Ağaçlı köyünde ağaç bitti

Kuzey Ormanları Savunması’nın 3. Havalimanı projesiyle ilgili raporunu açıkladığı toplantıya katılan Nezih Beceral adlı köylü, ‘Ağaçlı Köyü’nde ağaçlarımızı yağmaladılar, katlettiler’ diye isyan etti.

Yayınlanma: 27.03.2015 - 00:03
Abone Ol google-news

Kuzey Ormanları Savunması üyeleri, 3. havalimanı projesi ile ilgili bugüne kadar hazırlanan en kapsamlı rapor dün açıkladı. Raporun açıklandığı toplantıda konuşan, bölgede yaşayan köy sakini Nezih Beceral, yaşanan çevre katliamına, “Ağaçlarımızı yağmadılar. Katlettiler. Ağaçlı köyü ağaçsız köyü oldu. Ben şu anda oraya bir tabela asacağım. Ağaçsız köyü diye. Ağaçları canlı olarak görmüyorlar” diye tepki gösterdi.

Karaköy’deki Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde dün düzenlenen basın toplantısında raporu açıklayan Prof. Dr. Zerrin Bayraktar 3. havalimanın diğer büyük projelerle birlikte İstanbul’un kuzey ormanlarını ranta açan bir paket olduğunu vurguladı. 3. havalimanı pistinin zemininin uçuş güvenliği için risk olduğunu anlatan Bayraktar, “2013 tarihli 1. ÇED raporunda 2 milyon 513 bin 341 ağacın 657 bin 950’sinin kesileceği, 1 milyon 855 bin 391 ağacın ise taşınacağı belirtiliyordu. Ancak kaç ağacın kesileceği bilgisi, nedense 2. ve 3. ÇED raporlarında yer almadı” diye konuştu.

Ağaçları gömüyorlar

Toplantıya katılan köy sakini Nezih Beceral ise yaşadıklarını şöyle anlattı: “Bu raporda Ağaçlı köyü sahili, çift alan dersi sahili ve Akpınar sahilimiz var. Bu kumsal şu anda talan edilmiştir. On binlerce kamyonla kum alınmıyor, çalınıyor. Ağaçların yağmalanması, katledilmesi sonucu Ağaçlı köyü ağaçsız köyü oldu. Oraya Ağaçsız köy diye tabela asacağım. Ağaçları canlı olarak görmüyorlar. Onlar sanıyor ki biz yol kenarlarına ağaç diktik ondan sonra biz ağaç dikiyoruz diyorlar. Yüz yıllık ormanı yok ediyorlar. Çiftalan ve çevresinde 50 yıllık çamlar vardı, geçen gün makinelerle o çamları kestiler, denize attılar. Karayoluyla da taşımadılar yakalanmasın diye. Hepsi sahillerimize vurdu. Kendilerine özel yollar yaptılar kamyonlar geçsin diye. Biz şu anda kıyıya ulaşamıyoruz. İstanbul’un halkı nasıl gelecek bu yaz?”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler