Açlık ve yoksulluk sınırı açıklandı (27.04.2012)
Türk-İş, Nisan ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırını 939.6 TL, yoksulluk sınırını ise 3 bin 60.7 TL olarak belirledi.
Türk-İş, Nisan ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırını 939.6 TL, yoksulluk sınırını ise 3 bin 60.7 TL olarak belirledi.
Türk-İş tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay düzenli olarak yapılan "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının 2012 Nisan ayı sonuçları açıklandı. Açıklamada, son dönemde benzin, elektrik ve doğalgaza yapılan zamlarla sarsılan aile bütçesinin, gıda fiyatlarında, özellikle mevsim koşullarına bağlı olarak meyve-sebzede görülen fiyat gerilemesi nedeniyle bu ay "bir nebze de olsa" rahatladığı ifade edildi. Türk-İş, Nisan ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırını 939.6 TL, yoksulluk sınırını ise 3 bin 60.7 TL olarak belirledi.
Mutfak enflasyonu son 12 ayda yüzde 8.02 arttı
Türk-İş'in araştırmasına göre, Nisan'da mutfak enflasyonu aylık 1.55 oranında geriledi. Mutfak enflasyonu son 12 ayda ise yüzde 8.02'lik artış gösterdi.
Özellikle son iki ayda yaş sebze-meyve fiyatlarındaki görülen gerilemenin mutfak harcamasını olumlu etkilediğinin belirtildiği açıklamada, ancak bu gelişmeye rağmen, son bir yılda sadece mutfağa gelen ek yükün 70 TL olarak hesaplandığı belirtildi. Buna göre, ailenin yaşama maliyeti bir önceki yıla göre 227 TL arttı. Önceki yılın aynı döneminde açlık sınırı 869.9 TL ve yoksulluk sınırı 2 bin 833.4 TL olarak hesaplanmıştı.
"Çalışan yoksulluğu 1 Mayıs alanlarında yankılanacak"
Türkiye'de halen geçerli olan günlük net asgari ücretin 23 TL olduğu, buna karşın zorunlu ihtiyaçlar için yapılması gereken günlük harcama tutarının ise 102 TL olduğunun belirtildiği açıklamada, toplumun ücretli çalışan kesiminin elde ettiği gelirin "insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi" sağlamaktan uzak kaldığı ortamda hayat pahalılığının yakıcı etkisinin, enflasyondaki gelişmenin önüne geçtiği belirtildi.
Türkiye işgücü piyasasında, devletin resmi verilerine göre; toplam çalışanların yarıya yakınının kayıtdışı istihdam edildiği, kayıtlı çalışan işçilerin yarıya yakınının ise yetersiz asgari ücret düzeyinde gelir elde ettiği, milyonlarca kişinin işsiz olduğu, güvencesiz taşeron istihdamının yaygınlaştığı, yaşama ve çalışma koşullarının toplumun ağırlıklı bir çoğunluğu için sağlıksız olduğu belirtilirken "çalışan yoksulluğu"nun gündemin önemli bir konusu olduğu ve "1 Mayıs" alanlarında bunun yankılanacağı ifade edildi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza