AKP geri adım attı, belediyeler memnun
DBP ’li belediyelere kayyım atanmasını öngören düzenleme ile Hakkâri ve Şırnak’ın ilçe yapılmasına dair yasa tasarısının geri çekilmesi bölgede olumlu karşılandı. Diyarbakır Belediye Eşbaşkanı Fırat Anlı, “Umarız ki dört partinin bu ortak duruşu, çözüm süreci ile ilgili yeni bir sürecin, diyaloğun zemini olur” dedi.
TBMM Genel Kurulu’nda muhalefetin direnişi AKP’ye geri adım attırdı. Hakkâri ve Şırnak’ın il statüsünden çıkarılması, belediyelere kayyım atanması ve özel bütçeli idarelerin özelleştirilmesine yönelik maddeler partiler arasında gece yarısı sağlanan uzlaşıyla torba yasadan çıkarıldı. Belediyelere kayyım düzenlemesinden vazgeçilmesi özellikle HDP kanadında toplumsal barış fikrinin yeniden düşünülmesi için bir ilk işaret olabileceği yorumlarına neden oldu.
Darbe girişiminin ardından TBMM Genel Kurulu’nda tüm partilerin görüş ve önerileriyle uzlaşı zemini oluşturularak gerçekleştirilen çalışmalar bu hafta başında görüşülmeye başlanan torba yasa tasarısında bozulmuştu. Muhalefet partileri torba yasada özellikle Hakkâri ve Şırnak’ın il statüsünden çıkarılması, belediyelere kayyım atanması ve özel bütçeli idarelerin özelleştirilmesini sağlayan düzenlemelere karşı çıkıyordu.
Geri çekin
AKP’nin rektörlerin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasına yönelik önerge vermesi üzerine kriz çıktı. CHP önergeye itiraz edince verilen arada partiler arasında yapılan görüşmeler sonucunda AKP bu düzenlemeden vazgeçti. Partilerin grup başkanvekilleri diğer tartışmalı maddeler üzerinde de uzlaşı aradı. Muhalefet partileri, itiraz ettikleri 3 maddenin tasarıdan çıkarılması halinde diğer maddelerle ilgili önergeleri geri çekeceklerini, yoklama talebinde bulunmayacaklarını iletti.
Partiler uzlaştı
Uzlaşı üzerine AKP torba kanundaki tartışmalı üç düzenlemeden daha geri adım attı. Bu kapsamda tüm partilerin ortak önergesiyle Hakkâri ve Şırnak’ın il statüsünden çıkarılması, belediyelere kayyım atanması ve özel bütçeli pek çok kurum ve kuruluşun özelleştirilmesini düzenleyen maddeler yasadan çıkarıldı. Bu kapsamda Hakkâri ve Şırnak ilçe statüsüne düşürülmeyeceği gibi Cizre ve Yüksekova da il statüsünde olmayacak.
3 saatte geçti
Tartışmalı maddelerin çıkarılmasının ardından torba tasarı 3 saat içerisinde görüşülerek sabaha karşı saat 05.00’te kabul edildi. Muhalefet, uzlaşı sağlanana kadar muhalefet içtüzükten kaynaklanan haklarını kullanarak tasarıyı engellemeye çalışıyordu.
DEMİRTAŞ: İŞBİRLİĞİNE KATKI SUNACAĞIZ Belediyelere kayyım atanmasından geri adım atılması Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bilgisi dahilinde kararlaştırıldı. Edinilen bilgiye göre belediyelere kayyım atanmasına yönelik düzenlemenin geri çekilmesi konusu Saray’da gerçekleştirilen güvenlik zirvesinde de ele alındı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, barışa katkı sunacak her türlü işbirliğine HDP’nin katkı sunacağını belirterek, “Kayyım ve Hakkâri-Şırnak hususlarında uzlaşma sağlanmış olması önemlidir. Yanlışta ısrar etmenin hiç kimseye yararı olmazdı. Benzer uzlaşma arayışlarının, toplumun acil sorunlarının çözümü doğrultusunda sürdürülmesi bütün ülkenin menfaatine olacaktır. Siyaseti kin ve intikam aracı olarak değil, çözüm mekanizması olarak görüp işletmek herkesin görevi olmalıdır. Yeni anayasa dahil bütün önemli konularda kapsayıcı- ilkeli uzlaşmaya, barışa katkı sunacak her türlü işbirliğine HDP katkı sunacaktır” dedi. HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen ise kayyımla ilgili düzenlemenin yasadan çıkması yönündeki uzlaşının demokratikleşme ve toplumsal barış fikrinin bir kez daha düşünülmesi gerektiği yönünde bir mesaj içerdiğine işaret etti. |
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- ‘Hepinize test yapalım, bakalım kim ne kadar geçiyor!’
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt