AB'den Türk armutuna önlem

AB, Türkiye'den ithal edilen armutlara, "aşırı düzeyde" amitraz adlı tarım ilacını içerdiği gerekçesiyle "özel koşullar" ve "daha sıkı resmi kontroller"in uygulanmasını kararlaştırdı.

Yayınlanma: 05.11.2009 - 12:14
Abone Ol google-news

Brüksel'de toplanan AB'nin gıda ve hayvan sağladığı ile ilgili komite SCoFCAH, Türkiye'den yapılan armut ithalatına ilişkin olarak Avrupa Komisyonunca sunulan bir taslak kararını oy birliği ile onayladı.

ABHaber tarafından yansıtılan karara gore, Birlik üyesi ülkeler, söz konusu komite toplantısında Türkiye'den ithal edilen armutlara ilişkin kontrollerin defalarca "aşırı düzey"de amitraz adlı tarım ilacını içerdiğini göstermesi üzerine "özel koşullar" ve "daha sıkı resmi kontrollerin" uygulanması konusunda mutabık kaldı.

Söz konusu karar uyarınca bundan böyle AB üyesi ülkelerinin, Türkiye'den ithal edilen armutların en az yüzde 10'unu kontrol etmesi öngörülüyor. Bu arada, AB piyasasına girmiş olan armutların ise, "uygun resmi kontroller"e tabii tutulacağı belirtiliyor.

Üye devletler ayırıca, yapılacak laboratuvar testlerinde ortaya çıkacak herhangi olumsuz bulgu ile ilgili olarak Avrupa Komisyonu'nu bilgilendirecek. Buna ek olarak olumlu sonuçlar dahil, tüm bulgulara ilişkin her 15 günde bir Komisyon'a da bilgi verilecek.

Kararda ortaya çıkacak bulguları dikkate alarak, mutabık kalınan önlemin düzenli bir biçimde gözden geçirileceği ve gerekli görülmesi halinde uyumlaştırılacağı belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler