Ağacı yaşken eğecekler

Başbakan Davutoğlu, türbanın 10 yaşa indirilmesinin gerçek nedenini itiraf ettİ.

Yayınlanma: 26.09.2014 - 22:43
Abone Ol google-news

Başbakan Ahmet Davutoğlu, IŞİD’e karşı olası bir operasyonda Türkiye’nin askeri desteğinin “nihai çözüm” koşuluna bağlı olduğunu söyledi. Davutoğlu, “Ama palyatif çözümlerle şimdilik kamuoyuna dönük bazı hamleler şeklinde bir yaklaşımla benimsenirse, bununla ilgili kanaatlerimizi açıkyüreklilikle söyleriz, konuşuruz” dedi. Davutoğlu, ortaokul ve lisede türban yasağının kaldırılmasını “lise öğrencilerine özgürlük” olarak nitelendirirken “En kritik dönem ortaöğretimdir, biyolojik ve psikolojik olarak gençlerimizin yaşadığı o dönemdir” dedi. Davutoğlu’nun, düzenlemenin 10 yaşından itibaren ortaokul öğrencilerini kapsamasına ise hiç değinmemesi dikkat çekti. Davutoğlu partisinin il başkanları toplantısında şu görüşleri dile getirdi:

‘Çözüm nihai olmalı’

Kolay değil, bir ateş çemberinin ortasında bir istikrar adası olmayı başarabilmek, becerebilmek ve bunu koruyabilmek... Bizim istikrar adası olarak kalabilmemizin şartı, çevrede huzur ve istikrarın temin edilmesidir. Herhangi bir askeri operasyon ve çözüm, nihai kertede bölgeye huzur ve istikrar getirme perspektifi taşıyorsa bunu destekleriz. Ama palyatif çözümlerle şimdilik kamuoyuna dönük bazı hamleler şeklinde bir yaklaşımla benimsenirse, bununla ilgili kanaatlerimizi açıkyüreklilikle söyleriz, konuşuruz. ‘Kılıçdaroğlu’nun yerinde olsam’ Bir lider düşününüz ki 944 imzayla aday gösteriliyor, seçim yapılıyor, 740 delege ona inanmış. Ya o 944 delege, zorla, baskıyla, tıpış tıpış imza attılar ve aday gösterdiler ya da 204 kişi bir şekilde liderlerine vefasızlığını siyasetin bir gereği olarak gördüler. Doğrusu ben Kılıçdaroğlu’nun yerinde olmayı istemezdim. Acaba kongreye gittiğinde veya gördüğü her delegede ‘Bu bana imza verdi de sonra o vermedi mi’ diye bir şüphe taşımaktansa liderlik makamını terk ederim.

‘Gençlere güveniyoruz’

Ortaöğretimde ve lisede de başörtüsü artık tamamen özgürdür. Aslında bazıları bunu bir gençlere baskı mı vesaire gibi. Bunu özgürlükleri, gençlerin seçme hakkına, seçme hakkı sadece seçimlerdeki hakkı değil, kıyafetlerini seçme özgürlüğü, düşüncelerini, okuyacakları kitapları seçme özgürlüğüne herkesin saygı duyması lazım. Bu yolla bütün gençlere saygı gösteriyoruz. Biraz da şuradan güvensizlik, lise öğrencisi kendi kararını veremez. Hayır. Bu milletin lise öğrencisi dahi artık sizden daha özgür kararlar veriyor. Gerçek şahsiyet, özgürlük fikri ortaeğitimde oluşur. En kritik dönem ortaöğretim dönemidir. İnsanların biyolojik ve psikolojik olarak gençlerimizin değişim yaşadığı o dönemdir. O dönemde gençlere kendi kıyafetini, kendi düşüncesini seçme hakkı vermezseniz daha sonraki dönemlerde hep başkalarından talimat bekleyen nesiller yetiştirirsiniz. Biz o gençlere güveniyoruz.

Aysel Tuğluk’a ‘gül’

Çözüm süreci ile kamu düzeni birbirine alternatif değildir. Kim çözüm sürecini bahane ya da istismar ederek Türkiye’de kamu düzeni ile ilgili olarak bir şüphe uyandırmaya kalkarsa devlet, güçleriyle onun üzerinde olur. İstismar ve provoke edenler olursa onlara da kamu düzenini korumak adına gerekli cevaplar verilecektir. Askerimize taş atan o milletvekiline de sesleniyorum. Biz sizlere gül atmaya devam edeceğiz, gerekirse muhabbet göstermeye.
Ama o attığınız taşlar aslında bu milletin vicdanına, en çok da Türkiye’deki Kürt kökenli vatandaşlarımızın vicdanına atılmış taşlardır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler