Afganistan'da sivil ölümler durmuyor

Afganistan'da NATO komutasındaki uluslararası güç ile Afgan kuvvetlerinin militanlara yönelik ortak operasyonu sırasında bir Afgan kadın ile bir çocuğun hayatını kaybettiği bildirildi.

Yayınlanma: 16.10.2009 - 13:30
Abone Ol google-news

Uluslararası güç tarafından yapılan açıklamaya göre, yabancı ve Afgan güçlerinin ülkenin güneydoğusundaki Gazni vilayetinde militanlara yönelik operasyonunda bir kadın ile okul yaşındaki bir kız çocuğu hayatını kaybetti.

Köylülerde büyük öfkeye yol açan olayla ilgili uluslararası ajansların geçtiği görüntülerde, bir evin içinde yerde yatan, biri çocuğa ait, iki cesedin başına toplanarak feryat eden Afganlar görülüyor.

Yaklaşık 100 kişilik bir kalabalığın daha sonra "Amerika'ya Ölüm", "(Afganistan Devlet Başkanı) Hamid Karzai'ye Ölüm" şeklinde sloganlar atarak yakınlardaki bir başka köye doğru yürüyüşe geçtiği bildirildi.

Bir köylü, askerlerin Taliban militanlarını bulmak için evlerde arama yapmalarına halkın tepki gösterdiğini belirterek, "Ev aramaları, adam öldürmeler ve sivillerin dövülmesi günlük olaylar haline geldi" dedi.

NATO gücü ise son sivil ölümlerinden militanların mı, yoksa uluslararası ve yerel güçlerin mi sorumlu olduğunun henüz kesin olarak bilinmediğini kaydederken, Gazni istihbarat birimi başkanı Abdürrahman Şayda, aldığı bilgiye göre, operasyon sırasında uluslararası güç tarafından 4 sivilin öldürüldüğünü söyledi.

Afganistan'da özellikle yabancı güçlerin operasyonlarında meydana gelen sivil can kayıpları büyük tepkilere ve halkta öfkeye yol açıyor.

ABD öncülüğündeki güçlerin 2001'de Taliban rejimini devirmesinden sonra son 3 yılda şiddet tırmanırken, sivil ölümler 8 yıldan bu yana ülkede bulunan yabancı askerlere ve uluslararası güce düşmanlığı artırıyor.

Danimarka ordusu da bugün, Afganistan'daki askerlerinin, Taliban militanlarıyla çatışmalarında yanlışlıkla bir kız çocuğunu öldürdüğünü, babasını ve kız kardeşini de yaraladığını bildirmişti.

Açıklamaya göre, olayla ilgili ilk soruşturmada, Danimarka askerlerinin Pazartesi günü Helmand vilayetindeki Gereşk yakınında devriye gezerken Taliban militanlarıyla girdiği silahlı çatışmada üç Afgan sivili vurduğu, birini öldürdüğü ve ikisini yaraladığı belirlendi.

Afganistan'da başta ABD güçlerinin militanlara yönelik, özellikle hava saldırılarında meydana gelen sivil can kayıplarının büyük tepkilere yol açması üzerine ABD ve NATO güçlerinin komutanı General Stanley McChrystal, sivillerin korunmasını öncelikleri olarak ortaya koymuş ve sivil ölümleri durumunda da hızla özür dilenmesi ve tazminat ödenmesi yolunda talimat vermişti.

BM verilerine göre, Afganistan'da yıl başından bu yana şiddet olaylarında 1500'den fazla sivil hayatını kaybetti. BM'nin geçen ay yayınlanan bir raporunda sivil ölümlerin yüzde 68'inden militanların, yüzde 23'ünden NATO komutasındaki güçler, ABD askerleri ve Afgan güçlerinin sorumlu olduğu kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler