'Aile sorunları' eğitimle aşılacak

Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (ASAGEM), ailelerin ihtiyaç duydukları alanları belirleyerek oluşturulan ''Aile Eğitimi Programları''na başlıyor.

Yayınlanma: 13.04.2011 - 08:40
Abone Ol google-news

3 yıl süren titiz çalışmalar sonucu oluşturulan programda, ailelere kredi kartı kullanımından girişimciliğe, hukuksal konulardan eş seçimine kadar ailelerin ihtiyaç duydukları ya da sorun yaşadıkları pek çok alanda eğitimler verilecek. Eğitimcilerin eğitimiyle başlayacak programlarına ilk etapta Ankara, İstanbul, İzmir, Samsun, Erzurum ve Şanlıurfa'da start verilecek. Hayatın içinde ailelerin ve aile bireylerinin yaşadığı ya da karşılaşabileceği her türlü soruna cevap verilmesi amaçlanan programlar, çağdaş bir bireyin kazanması gereken temel yetkinlikleri içeriyor.

Eğitim ve İletişim, Hukuk, İktisat, Medya ve Sağlık başlıkları altında toplanan eğitimlerde, beslenme, ilkyardım, aile içi iletişim, girişimcilik, okul-aile ilişkisi, hukuk okuryazarlığı, özel hayatın gizliliği gibi daha teknik konuların yanı sıra eş seçimi, çocukların yetiştirilmesindeki güncel sorunlar, akrabaların aileye etkileri, bütçeleme, tasarruf, alışveriş, kredi kartı kullanımı gibi günlük hayatta ailelerin sıkça karşılaştıkları sorunlar da ele alınacak. ''Daha mutlu aileler için'' sloganıyla başlatılacak programda, ailelerin özelliklerine göre farklı eğitim grupları oluşturulacak. Evlilik hazırlığı yapan gençlerin de yararlanabileceği programlarda, evli ve çocuklu, evli ve çocuksuz, evli ve çocukları evden ayrılmış, tek ebeveynli ailelerle yetişkin bekarlar, ebeveynlik odaklı ve çift ilişkisi odaklı eğitim paketleri bulunuyor.

Konuyla ilgili kamu kurum ve kuruluşları, gelişmiş ve etkin çalışan sivil toplum örgütleri, devlet veya vakıf üniversiteleri başta olmak üzere çeşitli eğitim kurumları, yerel veya ulusal düzeyde çalışan medya organları, sosyal sorumluluk çerçevesinde hareket eden ticari işletmeler, yerel yardım kuruluşları ve benzeri kurumlardan bin 800 eğitimcinin yetiştirileceği programda, eğitimlerin etkinliklerini artırmak için sınıf ya da derslik ortamlarından çıkılarak alternatif mekanlarda da eğitimler verilmesi planlanıyor. Ailelerin huzur ve refahının geliştirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılması amacıyla oluşturulan programla, genç, yaşlı, kadın, erkek tüm yetişkinlerin eğitimlere katılması hedefleniyor. Eğitimler için ders kitaplarının da oluşturulacağı programa, internetten de ulaşılabilinecek. www.aep.gov.tr internet adresinde tanıtımları yapılan program için yayımlanacak kitaplar, eğitimler başladıktan sonra söz konusu internet sitesinden de indirilebilecek.
 

'Sorunlarla başetme stratejisine sahipse güçlü aile denir'

Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürü Ayşen Gürcan, toplumsal huzurun ve yapının en büyük koruyucusu ve besleyicisinin aile olduğunu belirtti. Ailede yaşanan sorunların topluma, toplumda yaşanan sorunların da aileye yansıdığını dile getiren Gürcan, Türkiye'nin içinde bulunduğu geçiş ve değişim döneminde ailenin korunmasının önemine dikkati çekti. Toplumda ve ailede yaşanan değişimlerle artık insanların konuşmaya başladığını, ancak konuşulmasına rağmen sorunların çözüme ulaşmadığını dile getiren Gürcan, aile içindeki sorunların çözümü için yeni işlevsel rollere ihtiyaç bulunduğunu ifade etti.

Hangi aile olursa olsun sorunlarla başetme stratejisine sahipse ''güçlü aile'' denildiğini dile getiren Gürcan, ''Sorunsuz bir dünya ve sorunsuz bir aile yok. Önemli olan aile fertlerinin yaşadıkları sorunları nasıl ve hangi yöntemle çözebileceğini bilmesi. Böylece sağlıklı aile ilişkileri kurulabiliyor. Bugün aile içindeki sorunlara baktığımızda bir çoğunun çözülebilir olduğunu görüyoruz. Ancak aile fertleri sorunlarını nasıl çözeceğini bilmediği için boşanmalara, şiddete kadar varan yeni sorunlar oluşuyor. Bizde bu nedenle, sorun odaklı bir program oluşturmaya karar verdik'' diye konuştu.
 

İsteyen tüm yetişkinler katılabilecek

Program oluşturulmadan önce ailede sıkça sorulan sorular ve yaşanan sorunları belirlediklerini kaydeden Gürcan, buradan çıkan sonuçlara göre konu başlıkları hazırlandığını söyledi. Bu çerçevede iletişim ve eğitim, hukuk, iktisat, medya ve sağlık adı altında 23 farklı ders oluşturduklarını anlatan Gürcan, bu başlıkların altında da 163 farklı konunun ele alındığını belirtti. Basit, uygulanabilir, etkileşime dayalı eğitimlerin küçük gruplar halinde yapılacağını ifade eden Gürcan, eğitimlere talepte bulunan her yetişkinin katılabileceğini kaydetti.

Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürü Gürcan, şöyle konuştu: ''Amacımız, ailelerin sorunlarına çözüm üretebilecek, hap bilgiler sunabilecek bir program yapmaktı. Programın içeriğinde tek bir cinse yönelik bir eğitim yok. O nedenle kadınlar kadar erkeklerin de bu eğitimlere ilgi göstermesini temenni ediyoruz. Ama bu bir sihirli değnek değil. Yani eğitimler verilince her sorun çözülecek anlamına gelmiyor. Şu bir gerçek; çok basit çözülebilecek sorunların dağ gibi yapıp, sonra altından kalkamayacak hale getirilmesindense, baştan bunun önlemini almaya yarayacak bir eğitim bu. En azından insanlara umut verici, hayatı kolaylaştırıcı bilgiler sunulacak. Aile olmak için ekstradan bir sertifikaya ihtiyaç yok ama bir araba kullanmak için bile bir sertifika alınıyorsa, aile için de bugün artık bir takım donanımlar gerekiyor. Derdimiz, ailelerin sağlığını, huzurunu, kalitesini, refahını arttırmak.''

Verilecek eğitimlerin izleme ve değerlendirmesinin de yapılacağını kaydeden Gürcan, programın kalitesini sürekli artırmak için eğitim alan ailelerin hayatlarında neler değiştiğini, eğitimlerde neler olmasını istediklerini belirleyecek çalışmalar da yapacaklarını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler