AKP-CHP zirvesinden tarih çıkmadı

Erken yerel seçim tarihi için CHP'nin kapısını çalan AKP, yerel seçimlerin son baharda yapılmasını istedi. Görüşmenin ardından bir açıklama yapan CHP'li Muharrem İnce, Büyükşehir yasasının geçmesinin ardından şartların değiştiğini belirterek, "AKP tavrı şu, 'tarihini birlikte belirleyelim ama kuralını ben belirlerim'" diye konuştu.

AKP-CHP zirvesinden tarih çıkmadı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.10.2012 - 12:24

Yerel seçim tarihinin erkene alınması ile ilgili düzenlemeyi görüşmek üzere AKP ve CHP heyeti Meclis'te bir araya geldi.

Görüşme sonrası açıklama yapan AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın ile görüşmesinin ardından gazetecilerin sorusunu cevaplandırdı. Canikli, ''Öneriniz Kasım ayı mı?'' sorusuna, ''Öyle değerlendirebilir. Çünkü Kasım sonlarından itibaren Türkiye'nin belli bölgelerinde, önerinin temel gerekçesi olan ağır kış şartları kendisini hissettirmeye başlıyor. Kış şartlarının ağırlaşmadığı tarihler olarak okumak gerekir. O da esas itibarıyla Kasım...'' karşılığını verdi.

CHP'lilerin bir tarih vermediğini, kendilerinin de tarih zikretmediğini ifade eden Canikli, ''Önerimizi görüşeceklerini, şu anda herhangi bir cevap veremeyeceklerini ifade ettiler. Onların oluşacak olan görüşünü alacağız'' diye konuştu.

MHP'ye ne zaman gidecekleri sorusuna, CHP'nin görüşünü bilmeleri gerektiğini belirten Canikli, ''CHP'nin görüşlerini aldıktan sonra devam ederiz'' karşılığını verdi. Canikli, bir soru üzerine, seçim barajının düşürülmesinin görüşmede gündeme gelmediğini, Büyükşehir Belediyesi Kanunu Tasarısı konusunu konuştuklarını söyledi. CHP'nin ve kendilerinin konuyla ilgili görüşlerini ifade ettiklerini anlatan Canikli, ''Bir rezerv söz konusu mu?'' sorusuna, ''Şu anda bir karar bildirmediler. 'Sizin önerinize cevabımız şudur' diye görüş belirtmediler. Kararları söz konusu olsaydı o şekilde bağlantı kurulabilirdi ama şu an itibarıyla lehte veya aleyhte bize bildirilen karar yok. Tutuklu milletvekilleri konusu gündeme gelmedi'' diye konuştu.

Canikli, ''Uzlaşma umuduyla mı ayrılıyorsunuz yoksa karamsar mısınız?'' sorusuna, ''Onu bilemeyiz. Kendimizi CHP yetkili kurullarının yerine koyarak bir tahminde bulunmak doğru ve şık olmaz, buradan yola çıkarak bir değerlendirme uygun olmaz. Her zaman umudumuzu koruyoruz'' karşılığını verdi.

''CHP, Büyükşehir Belediyesi Kanunu Tasarısı'nı şart olarak öne sürdü mü?'' sorusu üzerine Canikli, ''Bize bir karar, cevap vermediler. Cevap olmayınca, bir bağlantı söz konusu olmadı. Ama konuyu tartıştık, konuştuk'' dedi. Canikli, bayramdan önce yanıt bekleyip beklemediklerine ilişkin bir soru üzerine de o konuda bir şey söylemediklerini, kendi takdirleri olduğunu ifade etti.

''CHP veya MHP farketmez...''

Canikli, ''CHP aynı noktada mı, yoksa tavır değişikliği söz konusu mu?'' sorusu üzerine, kendilerine cevap vermediklerini ve görüş beyan etmediklerini kaydederek, bu konuda bir değerlendirme yapmanın doğru ve mümkün olmadığını söyledi.

''CHP'nin tavır değişikliği gündeme geldi mi?'' sorusuna Canikli, ''Sormadık ama gündeme geldi. Daha önceki görüşmelerimizde sadece Sayın İnce değil, CHP'nin bir çok yetkilisi tarafından kamuoyuyla paylaşılmıştı, teklife imza atmayacaklarını, ama yasalaşma sürecinde destek vereceklerini çok açık şekilde ifade etmişlerdi ama bu desteği vermediler. Tabii bir hesap sorma veya bu anlama gelecek bir mahiyette değil ama gündeme geldi, konuşuldu'' karşılığını verdi.

Canikli, ''CHP olmazsa MHP ile yola devam edecek misiniz?'' sorusu üzerine ise ''Varsayımlardan hareket etmeyelim ama matematiksel durum eğer çıkabileceği noktasındaysa, o zaman elbette devam ederiz'' diye konuştu. ''Söylediklerinizden seçimler zamanında yapılacak diyebilir miyiz'' sorusuna ise Canikli, ''Hayır, öyle bir şey söylemiyorum'' dedi.

Canikli, ''Uzlaşı olmazsa yola MHP ile mi devam edeceksiniz'' sorusuna, ''Matematiksel olarak eğer 367 çoğunluğun üzerinde bir siyasi irade birleşirse elbette bu adımı atmaya devam ederiz, yürümeye devam ederiz. CHP veya MHP farketmez, hep birlikte veya herhangi birisiyle, bu desteğin oluşabileceği şeklinde bir sonuç ortaya çıkarsa, 367 ve üzeri destek ortaya çıkarsa o zaman bu projeyi sonuçlandırma noktasında yürümeye devam ederiz'' karşılığını verdi.

Canikli, ''MHP ile referandum riskini göze alır mı partiniz?'' sorusuna ise şu cevabı verdi: ''Eğer tarih konusunda CHP veya MHP ile mutabakata varılırsa, iki siyasi partinin milletvekili sayısı çoğunluğun oluşması için yeterlidir. Bu durumda çalışmayı yürütürüz, adım atarız.''
 

İnce: Şartlar değişti

Görüşmenin ardından gazetecilere bir açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ise "Büyükşehir yasasının geçmesinin ardından şartlar değişti. 'AKP tavrı şu, tarihini birlikte belirleyelim ama kuralını ben belirlerim. Seçim tarihi için sizin desteğinize ihtiyacım var' diyor. Seçimin kuralı nasıl olacak? dediğimizde ise, 'O bir kanun meselesi orada sizin desteğinize ihtiyacım yok' diyor. Kendilerine bu çelişkilerini ortaya koyduk. Onların bu teklifini de partinin yetkili organlarında görüşeceğiz" diye konuştu.

İnce, ''Tasarının geri çekilmesi karşılığında bir evet şartı var mı?'' sorusuna şu karşılığı verdi:
''Hayır, burada bir pazarlık yok. Biz bir pazarlığa girmedik. Birlikte değerlendirilmesini söyledik. Kanun bir başka konuyla, Anayasa değişikliği seçimle ilgili değil ki... İkisi de seçimle ilgili. 'Bunları birlikte değerlendirmek gerekir' dedik. Bundan bir pazarlık sonucu çıkmaz, bir pazarlığa girişmedik. Sakın yanlış anlamayın.''

''Seçimden kaçan attan düşsün''

CHP'ye yönelik ''önce evet dedikleri, sonra Genel Kurul'da destek vermedikleri'' eleştirileri yapıldığının hatırlatılması üzerine İnce, ''Anayasa değişiklikleri gizli oylamayla yapılır. Kimin ne oy verdiğini kim biliyor ki böyle bir açıklama yapabiliyorlar? Gizli oylamalar üzerine yorum yapılamaz'' görüşünü ifade etti. İnce, bir soru üzerine, seçime en hazır parti olduklarını ifade ederek, ''Seçimden kaçan attan düşsün'' dedi.


Seçim yaşı 18'e düşecek mi?

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli toplantı öncesi seçilme yaşının 18'e indirilmesiyle ilgili anayasa değişikliği teklifiyle ilgili açıklamalar yaptı. "Tarih söyleyecek misiniz?" sorusuna karşılık Canikli, şöyle konuştu:
"Hayır, bizim tarih konusunda bir önyargımız yok. Onu görüşmeler ve değerlendirmelerde ortaya çıkacak sonuç gösterecek. Bizim 'şu tarih olsun, bu tarih olmasın' gibi bir önyargımız yok. Tarih konusunda bir sınırlama yok ama Kasım'dan sonrası artık kış şartlarının kendisini iyice hissettirdiği dönem oluyor. Seçimin öne alınmasının temel nedeni bu. Kasım'ı aşarsa kış şartları belli bölgelerde ağırlaşmaya başlayacak ve bizim gerekçemizle uyumlu olmayan durum ortaya çıkacak. Ben hiçbir siyasi partinin Kasım sonrası için bir düşüncesi olduğunu sanmıyorum. Biz tüm tarihlere eşit mesafedeyiz. Bir görüşelim, konuşalım. Dün MHP ile görüşmemizde aynı şeyi söyledik; bütün tarihleri, seçenekleri değerlendirelim. Sonuçta bu teklif yeniden görüşülmek üzere Cumhurbaşkanı tarafından Meclis'e gönderildi. Teknik açıdan bir değişiklik yapılmazsa, aynen kabul edilirse ve varsayalım ki 367'nin altında bir oy olursa, o zaman Sayın Cumhurbaşkanımızın elini seçeneklerini sınırlandırmış oluruz bu yolla. Bu da referandum anlamına gelir. Hiçbir siyasi partinin referandum istemediğini biliyoruz. Onu da dikkate almakta fayda var diye düşünüyorum. Bir konu dizayn edilirken tek açıdan bakılmaz, tüm yönleriyle değerlendirilir. Sadece bir adım sonrası için hamle yapılmaz, birkaç adım sonrasını da görmek lazım. Muhtemel sonuçlarını göz önünde bulundurarak adım atmak lazım."

Canikli, "Çıkabileceğinden umutlu musunuz" sorusuna, "Ben umutluyum, olabileceğini düşünüyorum" karşılığını verdi.

"Amacımız zorlamak..."


Seçilme yaşının 18'a düşürülmesiyle ilgili Anayasa değişikliği teklifini bugün muhtemelen TBMM Başkanlığı'na vereceklerini bildiren Canikli, teklifi AKP milletvekillerinin imzasıyla sunacaklarını bildirdi. Canikli, "Askerlik de var mı içinde?" sorusuna, "Orada güzel bir geçiş yaptık. Muhtemel suiistimalleri önleyecek şekilde tedbirimizi aldık" dedi. Teklifin içeriğiyle ilgili sorulara Canikli, "İçinde er ve erbaşlar ile askeri öğrencilerin de oy kullanmalarına imkan sağlayan düzenleme de yer alacak" karşılığın verdi. Canikli, "Biz bunu sadece vermiş olmak için verdiğimizi düşünmüyoruz. Komisyon'da görüşülecek,kabul edilirse diğer siyasi partilerin de bu aşamadan sonra kayıtsız kalamayacaklarını düşünüyorum" diye konuştu.

"Çıkacağı umudunu taşıyor musunuz?"
sorusuna Canikli, şu cevabı verdi:

"Birinci amacımız zorlamak...Çıkarılmasını sağlamak için yapıyoruz. İhtimalin sıfır olmadığını düşünüyorum. Bu aşamadan sonra kamuoyuna bunu iyi anlatmamıza da bağlı. Bu süreçte hoş olmayan görüntüler ortaya çıktı; 18 yaşındaki iki gençle, tüm 18'lilere hakaret edecek tarzda görüntü ortaya çıktı, bu hoş değil. Bu insanlara her türlü yetkiyi veriyorsunuz, her türlü tasarruf yapma imkanı sağlıyorsunuz, hukuki ehliyeti var evlenebiliyor, çocuk sahibi olabiliyor, yuva kurabiliyor, borçlanabiliyor, askere gidiyor, vatanı savunuyor, ölüyor, şehit oluyor ama diyorsunuz ki 'seçilmesin.' Bu çok büyük bir çelişki. Bütün batı ülkelerinde yaş 18..."

Canikli, askerlik yapma şartını kaldırdıklarını belirterek, "Ancak bazı durumlarda, bazı bölgelerde, bazı yerlerde, bazı kişiler tarafından acaba suiistimal edilebilir mi, tecil amaçlı kullanılabilir mi diye, bunları istediğimiz gibi kanunla düzenleriz" dedi.

 

Bozdağ'dan da açıklama

TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bozdağ ise seçilme yaşını 25'ten 18'e indiren bir anayasa değişikliği teklifini imzaya açtıklarını ve TBMM Başkanlığı'na sunacaklarını söyledi. ''Teklif, seçilme yaşını 25'ten 18'e çekiyor. Silah altında bulunan er, erbaş ve askeri öğrencilerin oy kullanma yasağını ortadan kaldırıyor. Milletvekili seçilme şartları arasında yer alan askerliğini yapmış olma kuralını, askerlikle ilişiği bulunmamış olma şeklinde değiştiriliyor. Askerliğini yapmamış kişilerin seçilmelerine ilişkin usul ve esasları, sınırları ve kapsamı kanunla düzenlenmesi için yetki veriyor. Yapılan şey bu'' diye konuşan Bozdağ, Harp akademisi öğrencilerinin milletvekili olup olamayacağına ilişkin soru üzerine de ''Anayasanın 76. maddesinde sayılan engeller dışında, bu engelleri bulunmayan herkes, 18 yaşını doldurmak kaydıyla milletvekili, belediye başkanı, il genel ve belediye meclisi üyesi adayı olabilme, seçildiği takdirde de bu görevleri yapabilme hakkına sahip olacak'' ifadelerini kullandı.

''Askeri okuldan ayrılacak mı?'' sorusu üzerine de Bozdağ, ''Bunlarla ilgili konular, bunun sınırları, kapsamı, istisnaları, kanunla düzenlenecek. Kapsam daraltma yapılması söz konusu olmayacak. Bu hakkın kullanımının sınırları, usulleri, kanunla düzenlenecek'' ifadelerini kullandı. Anayasayı değiştirmek için sayılarının yetmediğinin hatırlatılması üzerine de Bozdağ, şunları kaydetti:
''CHP'nin seçilme yaşının 18'e indirilmesi için görüşleri var. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi'nin, askeri öğrencilerin de oy kullanma kapsamına alınması yönünde ifadeleri var. Nurettin Canikli'nin, daha önce CHP grup başkanvekilleriyle yaptığı görüşmede, bu konuda çalışmaları olduğunu, silah altındaki er, erbaş ve askeri öğrencilerin oy kullanması yönündeki engellerin kaldırılmasına olumlu baktıklarını ifade ettiler. Daha sonra CHP'den farklı açıklamalar geldi. Hepsi de yetkili kişiler. Bugün CHP ile arkadaşlar görüşüyorlar. Bizim önerimiz 18. Onu müzakere edecekler.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler