"Aleviler CHP'yi terk etmeli"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in 10 Kasım'da TBMM Genel Kurulu'ndaki Dersim olaylarıyla ilgili sözlerine çeşitli kuruluşlardan ve derneklerden tepkiler gelmeye devam ediyor...

Yayınlanma: 17.11.2009 - 09:33
Abone Ol google-news

Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Genel Başkanı Fermani Altun Alevilerin "potansiyel güçlerine" yeniden kavuşmak için CHP'yi terk etmeleri gerektiğini savundu.

Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Genel Başkanı Fermani Altun yazılı açıklamasında "CHP Genel Başkan Yardımcısı, Sayın Baykal'ın politbüro üyelerinden Onur Öymen'in cumhuriyet döneminin en büyük devlet katliamını överek örnek göstermesi insanım diyen herkeste şok etkisi yaratmıştır" dedi.

Onur Öymen'in aynı zamanda CHP'nin hangi zeminde olduğunu açık bir şekilde gösterdiğini öne süren Altun, "Bu zihniyetler yüzünden Alevilere yapılan bütün katliamlar CHP dönemine rastlamaktadır" dedi.

Fermani Altun Alevilerin potansiyel gücüne dönmesi için kendileri için bir yanlış olan CHP'yi terk etmeleri gerektiğini savunurken şöyle dedi:
"Alevilere yapılan katliamları öven zihniyetin yanında olmak seviyesizliğin en büyüğüdür. Dersim Katliamı bundan sonra daha da çok tartışılacaktır. 70 bin kişinin sürgün olduğu, 50 bin kişinin beşikteki bebeklere kadar katledildiği bir soykırımdır. 1969 yılında merhum İsmet Paşa ile yaptığım görüşmede Dersim Katliamı ile ilgili sorduğum soruya verdiği cevap, bu vahşetin yanlış olduğu, o dönemde inisiyatifin kendisinde olmadığını belirtmiştir. Ben de Dersim'den Maraş'a sürgün edilen bir neslim çocuğuyum. Dedelerimiz bize bu vahşeti aynı bir Kerbela Olayı gibi anlatır ve tüm cemaat ağlardı."

 

Karagöz, Öymen'i istifaya çağırdı

Hacı Bektaş'ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Tunceli Cemevi Derneği Başkan Yardımcısı Celal Karagöz, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in TBMM'de yaptığı konuşmayla Tuncelililer ve Alevileri yaraladığını belirterek, istifaya çağırdı.
''CHP'li Onur Öymen'in TBMM'deki konuşması bütün insanları olduğu gibi biz Dersimlileri de üzmüştür'' diyen Karagöz, şunları kaydetti:
''Bu açıklama çeşitli kesimler tarafından farklı algılanmış ve farklı değerlendirmeler yapılmıştır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dünkü konuşmasında Dersim olaylarının bir katliam olduğunu beyan etti. Başbakan yürütmenin başı ve TBMM'de çoğunluğu olan bir partinin de başkanıdır. Bunun katliam olduğunu açıklaması bizim için manidardır. Bu söylemden yola çıkarak, bütün Alevi milletvekillerine bir çağrımız var. Başta Reha Çamuroğlu olmak üzere, Alevi milletvekilleri TBMM'ye bir önerge versinler. Önergede bunun katliam olduğunu ve devletin özür dilemesi gerektiğini beyan etsinler. ''

Karagöz, Öymen'i istifaya, CHP'yi ise özür dilemeye davet ederek, ''Bu olay artık kaşınmıştır. CHP artık bunu anlatamaz. Burada Onur Öymen'in yapması gereken şey, istifa etmektir. CHP de parti olarak özür dilemelidir. Bütün Alevilerin ortak tavrı budur. Alevilerin emek verdiği bir partide, bu görüşte birinin durmaması gerekiyor'' diye konuştu.
 

Şanlıurfa

Şanlıurfa'da aralarında bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de bulunduğu İl Kadın Platformu üyeleri, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'i, TBMM'de yaptığı konuşma nedeniyle protesto etmek amacıyla CHP İl Binası önüne siyah çelenk bıraktı.
Atatürk Bulvarı'ndaki Mazlumder binası önünde toplanan İHD, KESK, Yaşamevi Derneği ve Kent Kadın Meclisi üyeleri, Bamya Suyu Mahallesi'ndeki CHP İl Başkanlığına kadar yürüdü.

Burada toplanan gruptakiler adına basın açıklamasını okuyan Mazlumder Şube Başkanı Meral Dervişoğlu, ''Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne yaşanan baskı ve katliamın mimarlarından birinin CHP olduğunu'' iddia etti. Gruptakiler, parti binasının önüne siyah çelenk bıraktıktan sonra sessizce dağıldı.
 

İzmir

İzmir'de faaliyet gösteren bir internet sitesi, ''Onur Öymen ve CHP'yi Kınıyoruz'' konulu e-kart kampanyası başlattı.

Kampanyayı başlatan internet sitesinin Genel Koordinatörü Yusuf İnan, yaptığı yazılı açıklamada, şöyle dedi:
''Türkiye'nin Demokratik barış sürecine girdiği bir dönemde CHP Milletvekilinin hala insanları öldürme, yok etme düşüncesi gerçekten üzücü. Dersim'de yapılan hata bugün hala teklif edilebiliyorsa bu zihniyet geri kalmış demektir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler