"Akdeniz için Birlik projesi can çekişiyor"

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin AB-Akdeniz ilişkilerini yeniden canlandırmak için gündeme getirdiği "Akdeniz için Birlik" projesi, Gazze operasyonundan olumsuz etkilenerek "can çekiştiği" belirtiliyor.

Yayınlanma: 09.08.2009 - 11:13
Abone Ol google-news

ABHaber'e göre, 1995 yılında hayata geçirilen AB-Akdeniz (EUROMED) sürecini yeniden canlandırmak isteyen Sarkozy, büyük umutlarla 13 Temmuz 2008 yılında resmiyet kazandırdığı "Akdeniz için Birlik" projesinin ardından bir yıl geçmesine rağmen yaprak kıpırdamıyor.

AB gözlemcileri, söz konusu projenin İsrail'in, Gazze'ye yönelik saldırları sonrası bloke olduğunu ifade ediyorlar. Sarkozy'nin "Akdeniz için Birlik" projesi danışmanı olan Henri Guaino da, geçen bir yıl içinde daha somut gelişmeler yaşanmasını umut ettiklerini ama istenilen aşamaya gelinemediğini söyledi.

Gazze savaşı sonrası bazı Arap ülkeleri İsrail'i protesto amacıyla Birlik toplantılarına katılmayarak boykot ettiği, savaşın projeyi bir anlamda felç ettiği kaydediliyor.

Bununla birlikte Avrupa Yatırım Bankası Philippe Maystadt, proje için bazı kaynaklar ayırdıklarına işaret ederek yenilenebilir enerji,deniz kirliğine karşı önlemler, deniz ulaşımı,otoyol yapımı,rüzgar ve güneş enerjisi türbinleri, ağır tonajlı gemilerin denizi kirletmesine karşı hazırlanacak projelere mali destek ve kredi sağlayacaklarını kaydetti.

Gözlemciler, her şeye rağmen bu yıl sonuna kadar "Akdeniz için Birlik" Genel Sekreterinin atanmasının beklendiğine dikkati çekiyorlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler