Afişe 'özgürlük' kararı
Mahkeme, adliyede afiş asan üç sendika üyesi çalışana ceza veren Ankara Başsavcılığı'nın kararını iptal ederken, "sendika temsilcileri protesto haklarını kullanmıştır" dedi.
Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesi, adliyede içinde kendilerine ayrılan sendika panosuna “başsavcılık tarafından uygulanan baskıları kınıyoruz” şeklinde afiş asan BES üyesi üç memura para cezası kesen Ankara Başsavcılığı’na ders gibi bir karar verdi. Para cezasını iptal eden mahkeme, sendika temsilcilerinin afiş asarak demokratik haklarını kullandığını belirterek, “Çalışanlar, sendikal faaliyetlerin en önemli unsuru olarak protesto haklarını kullanmıştır” dedi.
Büro Emekçileri Sendikası’nın (BES) Ankara Adliyesi’ndeki üç temsilcisi, kendilerine ayrılan sendika panosuna geçen mart ayında “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sendikamıza yapılan baskıları ve panolarımıza yapılan müdahaleyi kınıyoruz” şeklinde afiş astı. Başsavcılığın talimatı üzerine polisler afişleri sökerken, kameralardan tespit edilen üç çalışan hakkında işlem yapıldı. Başsavcılığa bağlı Kabahatler Bürosu, üç sendika üyesi çalışana 182’şer TL idari yaptırım cezası verdi. Sendikacılar ise karara karşı itiraz etti. Bunlardan Gülçin Batıhan’ın başvurusunu değerlendiren Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesi Yargıcı Mustafa Kara, 7 Haziran’da verdiği kararla para cezasını kaldırdı.
Yargıç Mustafa Kara, gerekçesini şöyle açıkladı: “Yazılan yazının içeriğinden sendika üyesi çalışanın adliyenin idari işlerinden sorumlu olan Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bir kısım uygulamalarını protesto etmek amacıyla kaleme aldığı, yazı içeriğinde herhangi bir ceza ya da disiplin yönünden soruşturması gereken bir anlam bulunmadğı saptanmıştır. İdari yaptırıma dayanak alınan Kabahatler Kanunu’nun 42. maddesi meydanlara, parklara, cadde ve sokak kenarlarındaki kamuya ait duvar veya alanlara rızası olmaksızın özel kişilere ait alanlara afiş asılması halinde idari yaptırırım kararı verileceğini düzenlemiş olup, söz konusu yazının asıldığı yer kamu binasının içi olmasının ötesinde iş yeri yöneticileri tarafından sendikaya tahsis edilmiş panodur. Sendikal faaliyetlerin en önemli unsuru olarak propaganda faaliyeti çerçevesinde sendika temsilcileri protesto haklarını kullanmıştır. Tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde itiraz edenin (sendikacının) demokratik hakkını yasal çerçevede kullanmış olması bir yana, Cumhuriyet Başsavcılığı’nca dayanılan kanun maddesi de itiraz edenin eylemini herhangi bir yaptırıma bağlamamıştır. Bu nedenlerle başvuranın haklı olduğu kanaatine varılmış ve idari yaptırım kararının kaldırılmasına karar vermek gerekmiştir.”
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması