Afganistan Konferansı karamsar bir havada yapılacak

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun da katılımıyla yarın Bonn'da gerçekleşecek Uluslararası Afganistan Konferansı'nın ana maddesini, yabancı kuvvetlerin çekilmesinden sonra Afganistan'ın geleceği oluşturuyor. Ancak Taliban ve Pakistan'ın temsil edilmeyeceği konferansın kayda değer somut sonuçlarının sağlanmasına ilişkin kuşkular bulunuyor.

Yayınlanma: 04.12.2011 - 12:05
Abone Ol google-news

Bonn Konferansı'na Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığındaki bir Türk heyeti katılacak. Konferansta 90'dan fazla ülkenin yanı sıra Birleşmiş Milletler, NATO, Avrupa Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı, AGİT, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve Dünya Bankası gibi uluslararası örgütlerin de temsil edilmesi bekleniyor.

Konferansta Afganistan heyetine ise, Cumhurbaşkanı Hamid Karsai başkanlık edecek. Ancak, Taliban ve Pakistan'ın temsil edilmeyeceğine dikkat çekiliyor. Afganistan medyası, Taliban'ın davet edilmediğine, Pakistan'ın ise, geçen ay 24 askerinin ölümüne neden olan NATO saldırısını nedeniyle "hala kızgın" olduğuna işaret ediyor.

Afganistan'ın yabancı donörlerden "somut taahhütleri"ni beklediği belirtilirken Taliban ve Pakistan'ın temsil edilmemesinin, konferansta gerçek bir hamle yapılması olasılığını olumsuz etkileyebileceği yorumları yapılıyor.

Bonn Konferansı'nın gündeminin ana maddeleri, Afgan kuvvetlerine güvenlik sorumluluklarının transferi, pek de iyi gitmeyen barış süreci ile uluslar arası toplumun 2014 yılından sonraki döneme yönelik taahhütlerinin oluşturuyor.

Afganistan'ın ülkedeki güvenliği 2014 yılının sonu itibariyle ABD ve NATO'dan devralması öngörülüyor. Ancak uluslar arası toplumdan yeterli maddi destek sağlanamaması halinde yabancı kuvvetlerin çekilişinden sonra Afganistan'daki güvenliğin çökmesinden korkuluyor.

Davutoğlu'nun temasları

Bu arada, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun, Almanya'ya yaptığı beş günlük ziyaretinin son aşamasını oluşturan Bonn Konferansı sırasında Kasım ayı başında düzenlenen Afganistan için İstanbul Konferansında kabul edilen "Güvenli ve İstikrarlı bir Afganistan için Bölgesel Güvenlik ve İşbirliğine dair İstanbul Süreci" de dahil olmak üzere, Türkiye'nin Afganistan'a katkılarını gündeme getireceği belirtiliyor.

Ahmet Davutoğlu, ayrıca, Konferansta temsil edilecek ülkelerin Dışişleri Bakanlarıyla yoğun görüşmelerin yapması da bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler