AİHM Türk akademisyeni haklı buldu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İTÜ İnşaat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Doğan Sorguç'ün, 1997 yılında bir konuşma sırasında sınav sistemini eleştirirken, bir öğretim üyesinin itibarını zedelediği gerekçesiyle mahkum olmasını "ifade özgürlüğü" ilkesine aykırı olduğunü hükmederek tazminat olarak 3 bin 500 Avro ödenmesine karar verdi.

AİHM Türk akademisyeni haklı buldu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.06.2009 - 10:23

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) sonuçlandırılan bir davada "ifade özgürlüğü" hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle Türkiye yine haksız bulundu. AİHM, İTÜ İnşaat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Doğan Sorguç'un 1997 yılında bir konuşma sırasında sınav sistemini eleştirirken, bir öğretim üyesinin itibarını zedelediği savıyla yargılanarak mahkum edilmesini "ifade özgürlüğü" ilkesine aykırı olduğuna hükmetti.

Strazburg'da faaliyet gösteren AİHM, Prof. Doğan Sorguç'un başvurusu üzerine açılan davayı karara bağladı. Doğan Sorguç, 1997 yılında bir konferansta yaptığı bir konuşma sırasında yardımcı doçent sınav sistemini eleştiren bir kağıt da dağıtmıştı. Bunun üzerine ismi N.C.A. olarak verilen bir öğretim üyesi, kağıtta adı geçmemesine karşın kullanılan bazı ifadelerin, "itibarı"nı zedelediğini savunarak tazminat davasını açmıştı. Yargı süreci de, Sorguç aleyhinde sonuçlanarak tazminat ödenmesi hükmedilmişti.

AİHM, kararında akademisyenlerin, "Görev yaptıkları kurum veya sistem ile ilgili görüşlerini özgürce ifade etme ve kısıtlamalar olmadan bilgi ve gerçeği özgürce yayma haklarını da içeren akademik özgürlüğün önemini" vurgularken iç yargı süreci sırasında ismi geçmeyen bir kişinin birey haklarının korunmasının, ifade özgürlüğünden üstün tutulmasının doğru olmadığını belirtti. Bunun üzerine, Türkiye'nin, Doğan Sorguç'a maddi ve manevi tazminat olarak 3 bin 500 Avro, mahkeme harcamaları olarak da 50 Avro ödemesi kararlaştırıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon