"Akay kavşağı sorununa savcılar el koymalı"
SHP Genel Başkan Yardımcısı Teoman Alptürk, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in uzmanları ve yargıyı dinlemeyip yanlış bir projede ısrar ettiği için sorumlu olduğunu belirterek savcıları olaya el koymaya çağırdı.
SHP Genel Başkan Yardımcısı Teoman Alptürk, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in sadece kendi yaptığının doğru olduğuna inandığını, uzmanların görüşüne değer vermediğini, yargı kararlarına aldırış etmediğini ifade etti.
Gökçek'in "Mademki yargı benim yaptığım projenin yanlışlığına karar vermiştir, bunun cezasını halk çekmelidir" deyip bunu bir propaganda aracı olarak kullandığını kaydeden Alptürk, "Ama Melih Gökçek bilmelidir ki uzmanları ve yargıyı dinlemeyip yanlış bir projede ısrar ettiği için kendisi sorumludur" dedi.
Alptürk, Gökçek'in halkın parasını çarçur ettiğini, bunun hesabını vermek durumunda olduğunu bildirdi. Gökçek'in halkı tehdit ettiğini, kendisine oy vermeyenleri cezalandırmak istediğini savunan Alptürk, "Herhalde iki durum da savcılarca incelenmelidir" dedi.
Alptürk, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Belediye başkanlarının görevi halkı, kendisine oy vermeyenleri tehdit etmek değil, onların daha rahat yaşayabilmelerini sağlamaktır. Akay Kavşağı konusunda da halkın zarar görmeyeceği, trafik için alternatif çözümler üretmelidir."
Tanık: Kenti otolara teslim etme yönündeki plandan vazgeçilmeli
Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ise ''Bu kenti otolara teslim etme yönündeki ulaşım planından ivedilikle vazgeçilmelidir'' dedi.
Tanık, Akay Kavşağı ile ilgili yetki ve sorumluluğun Büyükşehir Belediyesi'nde olduğunu belirterek, Çankaya Belediyesi olarak konuya ilişkin teklifte bulunabileceklerini ve yardım edebileceklerini söyledi.
Ulaşımı rahatlatmaya yönelik tekliflerinden birinin ''merkeze gidip gelişlerde otomobil kullanımını aza indirecek toplu taşımacılık düzeninin kaliteli, erişilebilir hale getirilmesi'' olduğunu belirten Tanık, bunun yapılması halinde, kentin merkezine, kalbine aşırı basınç yapacak düzenlemelerden kaçınılmış olunacağını savundu. Tanık, ''yayalaştırma'' kavramından yana olduklarını ve kentte otomobille ulaşımı yavaşlatmanın doğru olduğunu düşündüklerini bildirdi.
Halen uygulanan ulaşım düzeninde meydana gelen kazalarda yayaların yaşamlarını kaybettiklerini belirten Tanık, ''Kurulan ulaşım düzeninin araçların hızlı gitmesi düşünülerek planlanmış. Ancak bu dahi başarılamamış'' dedi.
Tanık, ''kenti otolara teslim etme'' anlayışındaki ulaşım planından ivedilikle vazgeçilmesi gerektiğini savunarak, Atatürk Bulvarı'nın iki yönünün bir diğeri ile bağlantısının olmadığını ve yayaların çok büyük sıkıntı yaşadığını söyledi. Tanık, ulaşım düzenlemelerinin sadece taşıtlar değil, yayalar da dikkate alınarak yapılması gerektiğini belirtti.
Akay Kavşağı ile ilgili kararı yargının verdiğini kaydeden Tanık, mahkeme kararının projenin iptalini öngördüğünü ve ''bariyerli kapatmayı'' içermediğini söyledi. Tanık, bu doğrultuda yeni bir ulaşım planının hazırlanmasının istendiğini ifade etti.
Çankaya'nın ulaşımdaki belediyecilik anlayışı
Ulaşıma yönelik belediyecilik anlayışlarının yayanın yaşamını kolaylaştırmaya yönelik olduğunun, araçların hızlı geçmesini sağlamak olmadığının altını çizen Tanık, bu doğrultuda da merkezin taşıt giriş çıkışlarının rahatlatılarak disiplinize edilmesini hedeflediklerini bildirdi.
Büyükşehir Belediyesinin ise kent merkezini yok etmek istediğini ve kendilerinin buna karşı olduğunu belirten Tanık, şunları kaydetti:
''Merkezimizi yok edemezsiniz. Çankayalının ve Ankara'nın merkezini, kalbini, çökertecek, iflas ettirecek, buradaki dükkanları kapattıracak bir ulaşım planını bizim kabul etmemiz mümkün değildir. Yapılacak işlem Çankaya Belediyesinin de rızası olan, bizim hemşehrilerimizin de mutluluklarını sağlayacak, onların ekonomik durumlarını güzel seviyeye çıkaracak bir ulaşım düzeninin kurgulanmasıdır. Biz teknik olarak bu konuda yardım ederiz.''
Araçların ''nasıl olsa yolunu bulacağı'' felsefesini taşıdıklarını ancak yayanın sıkıntısının giderilmesini öncelikle ele aldıklarını ifade eden Tanık, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 3 ay önce gelen mahkeme kararını o dönemden itibaren ele alması, vatandaşa yeni güzergahlar bulma ve yön gösterme konusunda konusunda kolaylık sağlayacak çalışmaları yapması gerektiğini savundu.
Mahkeme kararının yeni bir proje ve çözüm üretmeyi istediğini savunan Tanık, kararın bariyerlerle kapatmayı içermediğini söyledi.
Büyükşehir Belediyesi'nden ''bu planı birlikte hazırlayalım, bu sorunu çözelim'' önerisi gelmesi durumunda destek vererek, yardımcı olmak istediklerini bildiren Tanık, kalıcı ve sistematik bir plandann yana olduklarını belirtti.
Yeraltı kavşaklarında trafik faciası riski
Akay Kavşağı'ndaki trafiğin ''facia'' tarzında trafik kazalarına yol açabileceğini ileri süren Tanık, bu durumu ortadan kaldıracak şekilde yeni bir plan yapılması gerektiğini söyledi.
Tanık, yeraltı kavşağı yapılacaksa ''trafiğin asla birbirini kesmemesi gerektiğini'' bunun temel ilkelerden biri olduğunu bildirdi.
Bülent Tanık, ''Sayın Başkana bu projeyi yapan mühendisler hem cetvel kullanmayı bilmiyorlar, hem de o yöndeki bir uygulamadan ona bilgilendirmedikleri için ortaya çıkacak bir kazada durumunda bu tür olayların yaşanacağı göz önüne alınamamıştır'' diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!