"AB'ye yakışmıyor''
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, AB'nin üçüncü ülkelerle yaptığı Serbest Ticaret Anlaşmaları'nın (STA) haksız rekabete yol açtığını belirterek, ''İşlerine geldiğinde hukuku hatırlamak AB'ye yakışmıyor'' dedi.
Bakan Çağlayan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Brüksel'de gazetecilerin soruları üzerine, AB ile STA'lar yüzünden yaşanan sorunun temelinde 1996 Türkiye'si yöneticilerinin hatasının bulunduğunu ileri sürerek, şunları kaydetti:
''AB ile Gümrük Birliği anlaşması imzalanırken, 1996 yılında, Türk yöneticiler kimi kaygılardan dolayı hatalı bir imza atmışlar. AB şimdi bize bunun bizim hatamız olduğu söylüyor. Tamam bizim hatamız, gelin düzeltelim diyoruz. Bir yanlış sonsuza kadar sürmez ki! AB, vurdumduymaz tavrı ile kendi imajını tüketiyor. Bunu açıkça da ifade edebilirler kendi bilecekleri şeydir. Ama Türkiye'nin haksız rekabete maruz kalmasına sebep olan uygulamayı sürdürmeye hakları yok. İşlerine geldiğinde hukuku hatırlamak AB'ye yakışmıyor. İşine gelince hukuk, gelmeyince gukuk kabul edilebilir mi?''
Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği Anlaşmasından dolayı, AB'nin üçüncü ülkelerle yaptığı Serbest Ticaret Anlaşmalarının Türkiye'nin bu ülkelerle anlaşma sürecini engellediğini ifade eden Çağlayan, bunun en önemli örneği olarak Meksika'nın verildiğini söyledi. AB ile anlaşma imzalayan ülkenin ürünlerinin AB üzerinden Türkiye'ye geldiğini belirten Bakan Çağlayan, ''Üçüncü ülkeler kendi açılarından doğru olanı yapıyor. Sorunu çözmesi gereken AB, biz hatırlatmamızı yapıyoruz, AB'nin adım atmasını bekliyoruz'' dedi.
AB'nin sorun çözme konusundaki kaygısızlığından kaynaklanan haksız rekabeti aşmak için Tercihli Ticaret Anlaşmaları yaptıklarını belirten Bakan Çağlayan, sorunun kesin çözümünün AB'nin bunu kullanmaktan vazgeçmesi olduğunu söyledi.
Türkiye'nin 14 ülke ile Serbest Ticaret Anlaşması bulunduğunu, bu rakamın 2011 içinde 17'ye yükseleceğini belirten Çağlayan, AB'nin yanlışta ısrarından dolayı 2005 yılından beri Meksika ile STA imzalayamadığını kaydederek, ''AB'yi hukuka ve Allah'a havale ediyorum'' dedi.
Çağlayan, aynı sıkıntının yaşanmaması için diğer ülkeler AB ile STA imzalamadan Türkiye olarak STA imzalama sürecini hızlandırdıklarını anlattı.
Serbest dolaşım
Mal ve hizmetlerin serbest dolaşımının liberal ekonominin gereği olduğunu kaydeden Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, işadamlarına vize uygulamasının serbest dolaşım önündeki en önemli sorun olduğunu söyledi.
Vize uygulamasına karşı açılan davaları kazanan Türk işadamlarının çabasına dikkat çeken Çağlayan, ''Buna rağmen vize uygulaması hukuk tanımamazlıktır'' diye konuştu.
Türkiye'nin çifte standarda sebep olan ve 1996 Gümrük Birliği Anlaşmasına dayandırılan STA ve vize uygulamaları konusunda ciddi rahatsızlık duyduğunu vurgulayan Çağlayan AB'ye seslenerek, ''Niye korkuyorsun!'' diye sordu.
Öte yandan, Türkiye'nin EFTA, İsrail, Makedonya, Hırvatistan, Bosna ve Hersek, Filistin, Tunus, Fas,Suriye, Mısır, Arnavutluk, Gürcistan, Karadağ ve Sırbistan ile serbest ticaret anlaşmaları bulunuyor. Bu yıl da Şili, Ürdün ve Lübnan ile imzalanan STA'lar yürürlüğe girecek.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza