"Ablukayı kaldırın"

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail'den Gazze'ye uyguladığı ablukayı kaldırmasını istedi.

Yayınlanma: 01.06.2010 - 19:32
Abone Ol google-news

Uganda'nın başkenti Kampala'da bulunan Ban, Reuters'a yaptığı açıklamada, ''İsrail hükümeti Gazze'ye ablukanın kaldırılması konusundaki uluslararası çağrılara ve benim sert, acil ve ısrarlı çağrılarıma kulak verseydi bunlar olmazdı'' dedi.

Ban, diğer önemli bir sorunun da İsrail'in elindeki tutsakları serbest bırakması ve insani yardımın Gazze'de dağıtılması olduğunu söyledi.

 

Tutuklular serbest bırakılmalı

Ban Ki-mun, yardım gemilerinden alınıp İsrail'de cezaevlerine konulan tutukluların da derhal serbest bırakılmasını isteyerek ''Şimdi en önemli konu, tutukluların serbest bırakılması, ölülerin ve yaralıların ülkelerine geri gönderilmesi'' dedi.

BM Sözcü Yardımcısı Marie Okabe gazetecilere yaptığı açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın Uganda'nın başkenti Kampala'dan New York'a dönmek üzere yolda olduğunu ve bu sabah İsrail'in yardım taşıyan gemilere saldırmasıyla ilgili olarak çeşitli dünya liderleriyle telefon görüşmeleri yaptığı bilgisini verdi.

Buna göre Genel Sekreter Ban, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillar ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile telefonla görüştü. Genel Sekreter Ban'ın New York'a dönüşünde de başta Türk, Arap, İsrailli yetkililer olmak üzere BM Güvenlik Konseyinin diğer üyeleri ve dünya liderleriyle İsrail'in gemilere yaptığı saldırının soruşturulması da dahil bundan sonra izlenecek yolu görüşeceği bildirildi.

Güvenlik Konseyinin kabul ettiği başkanlık bildirisinde de yer alan ölü ve yaralıların ülkelerine geri gönderilmesi ve tutukluların serbest bırakılmasının şu aşamada en öncelikli konu olduğunu vurgulayan Ban, ''Bütün bunlar bir an önce yapılmalı'' diye konuştu.


Genel Sekreter'den Konsey'in soruşturma çağrısına destek


Okabe'nin verdiği bilgiye göre Genel Sekreter Ban, İsrail'in gemilere yaptığı saldırının ardından başkanlık bildirisi kabul eden Güvenlik Konseyinin ''acil, tarafsız, güvenilir ve şeffaf soruşturma'' çağrısının yerine getirilmesi gerektiğini belirtti.

Genel Sekreter Ban'ın soruşturma konusunu gündeminde tuttuğunu ve New York'a dönüşünde ne yapılacağına karar verileceğini umduğunu ifade eden Okabe, ''Genel Sekreter Ban, bu kapsamda üzerine düşen sorumlulukları son derece ciddiye almaktadır ve bu konuda Konsey üyeleriyle istişarelerde bulunacaktır'' dedi.

Genel Sekreter Ban'ın Gazze boykotunun sona ermesi gerektiğini bir kez daha yinelediğini de kaydeden Okabe, İsraillilere, Gazze'ye insan ve malların özgürce girmesine izin vermesi konusunda bir kez daha çağrıda bulunduğunu da belirtti. Bu arada diplomatik kaynaklar, Genel Sekreter Ban'ın özellikle soruşturma konusundaki görüşlerinin son derece önemli olduğunu belirterek, Ban'ın bu konudaki değerlendirmelerinin, soruşturmanın BM gibi uluslararası ve bağımsız kurumlarca yapılacağı yönünde ciddi bir işaret ve teyit olduğunu ifade etti.

Güvenlik Konseyinde başkanlık bildirisinin kabulünün ardından Batı medyasında çıkan haberlerde, ''İsrail'in saldırıyla ilgili kendisinin soruşturma yapmasının yeterli olacağı, bunun BM gibi bağımsız ve uluslararası bir organ tarafından yapılmasının gerekmediği'' yönünde yorumlar yapılmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler