Akçay Deresi nasıl satıldı?
İçme suyu deresini peşkeş çektiler iddisası köyü karıştırdı.
Sapanca'da birçok köyün içme suyu kaynağı olan Akçay deresinin köy muhtarının da oluruyla 2005 yılında satıldığı ortaya çıkınca köy karıştı. Köylüler satıldığı ileri sürülen derenin yanındaki inşaatın durmasını ve derenin geri alınmasını isterken, kaymamaklık olaya koydu.
İçme suyu kaynağı
İddialara göre Sakarya'nın Sapanca ilçesindeki Akçay deresi İkramiye Köyü Muhtar Orhan Çakmak'ın da oluru ile 2005 yılında satıldı. Satış sonrasında dere ve çevresini satın alan yeni yer sahipleri inşaata başlayınca köylü ayaklandı. 104 köye su veren derenin satıldığı iddası ise ortalığı karıştırdı. İddialarla ilgili olarak kaymakamlık soruşturma başlattı.
Muhtara suçlama
Eski muhtar Hasan Kılıç, yeni muhtara tepki göstererek, "200 yıllık bu dere benim döneminimde devlete aitti. Yani Milli Emlak'a bağlıydı. Ama şimdi kamulaştırma masalı ile İkramiye Köyü yakınlarında kısmı satıldı. Buna da muhtar Orhan Çakmak ön ayak oldu. Köyün haberi olmadan burası nasıl satılır? Şimdi dereyi dolduruyorlar. Yıllardır suyunu içtiğimiz, balık tutulan, balıkhanelerin bulunduğu dere yok oluyor. Yetkililere söyledik. Valilik, Kaymakamlık ve Milli Emlak Müdürlüğü bu olaya bir an önce el koymalıdır" dedi.
Kaça satıldı?
Dere yatağındaki bir arsanın kayınpederinden miras kaldığını anlatan Hamdi Polat da satışa büyük tepki gösterdi. Tapulu arazilerine giden yolu kapatıldığını vurgulayan Polat; "Tam 80 yıllık yol kapandı. Kaymakam gittik, bizi yazı işlerine gönderdi. Yazı işleri bizi Tapu Kadostra Müdürlüğü'ne gönderdi. Ama sonuç alamadık. Bu soruna Sakarya Valiliği el koymalıdır" diye konuştu. İddiaların odağındaki isim olan İkramiye Köyü Muhtarı Orhan Çakmak'a yüklenen Hamdi Polat;" Burası 150 milyara mı satıldı? Burası yoksa 20 milyara mı satıldı? Kaça satıldığı belli bile değil. Kellem de gitse bunun hesabını soracam" dedi.
Talan iddiası
Muhtardan şikaletçi olduklarını söyleyen köy sakinleri ise derenin devlet arazisi olduğunu ileri sürdü. Yaşanan olayı ve iddiaları ilçe kaymakamı Orhan Sarı'ya ilettiklerini belirten köylüler, "Ama bir sonuç alamadık. Burası satıldıktan sonra dere etrafında ağaç kalmadı. Taşlar koydular. Yetkililere durumu söyledik. Gereğinin yapılmasını bekleniyoruz" dediler. Satışı araziyi satın alan şahıs inşaata başlayınca anladıklarını söyleyen köylüler, İkramiye ile Memnuniye köyü arasından geçen Akçay deresi üzerindeki inşaatın da durmasını istedi.
O muhtar konuştu
Orhan Çakmak ise iddialarla ilgili şunları söyledi:
"Dere yatağında devlete ait yer yok. Tapu Kadostra baktı ve tapulu yerler olduğu ortaya çıktı. Yani buralar şahıs yerleridir. Kadastro gelip ölçtü ve şahsi tapular çıktı. Dolayısyla burada yanlış bir şey yok. Eğer bir sorun var ise versinler yargıya... Yargı onu ayıklasın. Ben bir tek bu tapuya değil. Tam 470 tapuya onay verdim. Köyün bilir kişi heyeti var."
Kaymakamlık devrede
Sapanca Kaymakamı Osman Sarı ise tapu kadastro işlemleri sırasında çok sayıda bilirkişinin görev yaptığını belirtirken, "Böyle bir usulsüzlük yapılmasına ihtimal vermiyorum. Bu kadarına da cesaret edemezler.. Ama yine de bizlere yapılan başvuru üzerine gerekli çalışmaları başlattık. İddia sahiplerinin bu iddialarını mahkeme yolunda araması gerekiyor" diye konuştu. Bu arada dere yatağı ile çevresini satın aldığı ileri sürülen Ahmet K. ise iddialarla ilgili kendisini arayan gazetecilere açıklama yapmadı.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza