AKP 'evet'çi peşinde
AKP’nin gerçek oy potansiyelini referandumda alınan yüzde 58 olarak hesaplayan AKP yönetimi, bu kapsamda evet oyu veren partileri bünyesine alabilmek için harekete geçti.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Halkın Sesi Partisi (HSP) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş’u partisine davet ederek başlattığı AKP’ye yeni katılımlar sürecinin altından, 2010 referandumundaki yüzde 58’lik evet oylarını kendi liderliği altında toplama hedefi çıktı.
Erdoğan’ın, uzun süredir aracılarla karşılıklı mesaj trafiğiyle yürüttüğü görüşmelerin ardından önceki gün Kurtulmuş’la görüşerek resmen partisine davetiyle başlayan sürecin 2014 yılı hesaplarına ilişkin ayrıntılar belli olmaya başladı. 2014’te Erdoğan’ın yeni anayasa sürecinde başkanlık sistemine geçilirse başkan, olmazsa cumhurbaşkanı seçilmesi hedefiyle partisinde yaptığı dizaynın ilk adımı niteliği taşıyan Numan Kurtulmuş flörtünün AKP kulislerindeki değerlendirmeleri şöyle:
Hedef yüzde 58: Kurtulmuş’la görüşmenin planı, Erdoğan’ın Köşk’e çıkması hesapları üzerine yapıldı. AKP’nin 12 Haziran’da yüzde 51 oy almasına karşın asıl potansiyelinin referandumdaki yüzde 58 evet oyu olduğu görüşünden hareket edildi. 2014 stratejisinde yüzde 58 oyun parti çatısı altında toplanması benimsendi. Referandumda evet kampanyası yürüten bir başka parti olan BBP’ye de kapılar açıldı.
İlk tur riski: Erdoğan’ın kurmaylarıyla yaptığı değerlendirmelerde, cumhurbaşkanı seçiminde ilk turda yüzde 50’nin üzerinde oy alınamaması durumunda ikinci turda cepheleşme olacağı için seçimin kaybedilebileceği kaygıları dile getirildi. Seçimin ikinci tura kalması durumunda, AKP karşıtı seçmenlerin tek aday üzerinde birleşip yüzde 50’nin üzerine çıkarak seçimi kazanabileceği görüşleri ifade edildi.
Saadet olmaz: AKP’nin yüzde 58 hedefi içine giren SP konusunda olumlu bir beklenti ifade edilmiyor. Özellikle Kurtulmuş’un SP ile kavgalı biçimde yol ayrımı yaşaması ve Oğuzhan Asiltürk’ün AKP’ye yönelik ağır suçlamaları nedeniyle SP ile bu aşamada birliktelik olası görünmüyor.
Gül’e mesaj: AKP’de, Kurtulmuş ve sonrasındaki olası transferlerin en önemli mesajının Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yönelik olduğu belirtiliyor. Buna göre Gül hâlâ Erdoğan sonrası AKP ve başbakanlık için en güçlü aday konumunda bulunuyor. Ancak özellikle Kurtulmuş’a AKP içinden de “potansiyel lider” yakıştırmaları yapılması ve Kurtulmuş’un da bu tür beklentiler içinde olması nedeniyle “2014 sonrası Gül’e karşı seçenek oluşturuluyor” yorumları yapılıyor.
Cemaate mesaj: Kurtulmuş’la başlayan mesajın bir başka adresinin de Fethullah Gülen cemaati olduğu yorumu AKP içinde seslendiriliyor. Partide “Erdoğan’ın Kurtulmuş’la ilk görüşmesini, cemaatle sıkıntısının başladığı MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ifadeye çağrılması sırasında yaptığına” dikkat çekiliyor.
Katillerin bırakılması: AKP, 3. yargı paketinde MHP’nin de desteğiyle Bahçelievler’de 7 TİP’liyi katledenler başta olmak üzere 12 Eylül döneminde pek çok cinayet işleyen ülkücülere yönelik ‘kişiye özel af’ düzenlemesi getirmesi de, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçiminde MHP’nin bir kanadının desteğini alma hedefi olarak yorumlanıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- DEM Partili vekillerle 'Suriye' atışması!