ve tarafların uygulamayı kabul edip etmeyeceği bilinmemesine rağmen ABD'nin, Ortadoğu'daki çıkarlarını korumak amacıyla bu uzlaşı teşvik etmek için elinden gelen her türlü çaba göstereceği de belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler