ABD'nin nükleer silahları

ABD Başkanı Barack Obama'nın nükleer silahların kullanımını sınırlayan yeni savunma stratejisini dün akşam açıklamasından sonra, ''Bulletin of Atomic Scientists'' adlı grup, Amerikan nükleer silahlarına ilişkin bir döküm yaptı.

Yayınlanma: 07.04.2010 - 10:17
Abone Ol google-news

Uzmanlardan oluşan grubun tahminlerine göre, ABD'nin nükleer silah varlığı şöyle:

Nükleer başlıklar: ABD'nin elinde kullanıma hazır 2 bin 200 stratejik nükleer başlık bulunuyor, bunlara ek olarak gerekli hallerde aktive edilebilecek nükleer başlık sayısı da 2 bin 500. Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da ABD ile Rusya arasında 8 Nisanda imzalanması beklenen yeni START anlaşması ile bu sayı bin 550'ye inecek. Yeni anlaşma, kıtalararası füzelerin sayısını da 800 ile sınırlandırıyor. Amerikan ordusunun elinde ayrıca 500 kısa menzilli taktik nükleer başlık bulunuyor. Karadan, bombardıman uçaklarından ya da denizaltılardan atılabilen bütün bu silahlar ABD'yi dünyanın herhangi bir yerini vurabilecek konuma getiriyor.

Kıtalararası Balistik Füzeler (ICBM): ABD'nin elinde 5 bin 500 kilometre menzilli 450 adet Minuteman III füzesi bulunuyor, bunlar tekli ya da çoklu nükleer başlıkla donatılmış durumda. Olası nükleer savaş senaryolarında karadan ya da denizaltılardan atılabilen bu füzelere başrol veriliyor.

Denizden Karaya Balistik Füzeler (SLBM): Ohio sınıfı 14 adet Amerikan nükleer denizaltısı 288 balistik ya da bin 152 nükleer başlıklı füze taşıyor. Denizaltılarda 450 kilotona ulaşan (Hiroşima'ya atılan atom bombasının 30 kat fazlası) güce sahip TRIDENT II D5'ler bulunuyor.

Bombardıman uçakları: Amerikalılar, yakıt ikmali yapmadan uzun menzil uçabilen bombardıman uçaklarından (B-2A Spirit ve B-52H) 500 nükleer silah atabilme kapasitesine sahip. Amerikan donanmasına ait 113 gemideki 60 kadar bombardıman uçağının nükleer misyonu bulunuyor.

Kısa menzilli silahlar: Soğuk Savaş boyunca Amerikalılar ve Sovyetler balistik füzelerden daha az güce sahip olan ve sahada taktik hedefleri destekleyen kısa menzilli silahlar yaptı. ABD'nin başta Avrupa'da olmak üzere bu türde 500 kadar nükleer silahı var, bunlardan 300 kadarı Tomahawk stratejik seyir füzesinden oluşuyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler