Akman'ın istifa istemi reddedildi

Bugün toplanan Radyo Televizyon Üst Kurulu'nda, RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın istifasını isteyen CHP'lilerin önerisi 3'e karşı 5 oyla reddedildi. CHP'li üye Mehmet Dadak, toplantıda alınan kararı yargıya taşıyacaklarını belirtti. RTÜK Başkanvekili Abdulvahap Darendeli ise "RTÜK varsayımlarla , dedikodularla hareket etmez" dedi.

Akman'ın istifa istemi reddedildi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.09.2008 - 13:11

9 Eylül Salı günü yapılması gereken ancak AKP'li üyelerin katılmaması nedeniyle toplantı yeter sayısına ulaşılamayıp iptal edilen RTÜK toplantısı bugün yapıldı.

RTÜK üyeleri, Almanya'daki Deniz Feneri davası ve RTÜK Başkanı Zahit Akman'ın durumunu görüşmek üzere toplandı.

Toplantıda RTÜK'ün CHP'li üyeleri Mehmet Dadak, Şaban Sevinç ve Hülya Alp, Akman'ın bazı şirketlerdeki ortaklığına ve yöneticiliklerine ilişkin iddiaları gündeme getirerek, Deniz Feneri Davası nedeniyle Akman'ın RTÜK'ten istifasını istediler. Ancak Akman'ın istifasını içeren CHP'li üyelerin önerisi 3'e karşı 5 oyla reddedildi.

''Bugün henüz iddia olan dava karara bağlandı ve bu karar neticesine göre de  başkanımızın başkanlık yapmasının etik olmayacağını, biz CHP'li üyeler olarak sayın başkanımıza istifa etmesini önerdik'' diyen Dadak, yapılan oylama sonucunda diğer üyelerin Akman hakkında kesinleşmiş bir yargı kararı olmadığı için istifasına gerek olmadığını ifade ettiklerini bildirdi.

Dadak, konu görüşülürken, müzakere ve oylamada Akman'ın toplantı salonunda bulunmadığını kaydederek, ''Yani 8 kişi bu müzakere ve oylamaları yaptık. 3'e karşı 5 oyla bizim istifa önerimiz ret olundu'' diye konuştu.

Dadak, ayrıca ''Akman'ın üye seçildikten sonra medya ile ilgili bazı şirketlerde yöneticiliğe devam ettiği yönündeki'' iddiaları hatırlatarak, ''RTÜK Kanunu'nun 9. maddesi gereği böyle bir durumda üyeliğinin düşürülmüş olması gerektiğini'' ifade etti. Dadak, bir soru üzerine yargı yoluna gideceklerini söyledi.

 

"Konuya CHP perspektifiyle bakmıyoruz"

RTÜK Üyesi Hülya Alp ise ''Bizi partiler seçti ama biz artık partili kimliklerimizle burada değiliz. CHP'nin önerdiği üyeleriz ancak konuya bir CHP perspektifiyle bakmıyoruz. Konuya medyanın üst düzey kurulunda bir otorite olan kurumda, sektörde ve kurum bazında hassasiyet bazında değerlendiriyoruz'' dedi.

Sektörün sürekli karar alan bir kurulunun böyle bir konu nedeniyle zarar görmesini istemediklerini belirten Alp, bu konuyu TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın da gündeme getirdiğini söyledi.Alp, şöyle devam etti: ''Bizim altını çizdiğimiz konular şu, Zahid Bey daha önce yasamızın 9. maddesinde düşmüş sayılır diye nitelendirilen yönetici konumunda. Çalışmış olduğuna dair iddianame vardır. O iddianameyi görmezlikten gelmemize imkan olmamıştır.

Alp, kendilerinin kuruldan istifa etmesiyle ilgili soruya da ''Bizim istifa etmemiz, konuya nasıl bir sağlıklı boyut getirir siz değerlendirin'' diye yanıt verdi.

 

Darandereli'nin açıklaması

RTÜK Başkanvekili Abdulvahap Darendeli ise ''Bu arkadaşların talepleri, birincisi etik olarak Sayın Zahid Akman'ın istifa etmesi yolundaydı. İkinci maddede sayın Zahid Akman'ın birtakım şirketlerde ortak olduğu ve yönetici olduğu iddia ediliyordu. Bu iddiaların, tarihi itibariyle Akman'ın 2007 yılında TBMM tarafından yeniden üyeliğe seçildiği tarihten önceki tarihleri kapsar olması nedeniyle, bu dönemi kapsamaması nedeniyle çekilmiş olmasına neden olamayacağı yönünde oy çokluğuyla karar verilmiştir. Diğer arkadaşlar da bu maddenin çekilme nedeni olacağını söylediler.''

Darandereli : RTÜK varsayımlarla, dedikodularla haraket etmez

Bir üst kurul olduklarını ve üst kurulun kararlarıyla konuşacağını belirten Darendereli, ''Dışardan gelen bir takım varsayımlarla, dedikodularla, medyada konuşulan şeylerle hükme gitmez. Kurul, kurallarla bağlıdır. En büyük kural da evrensel hukuk kurallarıdır. Bu kurallar da bizim kurumumuzda başta Anayasa olarak işlemektedir. Bundan emin olun'' dedi.

Bir gazetecinin ''RTÜK'ün kanunun 9. maddesine göre üyelik hali başladıktan sonra şirketlerde ticari faaliyetleri sürüyorsa üyeliğin düştüğü açıkça yer alıyor. Buna rağmen Sayın Akman'ın bu şekilde üyelik sürecini sürdürmesini siz yanlış bulmuyor musunuz?'' sorusu üzerine, Darendereli, ''Bu bilgi ve belgeler henüz netleşmemiş olmakla birlikte, sadece iddia. Elimizde böyle bir belge yok. 2005 ve 2007 arasında şirket üyeliği ve ortaklığı olsa dahi 2007 yılında TBMM'de yeniden seçilmesi önceki döneme ait gerekçe olamaz'' dedi.

Darendeli, 'TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın Akman'a açıkça istifa çağrısında bulunduğunun hatırlatılması üzerine, ''Bir şirket yöneticisiyim ya da ortağım. RTÜK üyeliğine talip oldum ve RTÜK üyeliğine seçilene kadar oradayım. Seçildikten sonra oradan ayrılmak gerekir. Yasa böyle. Öncesinde yönetici olmam doğal. Ancak seçildikten sonra buna devam etme olanağım yok'' dedi.

''Ayrılmasının bir yıl sürmesi normal mi?'' sorusu üzerine, Darendereli, ''Bu sizin anlattıklarınız herhangi bir kayıtta yok'' şeklinde konuştu.

Akman’ın Almanya’daki bir kooperatifin yönetim kurulunda görev aldığı ortaya çıkmış, Akman hakkındaki suçlamaları “mesnetsiz iftira” diyerek yalanlamıştı.

RTÜK’ün CHP’li üyeleri ile RTÜK Başkanvekili Abdulvahap Darendeli’nin açıklamalarının ardından RTÜK’ten yazılı bir açıklama geldi. Açıklamada, Akman’ın şirket ortaklığı veya genel müdürlüklerinin, Meclis tarafından ikinci kez seçilmesinden önceki bir zaman geldiği için üyeliğinin düşmemiş olacağı belirtildi. RTÜK’ten yapılan açıklamada, toplantıda, “gündem dışı önerilerin oybirliği ile alınmasının ardından yapılan oylamada iddiaların kapsam ve niteliğinin 3984 Sayılı Kanun'un 9. maddesi kapsamında bir talep olmadığı bu nedenle bir karar alınmasına yer olmadığına karar verildiği” bildirildi. Açıklamada şunlar söylendi: “Üst kurul üyeleri Mehmet Dadak, Şaban Sevinç ve Hülya Alp'in, 08 Eylül 2008 tarihli gündem dışı önerilerinin oybirliği ile gündeme alınmasının ardından yapılan oylamada iddiaların kapsam ve niteliğinin 3984 Sayılı Kanun'un 9. maddesi kapsamında bir talep olmadığı bu nedenle bir karar alınmasına yer olmadığına karar verildi. Ayrıca, dilekçede belirtilen şirketlerde genel müdürlük (yöneticilik) ve ortaklık yaptığına dair iddialarla ile ilgili yapılan incelemede, söz konusu görevlerin, üst kurul başkanı Dr. Zahid Akman'ın 29 Mayıs 2007 tarihinde TBMM'ce ikinci kez seçilmesinden önceki bir zamana ait olduğu anlaşıldığından, 3984 sayılı Kanun'un 9'uncu maddesinin son fıkrası doğrultusunda görevinden çekilmiş sayılmasına neden olmayacağına karar verilmiştir.”

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler