"Alevilik konusu geç kaldığımız bir konudur"

Başbakan Vekili, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "Alevilik konusu, ülkenin önemle durması gereken, hatta bazı açılardan baktığımızda da geç kaldığımız bir konudur" dedi. Öte yandan, Çiçek 'Seçimde kaybeden gitmeli' sözüyle Başbakan'a tam destek verdi.

Yayınlanma: 24.11.2008 - 12:52
Abone Ol google-news

Başbakan Vekili, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ''Batı demokrasilerinde seçimi kaybeden gidiyor. Seçimi kaybeden gittiği için de orada hücre yenilenmesi çok kolay oluyor. Bizde bu geleneği bir türlü oturtamadık. Oturtamadığımız için de zaman zaman demokrasi yolunda bazı yol kazalarına uğruyoruz'' dedi.

Çiçek, 81 ilden gelen öğretmen temsilcilerini Başbakanlık Yeni Bina'da kabulünün ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Cemil Çiçek, ''Alevilerle ilgili yeni açılım konusunda bir karar alındı mı? Sayın Reha Çamuroğlu ile sizin bazı temaslarınız oldu. Bu konuda nasıl bir yol haritası izlenecek'' sorusu üzerine, Çamuroğlu'nun AKP milletvekili olduğunu ve çeşitli vesilelerle kendisiyle görüştüğünü hatırlattı.

Başbakan Vekili Çiçek, şöyle devam etti:

''Alevilik konusu, ülkenin önemle durması gereken, hatta bazı açılardan baktığımızda da geç kaldığımız bir konudur. Sadece bu hükümet veya kendi açımızdan söylemiyorum. Yani Alevilik konusu yeni bir konu değil. Tarihi, sosyolojik derinliği olan bir konudur ve bu vatandaşlarımızın devletten talepleri var, beklentileri var, karşılaştıkları bir kısım zorluklar var. Bunlarla ilgili zaman zaman tartışmalar da oluyor. Yargıya intikal etmiş konular var Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi. Dolayısıyla bu konunun üzerine birlikte eğilmemiz gerekir diye düşünüyoruz. Bu noktada iyi niyetliyiz. Neyi nasıl yapabiliriz, nasıl yapmalıyız? Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu arkadaşımız bu konunun koordinatörü olarak bir çabanın, bir çalışmanın gayreti içerisinde. Bu konuda herkesin katkısına ihtiyaç var. Bu tip konular Meclis'te bir aritmetik çoğunluk meselesi değildir. Herkesin yapabileceği olumlu, pozitif değerlendirmelerin, katkıların olduğuna ve olacağına inanıyoruz. Biz de bunları değerlendirip herhalde bir çalışmayı önümüzdeki günlerde ilgili arkadaşımız sizlerle paylaşır.''

Cemil Çiçek, ''Diğer partilerle bir temasın olup olmayacağı'' ile ilgili soru üzerine de ''Artık konunun üzerinde durduğumuza göre, ne yapılması gerekiyorsa herkesin katkısını da beklediğimize göre, onlar kendileri ifade edebilirler, biz kendilerinden istifade etmeye çalışırız. Bu, işin yöntemi meselesidir. Onu önümüzdeki günlerde hep beraber görürüz. Herkesin bu konuda olumlu bir yaklaşım içerisinde olacağına inanıyoruz.''



''Bunun da yolu kaybedenin gitmesinden geçiyor"

Başbakan Vekili Cemil Çiçek, ''Başbakanın bir açıklaması oldu Hindistan'da. 'Eğer ikinci parti olursak liderliği bırakırım' şeklinde. Bunu nasıl değerlendirmek lazım?'' sorusuna ise şu yanıtı verdi:

''Sayın Başbakan bu akşam Türkiye'ye dönüyor. Onu kendisine sorarsınız. Ancak benim kişisel kanaat olarak, çok eskiden beri savunduğum bir ilke var. Batı demokrasilerinde seçimi kaybeden gidiyor. Seçimi kaybeden gittiği için de orada hücre yenilenmesi çok kolay oluyor. Bizde bu geleneği bir türlü oturtamadık. Oturtamadığımız için de zaman zaman demokrasi yolunda bazı yol kazalarına uğruyoruz. O nedenle Türkiye artık 57-58 yıl oldu çok partili hayata geçtiğimizden bu tarafa. Bu hücre yenilenmesini bizim bir gelenek olarak sürdürmemiz lazım. Yani ben eğer yanlış bilmiyorsam, Batı'da seçimi kaybedip de işbaşında kalan herhangi bir siyasi parti lideri hatırlamıyorum.''


Çiçek, ''Bu muhalefete mesaj mı, kaybeden gitsin mi diyorsunuz?'' sorusuna da ''Ben kimseye mesaj vermiyorum. Bir demokratik kuralı ifade etmeye çalışıyorum. Çünkü Türkiye'de geriye dönüp baktığımızda bir kısım antidemokratik gelişmelerin gerekçelerinden biri olarak bunu görüyoruz. Bu yenilenme başka türlü yapılamadı bugüne kadar. Hep askeri müdahalelerden sonra böyle bir durumla karşı karşıya kaldık. Bu Türkiye'nin arzu edeceği bir şey değildir. 58 yıl sonra artık kimse iktidar değişimini başka yollardan aramamalı, demokratik usullerle insanlar seçilmeli, iktidarlar böyle belirlenmeli. Mahalli idareler de bu yoldan işbaşına gelmeli ve gitmesi gerektiğinde de yine bu yoldan gitmelidir. Bunun da yolu kaybedenin gitmesinden geçiyor. Bu benim eskiden beri savunduğum fikirdir. Buna TBMM tutanakları şahittir. Bulunduğum, görev yapmaya çalıştığım yerlerde bunu hep ifade etmeye çalıştım'' yanıtını verdi.



''Paketlere benim de alerjim var biliyorsunuz"

Başbakan Vekili Çiçek, ''Ekonomi ile ilgili bir paket hazırlığı olduğu ve bu pakete Bakanlar Kurulunda mı şekil verileceği'' yönündeki bir soru üzerine de ekonomi ile ilgili konularda kendisinin açıklama yapmadığını belirterek, ''Biliyorsunuz Hükümet adına ben açıklama yapıyorum. Henüz bunu paket tarzında ki paketlere benim de alerjim var biliyorsunuz eskiden beri. Onun için bu konular Bakanlar Kurulunda görüşülürse ben size açıklarım. Değilse esas sorumlusu olan arkadaşlar var onlara sormak lazım. Kaldı ki böyle kriz dönemlerinde herkesin konuşacağı bir konu da değil. Tek ağızdan ve yetkili olanların konuşması gerektiğinin farkındayım ve bunun da önemini biliyorum. Dolayısıyla ekonomi konusunda fazla bir şey demem'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler