Ahmet Tan'dan 'ıslak imza' testi önerisi

Bağımsız İstanbul Milletvekili Ahmet Tan, adli tıbbın ıslak imza tespit performansının ölçülmesi için "matematik test"e tabi tutulması önerisini getirdi.

Yayınlanma: 06.11.2009 - 14:01
Abone Ol google-news

Bağımsız İstanbul Milletvekili Ahmet Tan, yaptığı yazılı açıklamada, Albay Dursun Çiçek'e ait olduğu ileri sürülen 'ıslak imza' için öncelikle adli tıbbın uzmanlığının ölçülmesi gerektiğini söyledi. "İmza bilmecesi"nin uzman matematikçilerin basit bir çözüm önerisi ile kesinliğe kavuşturulması gerektiğinin altını çizen Tan, açıklamasına şöyle devam etti:
"Bunun için, adli tıbbı önüne 10 tane imza konur. Bu imzalardan 3'u bizzat aynı kişi tarafından, diğer 7'si ise imza taklidi yapan başkalarınca atılır. Adli tıbba hangi imzaların gerçek, hangi imzaların sahte olduğu söylenmez. Ayrıca kaç imzanın gerçek kaçının sahte olduğu da söylenmez. Bu işlemler bir noterler heyeti gözetiminde gerçekleştirilir. Eğer adli tip hangi imzaların gerçek imza olduğunu 3'te 3 olarak doğru tespit ederse, adli tıbbın bu uzmanlığı yüzde 100 olarak kesin kabul edilebilir. 3'te 2 olarak doğru bilirse uzmanlığı yüzde 67 olarak doğru kabul edilir. 3'te 1 olarak doğru bilirse uzmanlığı yüzde 33 olarak kabul edilir."

Tan, ayrıca yapılan test sonucunda sahte imzalardan 1'nin veya daha fazlasının gerçek imza olarak belirlenmesi ya da gerçek imzalardan hiç birinin doğru imza olarak tespitinin yapılamaması durumunda adli tıbbın uzmanlığı yüzde 0 düzeyine ineceğini ileri sürdü. "Islak imza" tartışmasına son noktayı koyacak olan yolun, bu yöntem olduğunu ifade eden Tan açıklamasında, "Bu teoride de pratikte de en bilimsel "uzmanlık doğrulama" testidir" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler