AKP, anayasa için sandalye sayıyor

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndan istediği sonucu alamayan AKP, Meclis'te 330'u bulup kendi anayasa paketini referanduma taşımanın hesaplarına başladı. AKP, çözüm süreci nedeniyle en büyük desteği BDP'den bekliyor.

AKP, anayasa için sandalye sayıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.02.2013 - 07:33

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, partisinin mart ayı sonunda kendi anayasa taslağını getirerek referanduma götürmeyi deneyecekleri açıklamasının ardından AKP’de, Meclis’teki sandalyeler üzerinden tam bir matematik hesabı başladı. Referanduma taşıyacak 330 sayısından 5 eksiği bulunan AKP, bu yolda en büyük desteği BDP’den bekliyor.

Erdoğan’ın mart ayında referanduma gitmeyi deneyeceklerini açıklaması, yeni anayasa süreciyle İmralı süreci arasında somut bağlantı kurulmasına neden oldu. AKP’de de gözler iki noktaya dikildi. Edinilen bilgilere göre AKP’de yapılan hesaplamalarda, parti içinden çıkabilecek olası fireler ve bunların ikna edilmesi ile BDP’nin tutumu üzerinde yoğunlaşıldı. AKP’deki referandum hesapları şöyle ifade ediliyor:

Başkanlığa tepki var: AKP’de firelerin, partinin anayasa önerisinde yer alacak anayasal vatandaşlık ve başkanlık sistemi nedeniyle yaşanacağı beklentisi var. Özellikle MHP ile ortak yapılan yerel seçimlerin öne çekilmesine ilişkin anayasa değişikliğinde daha büyük sayı yakalanmışken 367’nin altında kalınması, AKP yönetiminde alarma yol açmıştı. 3 dönem yasağına takılanların kırgınlıklarının, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlık sistemiyle tamamen denklem dışına itilmesinin, olası firelerin nedeni olacağı kulislerde seslendiriliyor.

Çözüme soğuk olanlar:
AKP’de fire sayısını artıracak çok önemli diğer başlığın ise anayasal vatandaşlık konusu olacağı belirtiliyor. Bu konunun bir süredir İmralı’da Abdullah Öcalan’la yürütülen görüşmelere AKP içinde soğuk duran isimlerce sorun edileceği ifade ediliyor. İmralı sürecine soğuk bakan AKP’liler, parti içinde açıkça muhalefet etmemelerine karşın, gelen ve gelecek olan yasalarda sessiz itirazlarını ortaya koyacak.

BDP kilit: AKP, komisyonun görev süresinin bittiğinin açıklanmasının ardından ikili, üçlü formüllere de bakacak; ancak partide en gerçekçi çözüm olarak kendi anayasa önerisini Meclis’e getirmek öne çıkıyor. 330 için AKP’nin 5 eksiği var. CHP ya da MHP’den milletvekili transferi ya da başka yöntemlerle destek alınmaya çalışılabilir ancak bu yeterli görünmüyor. Bu durumda BDP kilit parti durumunda görülüyor. AKP’de BDP’-nin bu konumuyla ne yapacağı masaya yatırıldı. BDP’nin anayasal vatandaşlığa ve belki pakette yer alabilecek birçok düzenlemeye destek verirken AKP için en yaşamsal olan başkanlık sistemine oy vermemesi durumunda neolacağına yanıt verilemiyor.

Çözüm süreci avantaj:
Ancak AKP’de mart ayında komisyonun bitmesinin ardından AKP’nin kendi anayasa paketini getirmesinin ve Meclis’te oylanmasının mayıs ayını bulacağına dikkat çekiliyor. Bu tarihin de İmralı ile görüşmelerde ciddi bir mesafe alınmasına denk geleceğine vurgu yapılıyor. BDP’nin böyle bir durumda başkanlık sistemine oy vermekten kaçamayacağı görüşleri de dile getiriliyor.   


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler