Acil su tasarrufu şart! (20.08.2014)
Susuzluk kapıda. Acil su tasarrufu yapılmazsa, etkili yöntemler uygulanmazsa sonuç çok vahim olacak. Peki siz bu konuda ne kadar duyarlısınız?
Yaşadığımız kuraklık, su kaynaklarının yanlış kullanımıyla birleşince, tüm Türkiye’nin, özellikle de İstanbul’un su kaynakları tükenme noktasına yaklaştı. Ayrıca Türkiye'nin pek çok yöresinde çiftçiler ürünlerini sulayacak su bulamıyor. Orta ve uzun vadede yapılması gereken çok önemli altyapı çalışmaları var, ancak kısa vadede yapılabilecek tek şey günlük su tüketimini azaltmak. Bu şekilde su kaynakları üzerindeki baskıyı azaltıp, suyun sonbahar yağmurlarına kadar yetmesine destek olabiliriz.
Peki neler mi yapabiliriz? Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği'nin önerilerine kulak verin...
Evlerimizde uygulayabileceğimiz birkaç yöntemle suyu daha etkin kullanabiliriz. Örneğin yağmur suyunu hasad edebiliriz. Lavabo, banyo ve duştan gelen su, gri su olarak adlandırılır. Bu su, tuvalet rezervuarına yönlendirilerek yeniden değerlendirilir. Günlük su harcamamızın yüzde 40'ı banyodadır. Sifon ve musluk kaçakları, su tüketiminin önemli bir kısmını oluşturuyor. Hemen tamir ettirmeniz şart. Tuvalet rezervuarının su depolama kapasitesi 16 litredir. Dört kişilik bir aile, 16 litrelik rezervuar ile ayda tuvalette 7 ton su tüketir. Bunun yerine 7 litrelik rezervuar ile 2.5-3 tona düşürmek mümkün. Tuvalet rezervuarı 16 litrelik ise bu durumda rezervuara ağırlık koyarak, su tüketimini yüzde 20 azaltabilirsiniz. Çamaşır makinesini haftada bir kez az çalıştırarak yılda 9 ton su tasarrufu sağlanabilir. Banyo yerine duş yapın. Duş alarak su tüketimini yüzde 25 azaltabilirsiniz. Bir kişi günde bir kez ortalama üç dakika boyunca suyu kapatmadan tıraş olursa, yılda 10 ton su harcar. Bir kişinin günde iki kez bir dakika boyunca suyu kapatmadan diş fırçalaması yılda 8 ton su israfına neden olur.
Mutfak da su tüketiminde önemli bir konumda. Bulaşıkları makineye koymadan önce ön yıkama yapmak yerine peçeteyle silin. Sebze ve meyveleri elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkarsanız çok daha az su tüketirsiniz. 4 kişilik bir aile, bu yöntemle, yılda ortalama 20 ton su tasarrufu yapabilir. Elde bulaşık yıkarken, mümkün olan en doğal temizleyiciyi kullanın, durulanması daha kolay olduğundan daha az su harcarsınız. Yıkama sularını daha sonra çiçeklerinizi sulamak için kullanabilirsiniz.
Bahçenizde de çok su isteyen bitkiler yerine, iklime uygun, kuraklığa dayanıklı bitkiler ekmeye özen gösterin. Toprağı temizleyin. Geniş yapraklı ağaç dikerek gölge alanlar yaratın ve bahçenizi verimli sulamak için sabah erken saatleri tercih edin. Bahçenizdeki bitkilerin yapraklarını değil, saplarının dibini sulayın. Çok gerekmedikçe arabanızı yıkamayın, nemli bezlerle silerek temizleyin veya bir kova suyla yıkayın. Kısa mesafelerde de yürüyün veya bisiklete binin.
Herkesin yapabileceği bir şey var. Adım atılmazsa yarın çok geç olabilir.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama