Alışveriş merkezinde silahlı saldırı: 10 ölü

Almanya'nın Münih kentinin Moosach ilçesindeki 'Olympia-Einkaufszentrum' adlı bir alışveriş merkezinde etrafa ateş açıldı. On kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyı gerçekleştirenin İran asıllı bir Alman olduğu bildirildi. Saldırgan cinayetleri işledikten sonra intihar etti.

Yayınlanma: 23.07.2016 - 08:22
Abone Ol google-news

Münih'teki 'Olympia-Einkaufszentrum' adlı alışveriş merkezinden akşamüstü silah sesleri yükseldi.

Alışveriş merkezini kapatan polis, operasyon düzenledi.

Önce alışveriş merkezinde bazı kişilerin mahsur kaldığı haberleri geldi, bütün toplu taşıma araçlarının seferleri durduruldu.

Yetkililer, kentin akıllı telefon uyarı sistemini kullanarak halka acil durum mesajı yolladı ve bölge halkı evlerinde kalmaları ve dışarı çıkmamaları konusunda uyardı. Mesajda, "Kendi güvenliğiniz için caddelerden ve meydanlardan uzak durun, saldırganlar elimizden kaçtı. Tren ve otobüs ulaşımı geçici olarak durduruldu. Televizyonlarını ve radyolarını açık tutun" ifadeleri yer aldı.

ATEŞ AÇIP KAÇMIŞ

Üç saldırganın ateş açtığı medyaya yansısa da daha sonra bir kişinin saldırıyı gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Münih Emniyet Müdürü Hubertus Andrae, yerel saat ile 20.30'da alışveriş merkezinin yakınında intihar eden bir kişinin cesedinin bulunduğunu duyurdu. Görgü tanıkları ve kamera kayıtları saldırganın cesedi bulunan kişi olduğunu doğruluyor.

Emniyet Müdürü Andrae, saldırganın önce bir restoranın önünde, daha sonra 'Olympia Einkaufszentrum' adlı alışveriş merkezinde insanlara ateş ettiğini, ardından kaçtığını açıkladı.

SALDIRGAN İRAN ASILLI 18 YAŞINDA BİR ALMAN

Saldırganın 18 yaşında İran asıllı bir Alman olduğunu belirten Andrae, "Başka kişilerin bu olaya karıştıkları yönünde ipucumuz yok" dedi.

Olayda, saldırgan dahil 10 kişinin öldüğünü açıklayan Andrae, üçü ağır olmak üzere 16 kişinin yaralandığını ve bunlardan bazılarının çocuk olduğunu dile getirdi.

Andrae, saldırının üç kişi tarafından yapıldığı haberlerine ilişkin, "Bazı kişiler olay yerinden araçlarıyla hızla ayrıldı ve bunlardan şüpheli duyuldu ancak olayla hiçbir ilgileri yoktu" diye konuştu.

Polisin verdiği bilgiye göre, saldırgan iki yıldır Münih'te yaşıyordu. Andrae, "Failin şimdiye kadar poliste bir kaydı yok" diyen Andrae, bu kişinin hem Alman hem de İran vatandaşlığına sahip olduğu bilgisini verdi.

Almanya'da pazartesi günü bir saldırganın trende beş kişiyi bıçaklayarak öldürmesiyle polis alarm durumuna geçirilmişti. Afgan asıllı göçmenin yaptığı saldırıyı IŞİD üstlenmişti.

Fakat Alman yetkililer olayın terör saldırısı olduğunu söylemek için henüz erken olduğunu ve saldırının İslami bir bağlantısı olduğuna yönelik şimdilik bir kanıt olmadığını açıkladı. Yetkililer ayrıca pazartesi günü Almanya'nın güneyinde gerçekleştirilen ve IŞİD'in üstlendiği baltalı saldırı ile Münih'teki silahlı saldırı arasında benzerlik görmediklerini söyledi.

Reuters'a konuşan bir polis memuru, silahlı saldırganın ırkçı hakaretler ve küfürler ederken görüldüğü bir video kaydını incelediklerini ve 'kimin ne söylediğine karar vermeye çalıştıklarını' ifade etti. 

İsimlerinin açıklanmaması şartıyla konuşan ABD'li istihbarat yetkilileri ise 'Alman mevkidaşlarından gelen ilk raporların, silahlı saldırgan ile IŞİD veya başka terör örgütleri arasında belirgin bir ilişkiye işaret etmediğini' söyledi. Saldırı henüz hiçbir örgüt tarafından üstlenilmedi.

Almanya Başkanı Angela Merkel, Münih'teki silahlı saldırıyı görüşmek üzere bugün Genel Kurmay Başkanı Peter Altmaier ve İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ile bir araya gelecek. 

BAVYERA EYALETİ EMNİYET MÜDÜRÜNDEN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili açıklama yapan Bavyera Eyaleti Emniyet Müdürü, Münih'teki saldırının mültecilerle herhangi bir ilgisi olmadığını, saldırganın Münih'te doğup büyümüş bir öğrenci olduğunu söyledi. Söz konusu saldırının IŞİD ile herhangi bir bağlantısı olmadığını da ifade eden emniyet müdürü, saldırıda 10 kişinin yaşamını yitirdiğini, 4'ü ağır olmak üzere 27 kişinin yaralandığını açıkladı.

Saldırganın çantasında 300 tane kurşun bulunurken saldırganın odasında bu tarz bir saldırının nasıl gerçekleştirilebileceği hakkında bir kitap olduğu da bildirildi. Depresyonda olduğu belirtilen saldırganın psikiyatrik ve tıbbi gözetim altında olduğu açıklanırken saldırganın polis takibinde olmadığı ve herhangi bir suç kaydı bulunmadığı ifade edildi. 

SALDIRIDA 3 TÜRK YAŞAMINI YİTİRDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Münih'teki silahlı saldırıda yaşamını yitiren 10 kişi arasında 3 Türk'ün de olduğunu açıkladı. Saldırıda yaşamını yitirenlerin isimleri, Sevda Dağ, Can Leyla, Selçuk Kılıç olarak açıklandı.

OHAL İLAN EDİLDİ

Öte yandan yaşanan kanlı terör saldırısı sonrası Almanya'nın Münih kentinde OHAL ilan edildi.

DÜNYADAN SALDIRIYA TEPKİLER

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, 'kanlı saldırı' karşısında dehşete kapıldığını ifade ederken ABD Başkanı Barack Obama 'Washington'ın yakın müttefiki' için desteğini dile getirdi.

Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Temsilcisi Federica Mogherini, "Düşüncelerimiz kurbanlar, aileleri ve tüm Alman halkıyla birlikte. Avrupa birlik içindedir" açıklamasında bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise silahlı saldırganın 'IŞİD saldırılarından ilham alan, fakat örgütün üyesi olmayan bir "yalnız kurt" tarafından gerçekleştirildiğine inandıklarını' dile getirdi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN KINAMA

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Münih'teki saldırıyı kınadı.

Açıklamada şöyle denildi:

"Münih'te yapılan insanlık dışı terör eylemlerini şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. Bu menfur saldırılar nedeniyle dost Alman halkının acısını yürekten paylaşıyor, hayatını kaybedenlerin ailelerine en derin taziyelerimizi sunuyor ve yaralılara acil şifalar diliyoruz. İnsanlığın ortak değerlerini hedef alan terörizm belasıyla mücadelede uluslararası dayanışma ve işbirliği elzemdir. Bu mücadelede tam dayanışma içinde olduğumuz müttefikimiz Almanya'ya bu zor zamanda her türlü desteği vermeye hazırız. Birden fazla terör örgütüne karşı eşzamanlı mücadele yürütmekte olan ve terörün acısını en yoğun biçimde hisseden Türkiye, terör ve şiddet kültüründen beslenen zihniyetin her türüne karşı uluslararası toplum ve müttefikleriyle birlikte kararlılıkla mücadele etmeyi sürdürecektir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler