Adalet Bakanlığı'ndan Vahit Kaynar savunması
Adalet Bakanlığı Sivas'ta 35 kişinin ölümüne neden olan firari sanıklardan Vahit Kaynar'ın yakalandığı Polonya'da kefaletle serbest bırakılmasıyla ilgili, "Şahsın iadesi için yapılması gereken tüm işlemler, süresi içinde yapılmış ve titizlikle takip edilmiştir. Bunun dışındaki tüm gelişmeler ise ilgili ülke yargısının yetkisi kapsamındadır" açıklaması yaptı.
Adalet Bakanlığı Vahit Kaynar'ın süresi içinde gerekli işlemler yapılmadığı için 55 bin lira kefaletle serbest bırakılmasıyla ilgili haberler üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Kaynar'ın "Anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs etmek" suçundan "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezasına mahkum olduğu ve A-136/1-2008 kontrol numaralı Kırmızı Bültenle uluslararası düzeyde arattırıldığı belirtildi.
İlk olarak İçişleri Bakanlığı'nca ilgilinin Almanya'da bulunduğunun bildirilmesi üzerine, 20.03.2006 tarihli yazı ile şahsın Almanya'dan iadesinin istendiği ancak Almanya Federal Adalet Bakanlığı'nın 11.06.2007 tarihli yazı ile "sanığın yasayla korunan bireysel hakları ihlal ettiğine dair yeterli şüphenin tespit edilemediği" gerekçesi ile iade talebini uygun bulmadığı belirtildi. Açıklamada firari sanığın Polonya'da ortaya çıkmasından sonra yaşanan süreç ise şöyle sıralandı:
-İçişleri Bakanlığı Polonya İnterpolü'nden aldığı mesaja atfen 26. 09.2011'de adı geçenin bir gün önce Polonya'da yakalandığını iade evrakının diplomatik kanaldan gönderilmesinin istenildiğini bildirdi.
-Adalet Bakanlığı Kaynar'ın iadesi amacıyla 27.09.2011'de 40 gün süreyle geçici olarak tutuklanması için İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarından yazı gönderilmesini talep etti.
-İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları İnterpol ve diplomatik kanaldan girişimde bulunarak Kaynar'ın iadesi amacıyla 40 gün süreyle geçici olarak tutuklanmasını Polonya'dan istedi.
-Polonya Gorzow Wielkopolski Mahkemesi 28.09.2011 tarihinde Kaynar'ı 04.11.2011 tarihine kadar tutukladı. Bu tarihe kadar iade evrakının diplomatik yoldan gönderilmesi talep edildi.
-Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanıp İngilizceye tercüme ettirilen iade evrakı 13.10.2010'da Dışişleri Bakanlığına gönderilerek iadesinin diplomatik kanaldan talep edilmesi istendi. İçişleri Bakanlığı 27.10.2011'de, Dışişleri Bakanlığı ise 27.10.2011'de iade evrakının Polonya makamlarına ulaştığını teyit ederek Adalet Bakanlığına bildirdi.
Öte yandan Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol Daire Başkanlığı da 10.11.2011'de faks mesajı ile Polonya İnterpol'ünden tutukluluk durumunu sordu. Ancak şimdiye kadar Polonya makamları, ne İnterpol aracılığı ile ne de diplomatik kanaldan şahsın tutukluluk durumuna ilişkin bir bilgi vermedi.
'İade sürecini titizlikle takip ettik'
Adalet Bakanlığı firari sanık Kaynar'ın iadesi için yürütülen bu süreci aktardıktan sonra, "Yukarıda izah edildiği gibi şahsın iadesi için yapılması gereken tüm işlemler, süresi içinde yapılmış ve titizlikle takip edilmiştir. Bunun dışındaki tüm gelişmeler ise ilgili ülke yargısının yetkisi kapsamındadır" açıklaması yaptı.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti