Adalet Nöbeti’ne saldırıya takipsizlik
Adalet Nöbeti’ne yönelik polis saldırısına ilişkin takipsizlik kararı veren savcılık, bir avukatın burnunun, bir avukatın ise ayağının kırıldığı polis müdahalesi sırasında ‘zor kullanma yetkisi sınırının aşılmadığını’ savundu.
<video:714943>
Gazetemizin tutuklu 3 avukatı nezdinde hukuksuzluklara tepki için başlatılan Adalet Nöbeti’nin katılımcısı avukatlara saldıran polisler hakkında takipsizlik kararı verildi.
Gazetemizin yayın politikasının suçlama konusu edildiği dava kapsamında 8.5 aydır tutuklu bulunan avukatlarımız Akın Atalay, Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör nezdinde haksızlığa uğrayan herkes için hukuk ve adalet talebi ile 6 Nisan’da İstanbul Adliyesi’nde avukatlar tarafından “Adalet Nöbeti” başlatılmıştı. Nöbete çevik kuvvet polisleri gaz kapsülleri ve kalkanlarla sert müdahalede bulunmuştu. Güvenlik görevlilerinin de karıştığı müdahale sırasında Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şube Başkanı Gökmen Yeşil’in burnu, avukat Erkan Ünüvar’ın ise ayağı kırılmıştı. Avukatlar Diren Yeşil, Kemal Aytaç, Erkan Ünüvar, Hatice Nur Gök, Özge Serdar, Anıl Başoğlu, Kıvanç Kayaoğlu ve Sevinç Sarıkaya da gözaltına alınmıştı. Avukatlar da saldıran polisler, güvenlik görevlileri ve saldırı emrini veren savcı ile ilgili suç duyurusunda bulunmuştu. Şikâyet edilen kişiler hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu’nca soruşturma başlatılmıştı.
Soruşturmayı ise Memur Suçları Soruşturma Bürosu savcılarından Rasim Işıkaltın yürüttü. Işıkaltın, Cumhuriyet soruşturmasını başlatan FETÖ üyeliğinden sanık olan savcı Murat İnam’ın yargılandığı Selam Tevhid soruşturmasında usulsüzlük yapıldığına ilişkin davanın tutuksuz sanıklarından. Işıkaltın, 2 sayfalık takipsizlik kararında, müdahale günü “avukatların çıkardıkları gürültünün adliye çalışanlarını rahatsız edici boyuta ulaşması sebebiyle çevik kuvvet polisinin kalkanlarla müdahale ettiğini” iddia etti. Savcı Işıkaltın, avukatların kalkanlarla bina dışına itildiği sırada polislere tekme ve yumruk ile saldırdıklarını öne sürerek, bazı polislerin yaralandığını savundu. Işıkaltın, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na göre kamu hizmeti yapılan binalarda gösteri yapılmasının yasak olduğunu belirterek, “Adalet Nöbeti adı altında yapılan gösterinin ve oturma eyleminin kamu düzenin bozması üzerine eylemine son vermeyen avukatların adliye dışına çıkarılmasında polisin zor kullandığı, yaralama kastlarının bulunmadığı anlaşılmıştır” dedi. Şikâyet edilen çevik kuvvet polislerinin zor kullanma yetkisi sınırını aşmadıklarını iddia eden savcı Işıkaltın, yaralama suçunun yasal unsurlarının oluşmadığını öne sürdü.
Talimat Aydoğdu’dan
Polisin müdahalesi sonucu gözaltına alınan 8 avukat hakkında da Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nca soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma dosyasındaki polis tutanağında, Başsavcı Vekili Fuzuli Aydoğdu’nun aranarak Adalet Nöbeti ile ilgili bilgilendirildiği, onun da adliye içi ve heykellerin bulunduğu bölümde herhangi eylem amaçlı toplanmaya, oturma eylemine, vatandaşın giriş çıkışı ve adliyenin rutin işleyişine engel olacak hareketler ile basın açıklamasına izin verilmemesi talimatı verdiği belirtilmişti.
‘Her şey devlet otoritesi için’
Polis tutanağında, ‘adliyedeki mahkemelerin gürültü ve benzeri şekilde rahatsızlıkla aksamaması ve adliyeye gelen vatandaşların adliye içerisinde eylemci grubu görerek devlet otoritesinin sarsılmaması için, müdahale edildiği’ aktarılmıştı.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!