AGİT toplantısı Helsinki'de başladı
Finlandiya'nın dönem başkanlığını yürüttüğü Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) 16. Bakanlar Konseyi Toplantısı Helsinki'de başladı. Helsinki Fuar alanında yapılan toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan başkanlığında bir heyet temsil ediyor.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) 16. Bakanlar Konseyi Toplantısı Cumhurbaşkanı Tarja Halonen ve Dışişleri Bakanı Alexander Stubb'ın konuşmalarıyla başladı. İki gün sürecek toplantıya, AGİT üyesi 56 ülkeden bakan ve müsteşar düzeyinde temsilciler katılıyor.
Yukarı Karabağ, Transdinyester, Güney Osetya, Abhazya gibi konuların ele alınmasının beklendiği toplantıda, Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya, İngiltere, Almanya, Fransa, Yunanistan gibi ülkeler dışişleri bakanı düzeyinde temsil ediliyor.
AGİT toplantısı kapsamında ayrıca, Türkiye'nin önerisi olan Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'nun (KİİP) ilk 5'li toplantısının teknisyenler seviyesinde yapılması ve KİİP'in amaçları, ilkeleri, prensipleri ve mekanizmaları konusunda teknik seviyede istişarelerin yapılması öngörülüyor.
Terörizmle mücadele, çevre, ayrımcılıkla mücadele, Medeniyetler İttifakı gibi konular da AGİT Bakanlar Konseyi toplantısının gündeminde yer alıyor.
Toplantı çerçevesinde, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın ikili görüşmeler yapması da bekleniyor. Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları'nın AGİT Minsk grubu eşbaşkanları olan Rus, Fransız ve Amerikalı yetkililerle yapacağı toplantının ardından, Babacan'ın her iki bakanla da ayrı ayrı görüşmesi bekleniyor.
AGİT Minsk grubu, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun barışçıl çözümünü amaçlayan müzakerelerde arabuluculuk üstleniyor.
AGİT
AGİT Bakanlar Konseyi toplantıları, devlet ve hükümet başkanları zirvelerinin yapılmadığı yıllarda düzenleniyor ve bu toplantılarda örgütün bir sonraki yıl yapacağı çalışmalara yön veren kararlar alınıyor.
Temelleri Soğuk Savaş döneminde atılmış olan AGİT, başlangıçta iki blok arasındaki gerginliğin yumuşatılmasına yönelik siyasi ve askeri önlemler geliştirilmesine hizmet etti.
Günümüzde ise asimetrik tehditler dahil, güncel güvenlik gereksinimlerinin bir yansıması olarak, siyasi-askeri, ekonomi-çevre ve insani boyut alanlarında çeşitli ve kapsamlı faaliyetler sürdürüyor.
Türkiye, bölgesinde oynadığı rol nedeniyle AGİT'e aktif katılım ve katkı sağlayan ülkeler arasında yer alıyor. AGİT dönem başkanlığını, Finlandiya'nın ardından 2009 yılında Yunanistan üstlenecek.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması