AB'den Yunanistan'a uyarı

AB Maliye Bakanları, oynanmış istatistiklerle yıllardır kendilerini kandıran Yunanistan'ı sert şekilde uyardı.

Yayınlanma: 19.01.2010 - 16:15
Abone Ol google-news

Borç kriziyle boğuşan Yunanistan'ın durumunu görüşmek için Brüksel'de toplanan AB Maliye Bakanları, 30 yıldır AB üyesi olan bu ülkeye "istatistiklerini AB standartlarına getir" çağrısında bulundu.

Maliye Bakanları, AB Komisyonunu, istatistiklerine güvenin yeniden tesisi için Yunanistan'a yardımcı olmakla görevlendirdi.

Ekonomik ve parasal işlerden sorumlu AB Komisyonu üyesi Joaquin Almunia, Yunanistan'ın istatistik sorununu düzeltmek için 14 maddelik bir plan sunacaklarını belirterek, AB istatistik kurumu Eurostat'a üye ülkelerin yayımladığı istatistikleri denetleme yetkisi verilmesini talep etti.

Almunia, 2005 yılında gündeme getirdikleri Eurostat'a yetki verilmesi talebinin üye ülkelerce reddedildiğini hatırlattı ve Yunanistan'ın bugün yaşadığı borç krizinin sorumluluğunu üye ülkelere yıktı.

Eurostat, Yunanistan'ın 1997 yılından bu yana istatistiklerle oynadığını ve hak etmediği halde Avro Bölgesine dahil olduğunu tespit etmişti. AB Komisyonu denetimlerinde de Yunanistan'ın daha fazla tarım sübvansiyonu alabilmek için dağları ve elverişsiz arazileri tarla olarak gösterdiği ortaya çıkmıştı.

Geçen yıl gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 12,7'si kadar bütçe açığı vererek azami yüzde 3 bütçe açığına izin veren Maastricht kriterlerini 4'e katlayan Yunanistan'ın borcu da ekonomik büyüklüğünün yüzde 113'ü seviyesinde bulunuyor.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının ardı ardına notunu düşürdüğü Yunanistan'ın, AB'den yardım gelmeden iflastan kurtulması zayıf bir ihtimal olarak değerlendiriliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler