Alevi açılımına maddi bakış
AKP'nin, "Gezi Parkı eylemlerinden" çıkan yeni Alevi açılımında da cemevlerine "ibadethane" değil "inanç merkezi" statüsü verilmesi planlanıyor. Hükümet, ibadethane olarak tanımadığı cemevlerinin ancak maddi olanaklar konusunda camilerle eşitlenmesi formülüne sıcak bakıyor.
Taksim Gezi Parkı eylemlerinin ardından AKP’de yapılan “Alevileri sokağa dökmek istediler” değerlendirmesiyle başlatılan Alevi açılımından cemevlerine statü olarak “ibadethane” değil “İnanç ve kültür merkezi” formülü çıktı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın açılımın çerçevesini çizmek için Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan’la bir görüşme yapması bekleniyor.
Başbakan Erdoğan’ın Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a verdiği talimatla başlayan Alevi açılımında en önemli boyutu cemevlerine sağlanacak statünün ne olacağı oluşturuyor. Bakan Bozdağ’ın yürüteceği çalışmada, Diyanet’ten sorumlu Devlet Bakanlığı döneminde Faruk Çelik tarafından gerçekleştirilen çalıştaylar sonucu oluşturulan rapordan hareket edilecek. Çalıştaylar raporunda Alevi örgütlerinin, cemevlerinin stasütünün ibadethane olarak tanımlanması taleplerine, “İslamda cami tektir” görüşüyle karşı çıkılmıştı. Bu nedenle, raporlarda cemevleri, “inanç ve kültür merkezi” olarak tanımlanmıştı. Başbakan Erdoğan, AKP yönetimi ve Diyanet de camilerin ibadethane olarak tanınmasına karşı çıkmıştı. Yeni açılım çerçevesinde de en kritik konu olan cemevleri statü konusunda aynı görüşten hareket ediliyor.
Bunun için cemevlerinin vakıf olarak örgütlenmelerinin, Türkiye çapında da üst bir vakıf kimliği altında birleştirilmeleri öngörülüyor. Ancak maddi olanaklar konusunda camilerle cemevlerinin eşitlenmesi formülüne sıcak bakılıyor. Camilere ücretsiz su ve elektrik sağlanırken cemevleri için aynı olanağın sağlanmaması tartışmalar yol açmış, özellikle AKP’li belediyelerin cemevlerine ayrımcılık yaptığı eleştirileri gündeme gelmişti. Hükümet açılım çerçevesinde cemevlerine de ücretsiz elektrik ve su sağlanmasına olumlu yaklaşıyor.
Alevi akili Doğan
Edinilen bilgilere göre Bakan Bozdağ’ın organizasyonunda sürecek çalışmalar kapsamında atılacak adımlar ve yol haritası belirlenirken Başbakan Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde bu konuda görüşmeler yapması da gündeme geldi. Erdoğan’ın ilk görüşmeyi Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan’la yapması bekleniyor. Çözüm sürecinde akil insanlar heyetinde yer alan Doğan, AKP’nin daha önceki Alevi açılımında da Erdoğan’la bir araya gelmişti. Erdoğan’ın İzzettin Doğan’la yapacağı görüşme sonrasında yeni Alevi açılımının çerçevesinin netleşeceği ve özellikle yasa ve anayasa değişikliği gerektirmeyen konularda hızlı adımlar atılacağı belirtiliyor.
İstanbul’da yapılacak 3. köprüye “Yavuz Sultan Selim” adının verilmesi de tartışma yaratmıştı. Köprünün isminde bir değişiklik düşünmeyen hükümetin, Nevşehir Üniversitesi’nin adının Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Tunceli Üniversitesi’nin adının da Pir Sultan Abdal Üniversitesi olarak değiştirilmesini gündeme getirebileceği belirtiliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Yatak odasında yakalandı: Kaçarken balkondan düşüp öldü
- Yer bildiren şirket ve esnafa vergi adımı
- Biri hukuk devleti mi dedi?
- Galatasaray'dan KAP bildirimi geldi!
- Suriye ordusu çekildi... HTŞ, Hama'ya girdi!
- En yüksek mevduat faizini hangi banka veriyor?
- Halepçilik tuzağı
- Geri dönen meyve sebze tartışma yarattı
- Suriye’de ‘zafer’ de ‘kurtarmaz’!
- CHP’den seçildi, AKP’ye geçiyor!