"Acilen işçi sağlığı ve iş güvenliği yasası çıkarılmalı"
Sosyal-İş Sendikası Genel Başkanı Metin Ebetürk, Türkiye'de iş kazalarının önüne geçilmesi için sendikalar, TTB, TMMOB ve bilim insanlarının görüşleri esas alınarak acilen bir İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası çıkarılmalı ve uygulanması gerektiğini söyledi.
Sosyal-İş Sendikası Genel Başkanı Metin Ebetürk, yaptığı açıklamada, son dönemde Zonguldak ve Malatya'da madencilerin, Tuzla'da tersane işçilerinin, Antalya'da uykusuz tur otobüsü şoförünün karşı karşıya kaldığı olaylar nedeniyle çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.
Yaşananların, Türkiye'de işçi sağlığı ve iş güvenliği alanındaki tehlikeyi yeniden gözler önüne serdiğini belirten Ebetürk, ''Gün aşırı gelen kaza ve ölüm haberlerinin, Türkiye'de işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadığı, güvenceli istihdam ve insanca çalışma koşulları sağlanmadığı takdirde, yeni kaza ve ölümlerin yolda olduğunu ortaya koydu'' dedi.
Yaşananların ne ''kader'' ne de ''kaza'' olduğunu, kazaların ve ölümlerin göz göre göre geldiği dile getiren Ebetürk, yaşananların ardında ''özelleştirme, taşeronlaştırma, güvencesiz istihdam, ağır çalışma koşulları ve bütün bunlarla birlikte alınmayan ya da uygulanmayan işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri'' bulunduğunu söyledi.
Ebetürk, gerekli önlemler alındığı ve usulünce uygulandığı takdirde önlenemeyecek iş kazası bulunmadığını vurguladı.
El Salvador, Cezayir ve Türkiye
Türkiye'nin işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında dünyadaki yerinin hiç de iç açı olmadığını belirten Ebetürk, şunları kaydetti:
''82 ülkenin Uluslararası Çalışma Örgütüne 2000 yılından bu yana bildirdiği verilerin ortalaması alındığında, Türkiye'nin ölümlü iş kazalarında dünya üçüncüsü olduğu görülmektedir. 100 bin sigortalı işçi başına iş kazasında yaşamını yitiren işçi oranında, El Salvador yüzbinde 40,1 ile dünya birincisi, Cezayir yüzbinde 21,6 ile dünya ikincisi, Türkiye ise yüzbinde 18 ile dünya üçüncüsüdür. Türkiye'yi yüzbinde 15,3 oranı ile Arjantin ve yüzbinde 14,8 ile Tunus izlemektedir. AB'nin resmi istatistik kurumu olan EuroStat'ın verilerine göre, 2000'li yıllarda 15 merkez AB ülkesinde yüzbin işçi başına iş kazalarında yaşamını yitiren işçi oranı 2,5 iken, 27 AB ülkesinde bu oran yüzde 2,6'dır. Oysa aynı dönemde Türkiye'de iş kazalarında yaşamını yitiren işçi oranı yüzbinde 18'dir. Bu, AB ortalamasının yaklaşık 7 katı. Türkiye, ölümlü iş kazalarında Avrupa kıtasında birinci sırada.''
Atılması gereken adımlar
Ebetürk, iş kazalarının önüne geçilmesi için acilen atılması gereken adımları ise şöyle sıraladı:
''-Sendikalar, TTB, TMMOB ve bilim insanlarının görüşleri esas alınarak acilen bir İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası çıkarılmalı ve uygulanmalıdır.
-Ülke çapında iş kazaları ve meslek hastalıklarını önlemek için bir seferberlik başlatılmalı, en riskli sektörlerden başlayarak ülke çapında ''işçi sağlığı ve iş güvenliği'' önlemlerinin alınması ve uygulanması için istikrarlı bir politika yürürlüğe konulmalıdır.
-Özelleştirme, taşeronlaştırma ve güvencesiz istihdam uygulamalarından derhal vazgeçilmeli ve sendikalaşmanın önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.''
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi