AKP ümük sıkacak

IMF ile hangi maddelerde uzlaşıldığı belli oldu. “IMF’ye ümüğümüzü sıktırmayacağız” diyen hükümet, krizin faturasını halkın sırtına yükleyecek bir programı imzalamaya hazırlanıyor. Şimdiye kadar önlem diye ileri sürülen ne varsa tam tersi gerçekleşecek; personel reformu rafa kaldırılacak, sağlık dahil halka yönelik harcamalar kısılacak.

AKP ümük sıkacak
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.12.2008 - 09:08

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) olurunu almadan krize karşı önlemler paketini açıklayamayan hükümetin faturayı halkın sırtına yükleyecek bir taahhütler dizisinde uzlaştığı ortaya çıktı. Reuters’ın haberine göre, hükümet ile IMF arasında halen devam eden görüşmeler kapsamında, kesinleşmemekle beraber ilk aşamada 18 aylık bir dönemi kapsayacak 25 milyar dolarlık krediyi içeren bir düzenleme yapılması öngörülüyor. Bu kredi karşılığında kamu maliyesi kapsamında alınacak önlemler de netleşmeye başladı. Reuters’a bilgi veren üst düzey bir yetkili, IMF ile düşünülen 18 aylık stand-by düzenlemesinin piyasa koşullarının düzelmesi halinde, ihtiyati stand-by’a dönebileceğini belirtti. Habere göre yeni stand-by’ın temel esasları şöyle olacak:

 

İşsizlik daha da artacak

2009 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesi yüzde sıfır olarak öngörülüyor. Hükümetin daha önce hazırladığı 2009 bütçesinde gelecek yıl GSYH büyümesi yüzde 4 olarak öngörülmüştü. Bu durum, diğer harcama kısıcı önlemlerle birlikte işsizliğin daha da artması anlamına geliyor. Çünkü bütçede 8-10 milyar YTL düzeyinde harcama kısıcı önlem alınması da söz konusu. Bu durum, yerel seçimlerde oy kullanacak 6 milyon yeni seçmenin büyük kısmının da işsizler kervanına katılması anlamına geliyor.

 

Hayat pahalılığı artacak

IMF ile yapılacak stand-byda, 2009 yılında enflasyonun yüzde 14-15 aralığında gerçekleşeceği tahminine de yer veriliyor. IMF bu hesaplamayı yaparken öncelikli olarak KDV artışının tedbir paketine konulacağını varsayıyor. Ayrıca, kurlarda artış olacağı ve enflasyonun kura karşı duyarlı olduğu hesaba katılıyor. Üçüncü bir etken olarak da dünyada merkez bankaları ve kamunun aldığı önlemler çerçevesinde piyasaya verdikleri paraların neden olacağı bir enflasyonun Türkiyeye de yansıyacağı (enflasyon ithali) hesaplanıyor. Merkez Bankası bugüne kadar yaptığı tahminlerde, hem talep gerilemesi, hem de uluslararası petrol fiyatlarının gerilemesi gibi nedenlerle enflasyon tahminlerinde daha ılımlı öngörülerde bulunuyordu.

 

Kurufasulye de zam görecek

IMFnin yüzde 18 olan genel KDV oranında değişiklik talep etmediği buna karşılık halen yüzde 8 olan bazı ürünlerdeki KDVnin yüzde 18e çıkarılmasını istediği belirtiliyor. Bu durumda halkın mutfağındaki bitkisel yağlar, hazır çorbalar, meşrubatlar, çikolata, şeker ve şekerlemeler, tüm bakliyat ürünleri, sadece KDV artışıyla ciddi bir zam görecek. Bu fasılda olumlu sayılabilecek tek nokta, IMFnin yeni bir vergi artırımına gerek görmemesi.

 

Memur maaşı yaya kalacak

Habere kaynaklık eden bir başka üst düzey yetkili de, IMFnin maaş artışına neden olacak personel reformunun bu dönemde uygulanmamasını talep ettiğini vurgulayarak, IMF ile anlaşmaya varıldıktan sonra 2009 içinde gerekli ayarlamalar için yeni bir yasa çıkarılmasının öngörüldüğünü söyledi.

Aynı yetkili, acil olarak alınması gereken bazı düzenlemelerin, ödeneklere blokaj konulması yöntemiyle alınıp, ilerleyen dönemde yasa çıkarılmasının da söz konusu olabileceğini bildirdi.

 

AKP istediğini aldı

Kemer sıkma programından belediyeler de payını alacak. Yerel yönetimlere yönelik 4 milyar YTL’lik kaynak tahsisinin 1.7 milyar YTL’si kesilecek. Halkı değil seçimi düşünen AKP, kesintileri yerel seçimlerden sonra yapacak. 18 aylık stand-by düzenlemesinin, piyasa koşullarının düzelmesi halinde ihtiyati stand-by’a dönebileceği belirtiliyor.


Kaynaklar seçim için

Duble yol için para çıkıyor mu?

 

Anlaşma kapsamında yapılacak olan harcama kısıcı önlemler ağırlıklı olarak cari harcamalar için söz konusu olacak. Piyasanın canlı tutulabilmesi için yatırım harcamalarına dokunulmayacak. Baraj, yol ve tetikleyici özelliği olan inşaat sektörü, diğer sektörlere de önemli destek sağlayabileceği düşüncesiyle, harcama kısıcı önlemler kapsamı dışında tutulacak.

 

Sağlık ve sosyal güvenlik için para bulunamıyor

Seçim öncesi yapılacak yol, baraj gibi prestij unsurlarına para kesilmeyince, geriye kalan tek yol işletilecek. Başta sağlık ve sosyal güvenlik harcamaları olmak üzere ağırlıklı olarak mal ve hizmet alımları durdurulacak ve halkın sağlığından kaynak yaratılması yoluna gidilecek.

 

Seçim harcamalarına vize çıktı

Reutersa bilgi veren üst düzey yetkiliye göre, bütçeden 2009 yılında belediyelere yapılacak olan 4 milyar YTLlik aktarımın 1.7 milyar YTLlik bölümü kesilecek ve bu tutar 2.3 milyar YTLye çekilecek. Yetkili, belediye ödeneklerine kesintinin mart ayında yapılacak yerel yönetim seçimlerinin yapılacağı dönem öncesi olan yılın ilk çeyreğinde değil, izleyen dönemde gündeme getirilebileceğine dikkat çekti.

Aynı yetkili, önlemler kapsamında Türkiyenin önemli sorunlarından biri olan sosyal güvenlik açığının daraltılmasının öngörüldüğünü ifade ederek, bu kapsamda sağlık harcamalarında kesintiye gidilmesinin gündeme gelebileceğini vurguladı. Yetkililer, bu görüşmelerin IMF üst düzeyiyle de yapılacağını, ekonomide alınacak kararlarda son sözü siyasi iradenin söyleyeceğini de bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler