Aileler ölümlerin peşini bırakmıyor
Konak Kaymakamlığı'nın, İzmir'de geçen yıl 13 bebeğin hayatını kaybetmesiyle ilgili Başhekim Prof. Dr. Gazi Yiğitbaşı'nın da aralarında bulunduğu 33 kişi için ikinci kez soruşturma izni vermemesi üzerine, bebeklerini kaybeden aileler yeniden Bölge İdare Mahkemesine başvurma kararı aldı. Konak Kaymakamı Ali Muhsin Nakiboğlu ise ölümlerle ilgili dosyayı Cumhuriyet Savcılığı'na intikal ettirdiklerini bildirdi.
Konak Kaymakamlığının, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yeni Doğan Prematüre Kliniğinde geçen yıl Eylül ayında 13 bebeğin hayatını kaybetmesi olayıyla ilgili Başhekim Prof. Dr. Gazi Yiğitbaşı'nın da aralarında bulunduğu 33 kişi için ikinci kez soruşturma izni vermemesi üzerine, bebeklerini kaybeden aileler yeniden Bölge İdare Mahkemesine başvurma kararı aldı.
Alınan bilgiye göre, olayla ilgili Konak Kaymakamlığı, aralarında Başhekim Prof. Dr. Gazi Yiğitbaşı'nın da bulunduğu 13'ü doktor, diğerleri hemşire 33 personel için soruşturma izni vermedi.
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı ile ailelerin avukatları, İzmir Bölge İdare Mahkemesine başvurdu. İzmir Bölge İdare Mahkemesi, Konak Kaymakamlığının soruşturma izni verilmemesi yönündeki kararını, ölüm olaylarındaki belirsizlikler tam olarak kaldırılmadan ''eksik inceleme'' sonucunda verildiği gerekçesiyle iptal etti.
Başmüfettiş raporu
İptal kararının ardından Sağlık Bakanlığı Başmüfettişi Gülşen Yılmaz, rapor hazırladı. Konak Kaymakamlığı, rapor doğrultusunda 33 memur için yeniden soruşturma iznine yer olmadığına karar verdi. Kaymakamlık kararında şu ifadeler yer aldı:
''Bebek ölümleriyle ilgili olarak hasta bebeklerin tetkik, tanı, uygulanan müdahale ve tedavileriyle ölümleri arasında bir sebep-sonuç ilişkisi bulunmadığı, yapılan tüm tetkiklerin, konan tanıların ve uygulanan tedavilerin bilimsel yöntemlere uygun olduğu, ölüm olaylarıyla ilgili olarak adı geçen görevlilerin ihmal, tedbirsizlik, dikkatsizlik ile tıbbi gerekleri yerine getirmede herhangi bir kusurlarının bulunmadığı, ölümlere neden olan ve sepsislere yol açtığı anlaşılan Total Parenteral Nutrisyon eriyiklerinin hazırlanmasında hastane yönetiminin ihmal, tedbirsizlik ve dikkatsizliğinin olmadığı, haklarında soruşturma izni istenenler için izin verilmesini gerekli kılacak delil bulunmadığı anlaşılmıştır.''
Avukat Karaboğa
İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yeni Doğan Prematüre Kliniğinde ''Tuana'' ve ''Aleyna'' ismini verdikleri ikiz bebeklerini kaybeden Perihan-Mehmet Emin Bilinmiş çiftinin avukatı Hüseyin Karaboğa, davanın takipçisi olduklarını söyledi.
''Kaymakamlığın, soruşturma iznini vererek, gerçeğin yargılama sonucunda ortaya çıkmasına imkan sağlamasını beklerdik'' diyen Karaboğa, iç hukuk yollarının tükenmesi halinde konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıyacaklarını bildirdi.
13 bebek ölmüştü
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde geçen yıl Eylül ayında peş peşe bebek ölümleri yaşanmış, sayının kısa sürede 13'e ulaşması üzerine Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Servisi karantinaya alınarak, yeni bebek kabulü durdurulmuştu.
Ölen 8 bebekten İzmir Adli Tıp Grup Başkanlığı'nda parça alınmış, bazı bebeklerin cesetleri, defnedildikten sonra incelenmek üzere mezardan çıkarılmıştı. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki bebek ölümlerinin araştırılması için, Sağlık Bakanlığı'nca Bilim Kurulu oluşturulmuştu.
Adli Tıp Kurumunda bebeklerden alınan beyin omurilik sıvısı, kan, akciğer ve karaciğer örnekleri, EÜ Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalında incelenmiş, bazılarında ''entero bakteriyel klose'' adlı bakteriye rastlanmıştı.
İzmir İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan, söz konusu bakterinin ölüme neden olabildiğini, problemin ''mama ve mamanın hazırlanma şekli'' olduğuna ilişkin ihtimalin de yüksek olduğunu açıklamıştı.
"Dosyayı Cumhuriyet Savcılığı'na intikal ettirdik"
Konak Kaymakamı Ali Muhsin Nakiboğlu, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yeni Doğan Prematüre Kliniği'nde geçen yıl eylül ayında 13 bebeğin hayatını kaybetmesi olayıyla ilgili dosyayı Cumhuriyet Savcılığı'na intikal ettirdiklerini belirterek, bu konudaki kararın yargı tarafından verileceğini belirtti.
Ali Muhsin Nakiboğlu, Sağlık Bakanlığı müfettişleri tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda, soruşturma izni istenen memurların tümü için, soruşturma izni verilmemesi yönünde karar aldıklarını belirtti.
Karara ilişkin dosyayı Cumhuriyet Savcılığı'na intikal ettirdiklerini bildiren Nakiboğlu, ''Çok spesifik bir konu. Müfettiş raporu doğrultusunda karar verdik. Bildiğim kadarıyla Cumhuriyet Savcılığı Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Konu yargıda'' dedi.
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde geçen yıl eylül ayında peş peşe bebek ölümleri yaşanmış, sayının kısa sürede 13'e ulaşması üzerine Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Servisi karantinaya alınarak, yeni bebek kabulü durdurulmuştu.
Konak Kaymakamlığı, iki kez soruşturma izni verilmemesi yönünde karar vermiş, aileler Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurmuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi