Abhazya’dan Amerika’ya Kudüs tepkisi
Abhazya’da faaliyet gösteren Uluslararası Apsnı Vakfı Başkanı Soner Gogua, BM oylamasından sonra, “İnşallah alınan kararın uygulama alanı olur” dedi.
Amerika’nın Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul etme girişimiyle ilgili Abhazya’dan da Amerika, İsrail ve BM’de Amerika’nın kararına destek veren ülkelere tepki sesleri yükselmeye devam ediyor. Abhazya’da faaliyet gösteren Uluslararası Apsnı Vakfı Başkanı Soner Gogua, BM oylamasından sonra, “İnşallah alınan kararın uygulama alanı olur” dedi.
Amerika’nın Filistin topraklarında bulunan Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etmesi, Birleşmiş Milletler Kongresinde oylandı ve Amerika’nın kararı ülkelerin ezici çoğunluğuyla reddedildi. Abhazya’nın Türkiye’de yaşayan diasporasının destekleriyle Türkiye’den Abhazya’daki engelli gaziler için gönderilen tekerlekli sandalye dağıtım töreninin ana gündem maddesi Filistin meselesi oldu.
Abhazya merkezli olmak üzere Türkiye, Ürdün, Suriye, Almanya, İngiltere gibi birçok ülkede faaliyet gösteren Uluslararası Apsnı Vakfının gerçekleştirdiği kampanya ile başta Türkiye’deki yardımseverlerin desteğiyle 10 adet akülü tekerlekli sandalye alındı. Türkiye’den gelen tekerlekli sandalyeler Abhazya’nın başkenti Sohum’da gerçekleştirilen törenle engelli savaş gazilerine dağıtıldı.
Törene Abhazya Devlet Rehabilitasyon Merkezi Başkanı Laşa Papava’nın yanı sıra vakıf başkanı Soner Gogua, yöneticiler Oktay Chkotua, Sirma Ashuba ve yardımseverler katıldı. Gerçekleşen törenlerde gazilerin yanı sıra engelli çocuklar için de sandalye dağıtımı yapıldı. Soner Gogua ve Oktay Chkotua törende yaptıkları konuşmada kampanyaya destek olan tüm yardımseverlere teşekkür etti.
“İnşallah alınan kararın uygulama alanı olur”
Gerçekleşen törenin ardından konuşan Abhazya Cumhuriyeti Ayhabılar (Yaşlılar) Konseyi Başkan Yardımcı Oktay Chkotua, BM’nin Kudüs kararı üzerine yaptığı açıklamada, “Filistin davası insanlık için ama daha önce İslam dünyası tam bir utançtır. Siz bakmayın BM’de bu tip kararların çıktığına, Filistin davası her zaman yalnız kalmıştır, öksüz kalmıştır. Filistinlilerin çektiği gün gibi ortada. Hepimiz yıllardan beri bu trajediyi görüyoruz. Dünyanın hiçbir yerinden ciddi bir destek gelmiş değil. Siz bu kararı alıyorsunuz ama BM’de iki ülke, Amerika ve İsrail kararı tanımıyoruz dediği zaman maalesef hiçbir anlam ifade etmiyor. Yine orada insanlar ölmeye devam ediyor, yine toprakları işgal altında yine günlük yaşamlarını hapishanede gibi geçiriyorlar. Bunun kabul edilebilir bir yanı yok. İnşallah alınan kararın uygulama alanı olur” dedi.
Gürcistan’ın oylamalara katılmamasını eleştiren Chkotua, “Yani Gürcistan ile ilgili söylenecek çok bir şey yok. Gün gibi ortada olan bir konuda tarafsız olmak karşı oy kullanmaktan daha aşağılık bir politikadır. Eğer bir olguya karşıysanız tezlerinizi koyarsınız ortaya ve savunursunuz. Hem şiş yansın hem kebap yanmasın diyorsanız orada insanlığa ait hiçbir şey yoktur” diyerek duruma tepki gösterdi.
“Artık dünyayı 5 ülke yönetmiyor”
BM’de Filistin lehine çıkan kararı değerlendiren Uluslararası Apsnı Vakfı Başkanı Soner Gogua, “Biz Uluslararası Apsnı Vakfı olarak Abhaz diasporasının var olduğu her ülkede faaliyet gösteriyoruz. Başta Türkiye olmak üzere Suriye, Ürdün, Filistin ve Avrupa’daki birçok ülkede faaliyetlerimiz var. Dolayısıyla Filistin için yapılan oylamaları ve süreci yakından takip ediyoruz. BM’de yapılan oylama tüm dünyanın ilgisini çeken bir olay. Çıkan karar ise dünyanın artık tek bir jandarmasının olmadığını, artık dünyadaki 5 ülkenin söylemiyle dünyanın yönetilmeyeceğinin küçük bir sinyalini bütün halklar doğrunun ve haklının yanında yer alarak göstermiş oldular. Bu bizim için ileriye dönük çok güzel bir ümit ve güvence” dedi.
“Türkiye’nin başı çekmesi bizi mutlu ediyor”
Sözlerine Türkiye’nin Kudüs çabasıyla ilgili devam eden Gogua, “Bu konuda Türkiye’nin başı çekiyor olması, Türkiye’den gelen Abhazlar olarak ayrıca bir sevinç ifadesi. Dondurulmuş sorunlu bölgelerde tek taraflı olarak Amerika’nın direk müdahil olarak bir yeri başkent olarak ilan etmesi veya taraf olması sorunu çözmez aksine sorunu büyütür. Dünya’da maalesef şöyle de bir gerçek var, her şey hak ve hukuka göre değil maalesef, çifte standartlara göre karar alınıp yönetilebiliyor. Dün Kosova’yı tanıyanlar bugün Abhazya’yı tanımayabiliyor, Karabağ’ı tanıyanlar Kuzey Kıbrıs’ı tanımayabiliyor, Kuzey Kıbrıs’ı tanıyanlar Abhazya’yı tanımayabiliyor gibi buna benzer birçok çifte standart var. Ülkelerin toprak bütünlüğünü tanımak, BM kanunlarında yer alan halkların kendi kaderlerini tayin edebilmesi ilkesinin anlamak gelişen dünyada zor bir hale geldi. Amerika’nın Kudüs kararına dünya tarafından verilen cevap çok güzeldir. Bu tür problemler istişareyle, diyaloglar ve diplomasiyle çözülür” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama