AKP'li belediyenin 'ruhsat' kurnazlığı

Yerel yönetimlere dava açan İSKİ’nin aldırdığı mahkeme kararları yok sayılıyor. İSKİ’nin, AKP’li Sarıgazi Belediyesi’ne karşı açtığı davada tüm imar planlarını iptal ettirmesine karşın bölgedeki inşaatlar tüm hızıyla sürüyor. 400’ü aşkın yapı için ruhsat veren belediye ise işin içinden sıyrılmak için yurttaşlara taahhütname imzalatarak “bana dava açmayacaksınız” sözünü alıyor.

Yayınlanma: 23.11.2008 - 07:39
Abone Ol google-news

İstanbul’un su havzalarındaki kaçak yapılaşmayı engellemek için yerel yönetimlere dava açan İSKİ (İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi ) Genel Müdürlüğü’nün aldırdığı ruhsat-imar iptali ve yürütmeyi durdurma kararları yok sayılıyor. İSKİ’nin; AKP’li Sarıgazi Belediyesi’ne karşı açtığı davada tüm imar planlarını iptal ettirmesine karşın “tek çivi bile çakılmamasıgereken bölgede inşaatlar tüm hızıyla sürüyor. Bu süreçte 400’ü aşkın yapı için ruhsat veren AKP’li belediye kendisini işin içinden sıyırmak için yurttaşlara noter kanalıyla taahhütname imzalattırıyor. AKP’li belediye mahkeme kararına karşın noter huzurunda imzalattırdığı taahhütnameyle, “bana dava açmayacaksınız” sözünü alıyor.

İstanbul’un yeni parlayan yıldızı, uydukenti olarak lanse edilen Sarıgazi’de yaşananlar, mahkeme kayıtlarına geçen kararlar, belediyenin yurttaşa imzalattığı taahhütnameler kentin su havzasının kaçak yapılaşmatehdidi altında olduğunu ortaya koyuyor. İSKİ, imar planlarının kullanma ve koruma dengesi gözetilerek hazırlanan havza yönetmeliği çerçevesinde yapılması gerekirken; buna uyulmadan belediyelerce verilen imar planlarının iptali için İstanbul’un genelinde 50’nin üzerinde dava açtı.

İSKİ, Havzalardaki yapılaşmanın içme suyu kaynaklarının kirlenmesi, imar faaliyetlerinin de coğrafi yapıyı değiştirerek yağışların yeterli düzeyde barajlara gelmesini engellediğigerekçesiyle açtığı söz konusu davaların büyük çoğunluğunu da kazandı. İSKİ, Ömerli Barajı Havzası içinde yer alan Sarıgazi’de kendisinden görüş almadan imar planını hayata geçiren belediyeye çok sayıda dava açtı. Dava sonucu AKP’li yerel yönetimin tüm imar planları mahkeme kararınca durduruldu. AKP’li belediye İSKİ‘nin aldırdığı kararı hiçe sayarak yapılar için ruhsat vermeyi sürdürdü. Ancak bu süreçte AKP’li belediye hukuki sorumluluktan kaçmak için farklı bir yönteme başvurdu. Mahkeme kararından sonra başvuran yurttaşlara taahhütname imzalatma yolunu seçti. İlk önce yapı ruhsatı veren belediye yurttaşı daha sonra taahhütname için notere yönlendiriyor. Noterde imzalatılan belgede şöyle yazıyor:

“… Söz konusu yapı ruhsatı tarafıma verilmeden önce Sarıgazi İlk Kademe Belediye Başkanlığı’nın İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nce İSKİ Genel Müdürlüğü’nce Sarıgazi’nin imar planlarının iptali ile ilgili olarak İstanbul 3. İdare Mahkemesi’nin 2004/2122 E. Sayılı dosyası ve İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nin 2007/879 E.Sayılı dosyası ile davalar açıldığı ve davaların sürmekte olduğu’ belirtilmiştir.

İstanbul İdare Mahkemelerince belediyemize ait imar planlarının yürütmeyi durdurma ve nihai iptal kararları verilmesi halinde Sarıgazi İlk Kademe Belediye Başkanlığı’na, belediye başkanına ve belediyenin diğer personeline karşı her ne ad altında olursa olsun (maddi, manevi tazminat vs.) dava açmayacağımı ve belediye başkanlığınca ikinci bir tebligat ve duyuru esasına bağlı olarak her ne sebep olursa olsun inşaatıma başlamayacağımı KABUL ve TAAHHÜT ederim.”

AKP’li belediyenin yurttaşlara imzalattığı taahhütnamede mahkemenin verdiği iptal kararını gizleme yolunu seçmesi dikkat çekiyor. İSKİ buna karşılık yurttaşları ev almadan önce bilgi almaya çağırıyor. Aynı zamanda içinde yüzme havuzu, alışveriş merkezi bulunan binlerce konutluk lüks sitelerin yer aldığı Sarıgazi’de yurttaşlar banka kredisiyle ev sahibi olabilmek için hâlâ daire satın alıyor. Yetkililer bu sitelerden bazılarına yıkım kararı bile çıktığı bilgisini vererek durumdan haberdar olmayan yurttaşların yerel seçimlerin ardından büyük problemlerle karşılacağı uyarısında bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler