Afganistan'da her iki saatte bir anne adayı ölüyor
Afganistan Sağlık Bakanlığı, ülkede her iki saat içinde bir anne adayının, gebelikten kaynaklanan sorunlar ya da doğum sırasında ortaya çıkan komplikasyonlar sonucu yaşamını yitirdiğini açıkladı.
Bazı bölgelerde halen sağlık ocağının bulunmaması, sağlık ocağının bulunduğu bölgelerde ise sağlık kontrollerinin yaptırılmaması, ayrıca gebelik esnasında doğru beslenilmemesi, yoksulluk, bilinçsizlik, üst üste yapılan doğumlar, ölümün başlıca sebepleri olarak belirtildi.
Sağlık Bakanlığı, 11 yıl önce her 24 dakikada bir anne adayının hayatını kaybettiğini, 2012 yılında ise bu oranın her iki saatte bire çıktığını, böylece bu durumun ölüm oranının düştüğünü gösterdiğini bildirdi.
Maymana Afgan-Türk Dostluk Hastanesi Başhekimi Dr. Sait Qasim Parsa, yaptığı açıklamada, Afganistan'da uzun süren savaşlardan etkilenen sağlık sisteminin, özellikle Faryab ilinde daha da etkisini gösterdiğin söyledi.
Türkiye'nin de katkısı var
Savaşlarda birçok sağlık merkezinin yok olduğunu, böylece çocuk ölüm oranının daha da yükseldiğini ifade eden Parsa, şunları kaydetti:
''Çocuklar daha 5 yaşını doldurmadan hayatını kaybediyordu. 2002'den bu yana ise dış ülkelerin yardımıyla sağlık alanında değişiklik meydana geldi. Bu dış ülkeler arasında Türkiye de bulunmakta, sağlık alanında önemli hizmetlerde bulundu. Özellikle Afganistan'ın sağlık sisteminin geliştirilmesi konusunda birçok hizmet sundu. Faryab ilimizde Dostluk Hastanesi dışında Maymana Afgan-Türk Ebe Okulu'nu yaptırdı. Böylece rakamların düşmesinde Türkiye'nin de katkısı büyüktür. Yapılan yardımlar sayesinde yeni yeni sağlık merkezleri açılmaya başlandı. Sağlık personeli konusunda da özellikle eğitim ve yetiştirme üzerinde yurt dışında eğitim almaları için büyük bir çaba harcandı. Böylece bu rakam aşağıya inmeye başladı.''
Parsa, insanların ekonomik durumunun kötü olması, sağlık merkezlerinin yetersizliği, sağlık personeli açığı, ulaşım sıkıntısı, beslenme yetersizliğinin çocuk ölümlerinin başlıca sebeplerini oluşturduğunu, bazılarının ise bulunduğu yerlerde yapılan yanlış müdahaleler sonucu hayatını kaybettiğini vurguladı.
Ülkede kızlar 15 yaşında evlendiriliyor
BM tarafından yayımlanan bir rapora göre, Afganistan'daki kız çocuklarının yarısı, 15 yaşından önce evlendiriliyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 15 yaşından önce doğum yapmak zorunda kalan kız çocuklarının ölüm riskinin 20'sinde doğum yapanlara oranla 5 kat fazla olduğunu belirtti.
Asya'nın en yüksek doğurganlık oranlarına sahip olan Afganistan'da her bir kadın, ortalama 5,1 bebek sahibi oluyor. Ülkede modern doğum kontrol yöntemlerini kullanan kadınların oranı sadece yüzde 16. Doğumun sıradan bir deneyim kabul edildiği ülkede kadınlar, bebeklerini genellikle evde ve tek başına dünyaya getiriyor.
Kadınların hastanelere ulaşım sıkıntısının bulunduğu ülkede, kadınların erkek doktorlar tarafından tedavi edilmesi hala tabu olarak kabul ediliyor. Kadınların eğitim hakkı büyük oranda kısıtlandığı için ülkede kadın doktor ve ebe sayısı yok denecek kadar az.
Afganistan'ın dünyanın en yüksek anne ölüm oranına sahip olduğu açıklandı. Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde bulunan 2500 uzman ebenin yetersiz olduğunu, ölüm oranın daha da aşağı indirmek için 6 bin ebeye ihtiyaçlarının olduğunu kaydetti.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza