AKP aklama formülü arıyor
Seçimden önce 4 eski bakanla ilgili soruşturma önergesi veren AKP, soruşturma komisyonunun nasıl kurulacağı konusunda yöntem belirlemeye çalışıyor.
Seçimden önce yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından istifa etmek zorunda kalan eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar ve Egemen Bağış için soruşturma önergesi veren AKP yönetimi, komisyonun nasıl kurulacağı konusunda formül arıyor. Önergesinde “rüşvet alma” iddiasını yer vermeyen AKP, CHP’nin tüm iddiaların soruşturulması yönündeki önergesi doğrultusunda komisyon kurulmasını istemiyor.
AKP, 4 eski bakanla ilgili fezlekelerin TBMM Genel Kurulu’nun bilgisine sunulduğu olağanüstü toplantı günü sürpriz bir çıkış yaparak bakanlarla ilgili soruşturma önergesi vermişti. CHP de 4 bakanla ilgili ayrı ayrı soruşturma komisyonu kurulmasını öngören soruşturma önergelerini TBMM Başkanlığı’na sunmuştu.
TBMM, 8 Nisan Salı günü yeniden çalışmalarına başlayacak. Anayasa ve içtüzük hükümleri gereği soruşturma önergelerinin 1 ay içinde TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi gerekiyor. AKP ve CHP’nin önergelerinin görüşmeleri 8 Nisan’dan başlayarak 1 ay içinde gerçekleştirilecek.
CHP bakanlarla ilgili 4 ayrı komisyon kurulmasını isterken AKP, tek komisyonun kurulmasını yeterli görüyor. CHP’nin önergesinde bakanlarla ilgili tüm iddialara yer verilirken AKP’nin önergesinde “birden çok rüşvet almak, evrakta sahtecilik, kaçakçılık yasasına muhalefet” iddialarına yer verilmezken yalnızca “görevi kötüye kullanma ve nüfuz ticareti” sayıldı.
Önergede, bu ithamların soruşturulmasının “adı geçen kişilerin özel hayatın gizliliği ve korunması, haberleşme özgürlüğü ve gizliliği, masumiyet karinesi (lekelenmeme hakkı)” ilkeleri açısından önemli olduğu vurgulandı.
İki partinin önergelerinin nasıl görüşüleceği konusu henüz netlik kazanmadı. AKP, CHP’nin önergesiyle bir soruşturma komisyonları kurulmasını istemiyor. AKP yönetimi, kendi önergeleri doğrultusunda komisyon kurulması için formül arıyor. Parti yönetiminde önergelerin görüşülmesi konusunda iki yöntem değerlendiriliyor.
İlk yönteme göre, iki partinin önergeleri birleştirilerek görüşülebilir ve komisyon kurulur. Ancak bu yönteme, “CHP’nin önergelerinin içeriği ile bizim önergemizin içeriği farklı. Eğer birleştirilirse CHP’nin iddiaları doğrultusunda bir komisyon kurulmuş olur” değerlendirmesiyle sıcak yaklaşılmıyor.
İkinci yöntem ise, önergelerin ayrı ayrı görüşülmesi. Önce CHP’nin önergelerinin görüşülerek reddedilmesi, ardından partinin önergesinin görüşülerek kabul edilmesi biçiminde ifade ediliyor. Soruşturma önergelerinin hangi yöntemle ve ne zaman görüşüleceği yarın yapılacak AKP MYK’de değerlendirilecek. Bu konudaki son kararı Başbakan Tayyip Erdoğan verecek.
Anayasa gereği soruşturma komisyonunun kurulmasına ancak gizli oylamayla karar verilebiliyor. Parti içinde “Bu konuda partiler bağlayıcı bir karar alamıyor. Oylama gizli olacağı için tamamen milletvekillerinin takdirine bağlı olacak” değerlendirmesi yapılırken, parti yöneticileri “Kendi verdiğimiz önerge reddedilmez, soruşturma komisyonu kurulur” görüşünü dile getiriyor.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?