AKP aklama önergesi verdi
4 eski bakanla ilgili verdiği soruşturma önergesinde ‘rüşvet’i yok sayan, yalnızca iki suç isnadına yer veren AKP, komisyonun kurulup kurulmayacağına seçim sonrası karar verecek.
Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında istifa etmek zorunda kalan 4 eski bakanla ilgili verdiği soruşturma önergesini TBMM Başkanlığı’na sunan AKP, “birden çok rüşvet alma, evrakta sahtecilik, kaçakçılık yasasına muhalefet” iddialarını yok saydı, yalnızca “görevi kötüye kullanma ve nüfuz ticareti”ni düzenleyen TCY maddelerine yer verdi. Önergede, bu ithamların soruşturulmasının “adı geçen kişilerin özel hayatın gizliliği ve korunması, haberleşme özgürlüğü ve gizliliği, masumiyet karinesi (lekelenmeme hakkı)” ilkeleri açısından önemli olduğu vurgulandı. AKP, komisyonun kurulup kurulmayacağına ise seçim sonrasındaki havaya göre karar verecek. Parti yöneticileri, “Gizli oylama olacak. Bakanların savunmalarına göre milletvekillerimiz bir takdirde bulunacak, buna karışamayız” görüşünü dile getirdi.
4 eski bakanla ilgili fezlekeler konusunda sürpriz bir hamle yaparak soruşturma önergesi verme kararı alan AKP yönetimi, dün önergeyi TBMM Başkanlığı’na sundu. Eski bakanlar Muammer Güler, Egemen Bağış, Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar’ın TBMM Başkanlığı’na sundukları dilekçeye yer verilen önergede, “Eski bakanlara atfedilen ve TCK’de yaptırıma bağlanan (TCK, m. 257, TCK, m. 255) ithamların soruşturulması, adı geçen kişilerin anayasa ve AİHS ile güvence altına alınan ‘özel hayatın gizliliği ve korunması’, ‘haberleşme özgürlüğü ve gizliliği’ ve ‘masumiyet karinesi (lekelenmeme hakkı)’ ilkeleri açısından önem arz ettiği gibi aziz milletimize, yüce genel kurula ve yargıya olan hesap verme sorumluluğunun da bir gereği olarak ortaya çıkmaktadır” denildi. Önergede, eski bakanlar hakkında cezai sorumluluğu gerektirdiği iddia edilen fiillerin soruşturularak gerçeklerin ortaya çıkarılması amacıyla Meclis soruşturması açılması istendi.
Önergede yalnızca suçlamalara hiç değinilmeden TCY’nin 255 ve 257. maddesinin sayılması dikkat çekti. 255. madde “nüfuz ticareti”, 257. madde ise ise “görevi kötüye kullanma” suçlarına yönelik yaptırımları düzenliyor. TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in fezlekelerle ilgili sunuş yazısında okuttuğu Bayraktar hakkında “nüfuz ticareti yaparak başkasına menfaat temin etmek”, Güler hakkında “sahte belge düzenlemek, soruşturmanın gizliliğinin ihlali, birden çok kez rüşvet almak”, Çağlayan hakkında “kaçakçılıkla mücadele yasasına muhalefet, resmi belgede sahtecilik, birden çok kez rüşvet almak”, Bağış hakkında “birden çok kez rüşvet almak” suçlamaları ise yok sayıldı. AKP yöneticileri, “görevi kötüye kullanma” suçunun diğer suçlamaları da kapsadığı için yalnızca bu ithama yer verildiği gerekçesini savundu.
AKP, seçimden sonra karar verecek
AKP önergeyi verse de parti yönetiminde henüz komisyonun kurulması konusunda kesin bir karar bulunmuyor. Parti yöneticileri, buna seçim sonrasında karar verileceğini belirterek, “Bakanlar şimdiye kadar bu konuda bir açıklama yaptı. Soruşturma önergeleri görüşülürken bakanlar savunmalarını yapacak. Milletvekillerimiz o savunmalara göre belki de soruşturma komisyonu kurulmasına gerek duymayabilir. Gizli oylamayla komisyon kurulup kurulmayacağına karar verilecek. Burada bir parti kararı alınması da mümkün değil anayasa gereği. Komisyonun kurulması milletvekillerinin takdirine bağlı olacak” görüşünü dile getirdi.
Süreç nasıl işleyecek?
Anayasa ve TBMM İçtüzüğü’ne göre soruşturma önergelerinin 1 ay içinde görüşülmesi gerekiyor. TBMM çalışmalarına 8 Nisan’a kadar ara verilmesi nedeniyle 1 aylık süre de bu tarihten itibaren başlayacak. Soruşturma önergesinin oylaması gizli yapılacak. AKP’nin 1, CHP’nin ise 4 soruşturma önergesi bulunuyor. Hangi partinin önergesinin önce görüşüleceği ise henüz belli değil. Önergelerin birleştirilerek görüşülüp görüşülmeyeceğinin teknik olarak mümkün olup olmadığı ise inceleniyor. AKP’nin, komisyon kurulmasına karar verilmesi durumunda CHP’nin önergelerinin reddedilip kendi önergesini kabul edilmesini sağlayarak komisyon kurması bekleniyor. Böylece AKP’nin hafif suçlamalarını inceleyecek bir komisyon kurulmuş olacak. AKP’nin önergesinin görüşmeleri sırasında her bakan için ayrı oylama yapılacak. Bu durumda bazı bakanlarla ilgili komisyonun kurulabileceği, bazılarıyla ilgili ise kurulmayabileceği dile getiriliyor. Komisyonun kurulması durumunda Yüce Divan’a sevk için her bir bakan için ayrı gizli oylama yapılacak.
Taktikler devreye girebilir
Bir yasanın reddedilmesi durumunda 1 yıl içinde aynı konuda başka bir tasarının getirilemeyeceğine ilişkin içtüzük hükmünün soruşturma önergeleri için de uygulanabileceği dile getiriliyor. AKP’nin soruşturma komisyonu kurulmaması yönünde karar vermesi durumunda CHP’nin önergelerini reddederek konunun 1 yıl daha Meclis gündemine gelmesini önleyebileceği kaydediliyor. Bu yoruma göre CHP’nin önergesi reddedilince AKP’nin de önergesi düşmüş olacak. AKP’nin önergesinin kabul edilerek komisyon kurulmasına karar verilmesi durumunda ise CHP’nin önergelerinin düşmesi gibi bir yoruma da gidilebileceği belirtiliyor.
Komisyon raporu Köşk sonrasına
AKP’nin soruşturma komisyonu kurması durumunda raporun görüşülmesi cumhurbaşkanı seçimi sonrasında ancak gerçekleştirilebilecek. Komisyonun 2 ay içinde, süre uzatımıyla en fazla 4 ay içinde çalışmalarını sonuçlandırması gerekiyor. Soruşturma önergelerinin nisan ayı sonuna doğru görüşülmesi bekleniyor. Nisan sonunda komisyon kurulsa bile 2 aylık çalışma süresi haziran ayı sonunda bitecek. 2 aylık süre uzatımına gidilmesi durumunda ise Meclis’in tatile girecek olması nedeniyle komisyon çalışmalarına ekim ayında devam edebilecek. Bu durumda komisyon raporunun görüşülmesi ve bakanlarla ilgili Yüce Divan’a sevk olup olmayacağına ilişkin karar bu yılın sonuna kalacak.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması